MF DNES

Česko sevřela zima. Bude sněžit a hrozí omrzliny

-

Meteorolog­ové varují před sněhem a mrazem. Lidé by si podle nich měli dát v příštích dnech pozor, aby kvůli silnému mrazu venku neprochlad­li a třeba při sportu neomrzli.

Po přívalech sněhu, které Česko zasypaly v neděli a v pondělí, má sice sněhu již napadnout méně, ale opět se očekávají komplikace zejména v dopravě. Dnes večer a v noci na zítra napadne na východě republiky až deset centimetrů nového sněhu, přičemž nejvíce ho očekávají meteorolog­ové v regionech pohraniční­ch hor se Slovenskem. Na východě Moravy začne zároveň zesilovat vítr, a proto hrozí tvorba sněhových jazyků.

Kromě sněhu bude i citelně mrznout. „Na naše území proudí od severu studený arktický vzduch, ve kterém budou klesat nejnižší noční teploty od středy do čtvrtka na minus sedm až minus 12 stupňů Celsia, lokálně mohou klesnout k hodnotám kolem minus 14 stupňů,“uvedli meteorolog­ové.

Od pátku přituhne ještě víc a do zhruba poloviny února jsou předpoklád­ány silné mrazy na celém území. Minimální teploty v ranních hodinách budou nejčastěji mezi minus deseti až minus 15 stupni, při zmenšené oblačnosti mohou někde klesat až ke zhruba minus 18 stupňům.

Počasí komplikova­lo život v Česku i včera. Problémy na dálnici D8 začaly už v pondělí dopoledne, kdy Německo zavřelo hraniční přechod kvůli nepříznivé­mu počasí v okolí Drážďan. Protože se zavřely i tunely Panenská a Libouchec, kolona kamionů se protáhla na české straně až k Ústí nad Labem. Včera při rozjíždění kolony kamiony dálnici zablokoval­y.

Problémy se sněhem řešila i Praha, ale jiné než zbytek republiky. Petřín se díky jezdící lanovce stal jedinou „fungující“sjezdovkou s lanovkou v republice. Na svahy vyrazily desítky lidí, zejména rodičů s dětmi. Kvůli magistrátn­í vyhlášce o ochraně veřejné zeleně a vládním epidemický­m nařízením je však odtud začali vyhánět strážníci. Hlídka na porušování vyhlášky upozorňova­la i přítomné lyžaře a snowboardi­sty. Pokutu nikdo nedostal a po odchodu strážníků se svahy opět zaplnily sáňkaři i lyžaři. Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) slibuje nápravu – problemati­ckou vyhlášku chce zrušit. (row)

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Tady ne! Strážníci vykazovali lidi z Petřína.
Foto: Petr Topič, MAFRA Tady ne! Strážníci vykazovali lidi z Petřína.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia