MF DNES

Covidová uzávěra

Od zítřka by měla začít platit nová opatření proti šíření koronaviru v Karlovarsk­ém a Královéhra­deckém kraji. Ve hře je omezení pohybu pro místní i hosty či testy.

- Václav Janouš Eva Pospíšilov­á

Minimálně třem okresům znepříjemn­í od zítřka ještě o něco více život koronaviru­s. Kvůli vysokému počtu nakažených má dnes vláda jednat o cílených opatřeních proti šíření choroby. A to v Karlovarsk­ém a Královéhra­deckém kraji. Oba regiony jsou nyní epidemií nejvíce postiženy i kvůli britské mutaci koronaviru a nemocnice přetížené.

„Rozdíly mezi oblastmi jsou velké. Požádal jsem hlavní hygieničku a Ústřední krizový štáb o spolupráci na ochranných opatřeních v těchto nejpostiže­nějších krajích,“řekl k tomu MF DNES ministr zdravotnic­tví Jan Blatný (za ANO).

Hlavní hygienička Jarmila Rážová upřesnila, že se pracuje na tom, aby byl omezen pohyb obyvatel na území okresů, kde je nejvyšší výskyt onemocnění – na Chebsku, Sokolovsku a Trutnovsku.

Nová opatření by měla začít platit nejspíš od zítřka. „Protože to může být relativně velký zásah do pohybu obyvatel, tak si myslím, že to bude spíš od pátku. Záležet to ale bude na vládě,“řekla MF DNES Rážová. Platit podle ní budou nejméně čtrnáct dní.

Na co se tedy mají lidé připravit? Podle informací redakce bude vláda řešit, zda, jak a pro koho nejvíce postižené okresy uzavře. Vstup do nich a výstup z nich by mohl být umožněn po předložení negativníc­h testů, které by neměly být starší 72 hodin. Prokázat by lidé měli také důvod svého pohybu přes „hranice“, tedy zda jedou za prací, k lékaři nebo na nezbytný nákup.

Ministr vnitra a šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD) včera nicméně ujistil, že hermetické uzavření konkrétníc­h oblastí v Česku se nechystá.

„Pokud jsem dobře pochopil úvahy ministerst­va zdravotnic­tví, tak opatření se zaměří na preventivn­í omezení mobility lidí a nebudou se dotýkat veřejnosti, která v dotčených oblastech bydlí, žije a pracuje,“uvedl k tomu ještě hejtman Královéhra­deckého kraje Martin Červíček (ODS).

Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) se situace ve zmíněných oblastech měla řešit už dávno. „Problém na Chebsku a Sokolovsku máme už dlouho,“uvedl.

Na Trutnovsku za posledních sedm dní přibylo v přepočtu na 100 tisíc obyvatel 1 087 případů, před týdnem činil sedmidenní nárůst zhruba 1 038 případů. Na špici v šíření nákazy patří okres Cheb, kde je za posledních sedm dní v přepočtu na 100 tisíc obyvatel asi 1 101 případů. V Karlovarsk­ém kraji není žádné volné lůžko ze 78 intenzivní­ch na JIP/ARO ani žádné z osmi intenzivní­ch lůžek pro pacienty s covidem.

„V některých okresech situaci zhoršuje britská mutace.“Jarmila Rážová hlavní hygienička (Rozhovor na str. 3)

V souvislost­i s uzávěrou včera premiér připomněl loňské uzavření Litovle na Olomoucku. „Už jsme to jednou realizoval­i a myslím, že se to podařilo tehdy zvládnout, i když nebyl komunitní přenos. Teď je to jiná situace, ale je to opatření, které má logiku, protože jde o oblasti, kde je největší výskyt,“uvedl Babiš. Ten podle informací MF DNES situaci s koronavire­m ve třech nejpostiže­nějších okresech začal řešit už na radě pro zdravotní rizika. „Když viděl čísla, ptal se, proč to už někdo nezačal řešit, proč krajská hygiena dávno nekoná, když k tomu má kompetence,“popsal dění na radě jeden z jejích účastníků. Na to hlavní hygienička Babišovi údajně odpověděla, že jim zavolá – a věci se prý daly do pohybu.

Ostatně kromě nejvyšších činitelů v boji s koronavire­m včera podle informací MF DNES celou věc řešila i armáda. A to nasazení vojáků v případě zavedení uzávěr. Kromě policistů, kteří by měli dodržování opatření preventivn­ě kontrolova­t, by totiž mohla pomáhat i armáda.

„Zatím jsme k tomu nedostali žádné definitivn­í stanovisko. Čeká se na rozhodnutí vlády,“upřesnil k tomu přední vojenský činitel.

Dva mobilní odběrové týmy armády na vzorky v okrese Trutnov už přitom mají zmírnit prudký a zatím nevyjasněn­ý nárůst nákazy v tomto regionu. Do terénu vyrazily předevčíre­m. Jeden má za úkol odebírat vzorky v obcích, druhý ve velkých firmách.

Apel od hejtmana

To, že je uzavření okresů Cheb a Sokolov ve hře, potvrdil včera hejtman Karlovarsk­ého kraje Petr Kulhánek. On sám už o den dříve apeloval na obyvatele, aby kvůli kritické situaci s nedostatke­m lůžek v nemocnicíc­h v regionu sami přestali cestovat.

„Aby na co nejnižší možnou míru omezili pohyb v rámci jednotlivý­ch měst a obcí a před každou ze svých cest zvážili její nezbytnou nutnost. Plně chápu, že je třeba se dopravit do práce, k lékaři, případně obstarat základní nákup. Všechny ostatní cesty a setkání ale prosím omezte na minimum. Dospěli jsme do okamžiku, kdy kapacity našich nemocnic a zdravotnic­kých zařízení skutečně nestačí a každá další zátěž může tento stav jen zhoršit,“napsal na svém profilu na Facebooku Kulhánek.

Pro pochopení toho, co se na Chebsku a Sokolovsku děje, nejsou klíčové počty nově nakažených, ale počty hospitaliz­ovaných a počty lůžek v nemocnicíc­h. V Chebu je aktuálně 1 133 nemocných s koronavire­m, v Sokolově je pozitivníc­h 1 874. Ani v jednom z měst ale už nejsou volná lůžka v nemocnicíc­h. Například v pátek pražská záchranka odvezla pětadvacet pacientů do Prahy, středních Čech či Plzeňského kraje. Až do té chvíle nemocnice odvážela do okolních špitálů lidi vyžadující intenzivní péči, nyní už potřebuje uvolnit i standardní lůžka s kyslíkem.

To, jak nakonec rozhodne vláda, je zatím nejasné. Předpoklád­at se dá pouze to, že schválí přísnější kontrolu dodržování­m nošení roušek

Když viděl čísla, tak se ptal, proč to už někdo nezačal řešit, proč hygiena nekoná.

v nejpostiže­nějších regionech. Hejtman Kulhánek i přesto už nyní žádá stát, aby regionu pomohl. „Pokud budou opatření k omezení pohybu obyvatel v rámci okresů, určitě na to nebudeme stačit vlastními personální­mi silami,“řekl MF DNES Kulhánek.

S přispěním Evy Zahradnick­é

 ?? Foto: Martin Stolař, MAFRA ?? Není místo
Transport pacienta z přeplněné chebské nemocnice.
Foto: Martin Stolař, MAFRA Není místo Transport pacienta z přeplněné chebské nemocnice.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? www.impuLs.Cz
Epicentrum Zdravotníc­i převážejí pacienta po chodbě sokolovské nemocnice. Ta už nemá kapacitu.
Foto: Petr Topič, MAFRA www.impuLs.Cz Epicentrum Zdravotníc­i převážejí pacienta po chodbě sokolovské nemocnice. Ta už nemá kapacitu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia