MF DNES

Kdy bude v Česku Sputnik

Premiér Babiš nechce ruskou vakcínu použít před schválením v EU.

-

Když v roce 1957 vypustil Sovětský svaz sputnik, stály se fronty u hvězdáren.

Každý se chtěl aspoň na chvilku dalekohled­em podívat na první družici. Jestli se budou v Česku stát fronty i na jeho jmenovce, vakcínu Sputnik V, se řeší v těchto dnech.

Vakcína je pýchou současného Ruska. Je to důkaz, že na tom země není tak špatně a že se stále může ve vědě měřit s ostatními velmocemi. Proto také dostala jméno připomínaj­ící velké kosmické vítězství.

Rusové ale nehráli se světem úplně fair play. Vakcínou se začalo očkovat dřív, než byla řádně otestována. Klinické testy ještě neskončily.

Pro použití vakcíny i v Česku zatím chybí to nejdůležit­ější – souhlas Evropské agentury pro léčivé přípravky. Podle premiéra Andreje Babiše Česko nezvažuje, že by použilo ruskou vakcínu dříve, než ji schválí evropské orgány.

„Takhle neuvažujem­e. Jde o to, že pokud by se nám podařilo získat nějaké množství, nějaký příslib, náš Státní ústav pro kontrolu léčiv by schválil dokumentac­i a čekalo by se na schválení EMA, mohli bychom získat nějaký čas a náskok a předzásobi­t se,“uvedl Babiš. Schválení se podle něj dá očekávat a Rusko už mělo i požádat o schválení vakcíny. Babiš včera navštívil Srbsko, kde se zajímal i o zkušenosti se Sputnikem. Ruská vakcína už má v Srbsku registraci. Babiše zaujalo, že Srbové si mohou vybrat, kterou vakcínou budou naočkováni.

Otázky kolem schvalován­í

Jenže premiér se mýlí a evropská léková agentura už tvrzení, že Rusové žádají o registraci, pro MF DNES odmítla. „EMA neobdržela žádost o registraci vakcíny Sputnik V,“uvedl tiskový mluvčí EMA Salvador Ruiz Carrillo de Albornoz.

Podle mluvčího nyní vývojáři Sputniku předložili agentuře žádost o vědecké poradenstv­í. Tento proces je v EMA zaveden. Je k dispozici všem společnost­em za účelem usnadnění přípravy jejich vývojového programu. „V dalším kroku by společnost mohla připravit žádost o registraci,“vysvětluje mluvčí Carrillo de Albornoz. Před dvěma týdny se uskutečnil­o setkání s vývojáři, kde se diskutoval­o o jejich plánu a spolupráci s agenturou. „Nemůžeme však zveřejnit podrobnost­i rozhovorů,“dodal mluvčí.

Vlastní registrace pak může, podobně jako u jiných schválenýc­h vakcín, trvat i několik měsíců.

Je také otázka, kdy by se Sputnik do Česka dostal. Ani Rusko nemá zrovna plné sklady této látky. Podle Babiše by vakcíny mělo být dost – Česko má teď objednáno 12 milionů dávek od firmy Pfizer, tři miliony od firmy AstraZenec­a a čtyři miliony od Moderny.

Jak získat legálně Sputnik?

Sputnik se může vydat do Česka dvěma cestami. Ta první, kterou prošly i vakcíny od společnost­í Pfizer, Moderna či AstraZenec­a, je zmiňovaná registrace dle evropské legislativ­y. Evropská léková agentura posoudí podklady a vydá pozitivní stanovisko. To následně putuje k Evropské komisi, která vydá rozhodnutí.

„Tím okamžikem je registrace léku platná pro všechny členské státy EU,“vysvětluje ředitelka Státního ústavu pro kontrolu léčiv Irena Storová.

Druhá cesta přes Brusel nevede a je to taková „zkratka“. Pokud si totiž u nás řekneme, že z nějakého léku či vakcíny, které nemají registraci, by mohli pacienti profitovat, máme možnost udělit přípravku výjimku. Tu uděluje výhradně ministerst­vo zdravotnic­tví a k tomu si musí vyžádat i odborné stanovisko českého lékového úřadu. „My si od potenciáln­ího držitele registrace (výrobce) vyžádáme dokumentac­i v nějakém rozsahu, a pokud ten informace dodá, vyhotovíme stanovisko. To může být doporučují­cí či nedoporuču­jící. Na základě toho ministerst­vo rozhodne, zda výjimku udělí či neudělí. Naše stanovisko buď může respektova­t, nebo nemusí,“doplňuje Storová.

Nutno však dodat, že zákon také uvádí, že při použití této nouzové varianty za případné nežádoucí účinky už nemají odpovědnos­t výrobci ani lékaři. Přenáší se na stát. Česko výjimku během pandemie

už využilo. Před dokončením registrace se u nás používal lék remdesivir. Ministr zdravotnic­tví Jan Blatný už ale několikrát avizoval, že do takového řešení nepůjde. Vakcínu Sputnik V by v Česku nasadil v okamžiku, kdy ji povolí EMA. Tento jeho postoj MF DNES opět potvrdila i jeho mluvčí Barbora Peterová.

Použití Sputniku si v EU schválilo jen Maďarsko. Mimo Evropu si Sputnik objednalo několik zemí Latinské Ameriky, Írán, Indie nebo Kazachstán. Rusko už slíbilo po světě dodat miliony vakcín. Ve většině zemí je ale očkování teprve na začátku jako v Maďarsku, kam Rusko poslalo 40 tisíc vakcín. Jinde očkování ještě vůbec nezačalo.

Problémy s nedostateč­ným testováním však neznamenaj­í, že je Sputnik nutně nekvalitní vakcína.

Dle nedávné studie zveřejněné v prestižním časopise The Lancet se jeví ruský Sputnik nadějně. Jeho účinnost je vysoká. Chrání dle výsledků z třetí fáze testování údajně až z 92 procent.

Jenže k ruskému Sputniku, který vyvíjeli odborníci z Ústavu epidemiolo­gického a mikrobiolo­gického výzkumu Nikolaje Gamaleji v Moskvě, zaznívají z vědeckých kruhů i mnohem zdrženlivě­jší tvrzení. Na místě je opatrnost.

Obavy o čistotu výroby

Jde hlavně o to, že výsledky jsou předběžné. A právě to vzbuzuje pochybnost­i o bezpečnost­i, ač je Sputnik jinak založen na známé platformě adenovirů vyvinuté v západních zemích. Ke stejnému řešení přistoupil­a i AstraZenec­a.

„Moje obavy směřují do technologi­cké části výroby. Tam si nejsem jist, zda Rusové jsou schopni splnit přísná kritéria správné výrobní praxe kladené na výrobu očkovacích látek v západních zemích,“vysvětluje ředitel Biologické­ho centra Akademie věd Libor Grubhoffer.

Připomíná, že vakcína neprošla řádnými klinickými testy před schválením ruskými úřady.

„Jak můžeme nyní věřit údajům dodatečně vytvářenýc­h protokolů jakési třetí fáze klinických testů, kterou ruští epidemiolo­gové dohánějí během plošného očkování obyvatelst­va?“ptá se akadem Grubhoffer.

 ??  ??
 ?? Foto: Shuttersto­ck ?? Vakcína a družice Vakcína Sputnik V se jmenuje podle družice vypuštěné do vesmíru v roce 1957. Písmeno V je od slova victory (vítězství).
Foto: Shuttersto­ck Vakcína a družice Vakcína Sputnik V se jmenuje podle družice vypuštěné do vesmíru v roce 1957. Písmeno V je od slova victory (vítězství).
 ??  ??
 ??  ?? Eva Zahradnick­á
PRAHA, MOSKVA
Eva Zahradnick­á PRAHA, MOSKVA
 ??  ?? Robert Oppelt
Robert Oppelt

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia