MF DNES

Léčba Vrbou začala

Vypadalo to bledě. Nakonec fotbalová Sparta při premiéře kouče Vrby šťastně vyhrála.

- David Čermák fotbalový reportér MF DNES

Pořád působilo trochu nezvykle, když ho kamera zabrala v rudo-červené péřovce se sparťanský­m emblémem na prsou. Jeho, hlavního strůjce rozmachu konkurenčn­í Plzně!

Ale zvykejte si: Pavel Vrba teď léčí nemocného letenského obra. Začal vítězně.

A s velkou klikou!

„Jsem rád, že se k nám štěstí přiklonilo,“oddechl si Vrba. „Ne, že by to byl výkon úplně podle mého gusta, ale diváci se určitě u televize bavili.“

To možná ti neutrální, sparťané se včera dlouho spíš nervovali.

Jejich tým prohrával 0:2 a zdálo se, jako by hráči Vrbovi chtěli názorně předvést, jak těžkou s nimi bude mít práci.

Až když ve druhé půli oživil tým střídáním, během deseti minut se se štěstím povedlo vyrovnat.

Pak mohla Sparta i o umolousaný bod přijít, kdyby gólman Nita nečaroval při Gonzálezov­ě penaltě.

A nakonec přece jen slavila vítězství, když Karlsson v nastaveném čase udržel nervy a další pokutový kop proměnil. Divočina!

Vrba? Ten v mrazivém večeru, kdy teplota klesala hluboko pod nulu, nasadil tmavého kulicha a věřil, že se mu během čtyř dní od chvíle, kdy nahradil odvolaného Václava Kotala, povedlo do hráčů napumpovat sebevědomí.

Vsadil na oblíbené rozestaven­í se čtyřmi obránci a pěti záložníky, čímž chtěl vylepšit hlavně dosud mizernou křídelní hru.

Na lavičce nechal mladého Karabce, vrátil do sestavy kapitána Dočkala, do nominace se mu naopak vůbec

Vítězná premiéra nevešel kritizovan­ý Hanousek a kraje obrany obsadili záložník Sáček se stoperem Hanckem.

Dlouho to vypadalo, že nic z toho Spartu nenakopne. Vrba při nástupu odvážně vyhlásil, že by do roka a půl chtěl na Letnou vrátit Ligu mistrů, a zdálo se, že odpůrci, kterých nemá málo, mu tahle slova omlátí o hlavu při první příležitos­ti. A vida, nakonec je všechno jinak. Maskovaný záložník Krejčí starší nejdřív snížil, pak z penalty po faulu na náhradníka Kozáka vyrovnal Karlsson, nejlepší sparťan na hřišti. Ten pak s přehledem zvládl i druhou penaltu.

„Ukázalo se, že tým má obrovskou morálku,“ocenil Vrba. „Za stavu 2:0 hráči zvedli prapor a ukázali, že chtějí za klub bojovat.“

Že by metody nového kouče zabraly tak rychle?

S tím opatrně, dlouho to nebyla premiéra, která by budila nadšení.

Vrba pochodoval kolem lavičky a se znepokojen­ím sledoval, jak málo stačí, aby se Sparta sesypala.

Už v osmé minutě po gólu mladíčka Daňka musel zalovit v kapse, vytáhnout notýsek a zapisovat kritické poznámky. To samé po dvou minutách druhé půle, kdy přidal druhou trefu González.

„Nahoru! Dlouhej! Doplň to! Čistě!“rozléhaly se pak po prázdném stadionu jeho pokyny až do závěrečnýc­h vteřin. Když rozhodčí Franěk pískl konec, sevřel ruku v pěst a úlevně si zařval: Jo!

I přes výhru jistě poznal, že tahle léčba potřebuje čas.

 ?? Foto: Stanislav Heloňa, MAFRA ?? Pavel Vrba včera poprvé koučoval Spartu v ligovém zápase, z Olomouce veze tři body po výhře 3:2.
Foto: Stanislav Heloňa, MAFRA Pavel Vrba včera poprvé koučoval Spartu v ligovém zápase, z Olomouce veze tři body po výhře 3:2.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia