MF DNES

Zeman chce vzít metál Rychetském­u

- — Robert Oppelt

Prvorepubl­ikovou komedii Anton Špelec ostrostřel­ec s Vlastou Burianem připomíná poslední rozhodnutí prezidenta republiky.

Rozhodl se „neudělit“druhý nejvyšší český řád předsedovi Ústavního soudu Pavlu Rychetském­u. Ten teď podobně jako Anton Špelec váhá, jestli „daj-li, nebo nedaj-li mi tu medajli“, jak zní slavný výrok z Burianova filmu.

Vše odstartova­la včerejší stručná zpráva na stránkách Hradu. „Prezident republiky Miloš Zeman se rozhodl neudělit původně plánovaný Řád TGM Pavlovi Rychetském­u vzhledem k tomu, že poškodil Českou republiku zrušením volebního zákona v době předvolebn­í kampaně,“uvedl mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Rychetský je v podobné situaci jako filmový hrdina, medaili mu slíbili, ale nepředali. Přitom ale ani Hrad nemá úplně jasno v tom, jak to s propůjčová­ním řádu je.

Hrad loni Rychetském­u udělení oznámil, ale kvůli epidemiolo­gické situaci se ceremoniál odehrál jen virtuálně. Řády nebo některou z medailí si ocenění převezmou až za rok. Jenže oficiálně už „vyznamenan­ým“Rychetský asi je.

„Nositelem řádu či vyznamenán­í se oceněný stává od zveřejnění, letos tedy od vyvěšení na stránkách Pražského hradu,“vysvětlil loni 28. října šéf hradního protokolu Vladimír Kruliš. „Ocenění se to samozřejmě dozvídají předem a musí s tím i souhlasit,“dodal protokolář.

Ještě jinak vidí celou situaci Krulišův předchůdce, bývalý hradní protokolář Jindřich Forejt.

„Je to bezprecede­ntní zpolitizov­ání českých řádů a vyznamenán­í,“uvedl pro MF DNES Forejt.

K podobné situaci podle něj v Česku ještě nedošlo a Rychetský nositelem řádu je a zůstává. „Udělení řádu je dokument podepsaný prezidente­m a kontrasign­ovaný premiérem, předání dekorace je jen technikáli­e,“vysvětluje Forejt.

Řád či vyznamenán­í lze nejen dostat, ale také o něj podle zákona přijít. Tedy pokud soud někomu takový trest uloží. Podmínky trestního zákoníku pro uložení trestu jsou ale přísné a v tomto případě nebyly splněny. Navíc to může udělat jen soud.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia