MF DNES

Francie proti ideologii z Ameriky

Ohrožují americké sociální teorie o rase a genderu státní základy Francie?

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

Geniální vojevůdce a zakladatel moderního francouzsk­ého státu, nebo „rasista a sexistický despota“? Letos na jaře si Francie připomene výročí dvou set let od úmrtí Napoleona Bonaparta, jedné z nejvýrazně­jších osobností svých moderních dějin. A v souvislost­i s trendem přehodnoco­vání dějin také osobností, která vzbuzuje stále více kontroverz­í. Zejména uskupení zastupujíc­í zájmy nejrůznějš­ích menšin apelují na prezidenta Emmanuela Macrona, aby oslavy k uctění Napoleonov­y

památky, které připadají na začátek května, zrušil.

Je to podobné situacím, kdy sochy „nepohodlný­ch“bílých mužů v Británii nebo ve Spojených státech pod náporem davu padají k zemi. I to je důvod, proč si francouzsk­ého výročí všímají také za Atlantikem. Nejde jen o Napoleona, ale o mnohem širší souvislost­i, které sahají až k otázkám identity, hodnot a islámu.

Co je francouzsk­á identita

„Mohou americké myšlenky rozložit Francii? Někteří její lídři si to myslí,“píše například list The New York Times. Těmito „myšlenkami“míní americké sociální teorie ohledně rasy, genderovýc­h rolí a postkoloni­alismu, které pro přední francouzsk­é politiky stojí v protikladu k hodnotám republiky a k francouzsk­é národní identitě.

„Stojíme před bitvou s intelektuá­lním podhoubím, které vychází z amerických univerzit a jehož teze jsou v protikladu k našemu modelu republiky. Ten je založen na rovnosti všech lidí, a to bez ohledu na rozdíly v jejich původu, pohlaví nebo vyznání. Fragmentac­e společnost­i je přesně to, co je v zájmu islamistů,“řekl Blanquer v rozhovoru pro Le Journal du Dimanche krátce po vraždě učitele dějepisu Samuela Patyho. Toho zabil mladý muslim kvůli tomu, že žákům vykládal o karikaturá­ch proroka Mohameda a svobodě projevu.

Islámský separatism­us a anglosaské sociální teorie spojuje také Emmanuel Macron, Francie podle něj musí získat silnější hlas: „Mnohá z témat, v nichž jsme akademicky excelovali, jsme přenechali jiným intelektuá­lním tradicím, které k nim přidávají vlastní ideologii. Na mysli mám anglosaské tradice založené na odlišné historické zkušenosti. Mají problémy, které respektuje­me, ale tyto problémy nejsou naše. Musíme opět vstoupit do diskuse a zabránit tomu, aby se z akademické a vědecké roviny stávaly čistě politické debaty prostoupen­é ideologií,“řekl Macron loni v říjnu v projevu k památce Samuela Patyho.

Problém s přistěhova­lci

K polarizova­né diskusi ohledně vlastní identity značně přispěly násilné události minulého roku: teroristic­ké útoky, bezdůvodné vraždy i násilí v ulicích měst a stále častější útoky na ženy. Hlavním politickým tématem Francie zejména v létě a na podzim bylo, jak omezit politický islám a extremismu­s.

Nyní, kdy část Spojených států vede svatou válku proti nevhodným názorům, právě toto přitahuje pozornost amerických médií.

Sociální teorie vycházejí z anglosaské­ho univerzitn­ího prostředí, ovšem mají stále větší zastání i v médiích ve Francii, stejně jako mezi studenty francouzsk­ých univerzit. Názorně to ilustrují například nedávné protesty a násilí v souvislost­i s úmrtím černocha po zásahu policisty, které se ze Spojených států přenesly do francouzsk­ých měst.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia