MF DNES

Když mistrům mrznou nohy

Před rokem pelášil za titulem. Teď se fotbalový Liverpool třepe, aby skončil aspoň v top čtyřce.

- David Čermák fotbalový reportér MF DNES

Mohl být za diplomata, ale zrovna on se silných slov nikdy nebál. „Liverpool je špatný šampion,“vypálil Roy Keane, legenda konkurenčn­ího Manchester­u United, poté, co obhájce titulu prohrál se suverénním Manchester­em City 1:4. „A pokud chce takhle pokračovat, klidně se může stát, že bude čekat dalších třicet let, než bude znovu mistrem.“

Můžete Keanovi vyčítat, že si lacině kopl do rivala, jenže na jeho slovech je kus pravdy.

Liverpool má o 27 bodů méně než loni touhle dobou, což je propad, jaký žádný anglický šampion od založení Premier League ještě nezažil. V tabulce je čtvrtý, na vedoucí City ztrácí deset bodů, a to má lídr ligy zápas k dobru.

Snad proto si Keane ještě přisadil: „Pořád se na něco vymlouvají. Když získám titul, tak si přece hned řeknu: Za rok znovu! Ale to jsem od nikoho z Liverpoolu neslyšel.“

Ponechme na chvíli ostré soudy stranou a pokusme se najít polehčujíc­í okolnosti.

Faktem je, že štěstí, které se Liverpoolu často drželo a které k úspěchu potřebujet­e, se v této sezoně kamsi schovalo.

Vážná zranění škrtla z plánů kouče Kloppa hned tři stopery. Do konce sezony jsou mimo Gomez a Matip, od října chybí šéf týmu Van Dijk, který se vrátí nejdřív v dubnu.

Po nadějném začátku vyřadilo pochrouman­é koleno útočníka Jotu, velkou letní posilu. Na neurčito je mimo také důležitý záložník Keita.

Když vám tolik opor vypadne v ročníku, který ovlivňuje koronaviru­s,

Pachuť extrémně našlapaný program a také neúčast fanoušků, na něž zrovna Liverpool vždy extra spoléhal, krize se vlastně dá očekávat.

Z posledních jedenácti zápasů úřadující šampion jen třikrát vyhrál a posbíral hned pět porážek včetně dvou senzačních: doma s Brightonem a Burnley. Nevídaný říjnový výprask 2:7 od Aston Villy dlouho vypadal jako ojedinělý výpadek, ale poslední týdny ukazují, že problémy jsou o dost hlubší.

Tým navíc srážejí události, které těžko vysvětlíte.

Třeba v neděli proti City: proč brankář Alisson, jindy velmistr ve hře nohama, najednou kazil jednu rozehrávku za druhou a dvakrát se ukopl tak nešikovně, že soupeři daroval jednoduché góly?

„Asi měl moc promrzlé nohy,“přemítal Klopp. „Vím, zní to legračně, ale skutečně to mohlo být tím.“

Možná, jenže tohle už vážně zní jako výmluva. A Liverpool by měl chyby spíš rychle řešit než se je snažit zametat pod koberec.

Ne že by snad Kloppova jedinečná éra, během které klub oslavil triumf v Lize mistrů i titul po třicetilet­é odmlce, měla být u konce.

Klidně může pokračovat, ale jedině tehdy, pokud v létě Liverpool tým pročistí a osvěží.

Ten současný už došel na hranu – a příští přestupový termín určí, jestli může zdolat další vrcholy, nebo začne klouzat zpátky tam, kde byl před Kloppovým příchodem.

Změny se dají čekat, některé jsou nevyhnutel­né.

Smlouva končí záložníku Wijnaldumo­vi, trápí se útočníci Firmino a Origi, pokročilý věk limituje dříče Milnera, z lavičky se málokdy zvedá švýcarský dráček Shaqiri.

I když se to možná na první pohled nezdá, Liverpool potřebuje omladit, protože nikdy v historii Premier League neměl tak starý kádr jako v současném ročníku.

Osm z jedenácti nejvytěžov­anějších hráčů je starších sedmadvace­ti let, tři z nich překročili třicítku. Jen obránce Alexander-Arnold a záložník Jones mohou říct, že mají ještě větší část kariéry před sebou.

Málokdo asi podezírá Kloppa, že nehledí na budoucnost, ale je na něm, aby o nutnosti přestavby přesvědčil šéfy. V zimě to nedokázal.

Posily sháněl Liverpool na poslední chvíli a velká jména zrovna nepřivábil. Kalamitu v obraně má vyléčit dvacetilet­ý Turek Kabak ze Schalke,

Hlavním cílem pro nás teď je skončit v první čtyřce. Uděláme pro to všechno.

Jürgen Klopp, trenér Liverpoolu

beznadějně posledního týmu bundesligy. Kromě něj přišel i další stoper Davies, který v pětadvacet­i ještě nikdy Premier League nehrál. Toť vše.

Klopp jistě spoléhá na to, že marodi se brzo uzdraví, přesto musí tušit, že aktuální ročník zřejmě Liverpool dojede v nouzovém režimu.

„Hlavně skončit v top čtyřce a zajistit si místo v Lize mistrů,“uznal po lekci od City, že uvažovat o titulu by zavánělo fantazírov­áním.

Podobně to vidí i bookmakeři: na to, že Liverpool bude znovu slavit, se teď sází ve vysokém kurzu 25:1.

 ?? Foto: ČTK ?? Pro Mohameda Salaha a jeho spoluhráče není tato sezona podle gusta. Liverpool z dosavadníc­h 23 zápasů Premier League ovládl jen jedenáct.
Foto: ČTK Pro Mohameda Salaha a jeho spoluhráče není tato sezona podle gusta. Liverpool z dosavadníc­h 23 zápasů Premier League ovládl jen jedenáct.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia