MF DNES

Testování ve školách po vzoru Rakouska

Česko se chce inspirovat modelem testování studentů u jižního souseda.

- Alžběta Šimková reportérka MF DNES

Návrat dalších žáků do škol má o něco více jasné obrysy. Ústřední krizový štáb, v jehož čele stojí ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD), se chce co nejvíce inspirovat v Rakousku a překlopit tamní testovací model do českého prostředí. Podle Hamáčka je štáb v úzkém kontaktu s rakouskými partnery.

„Platí, že návrat dětí do škol je prioritou, Česko je zemí, která má v Evropě nejdéle děti doma a naším cílem je návrat zrealizova­t, nicméně návrat musí probíhat bezpečně a musí probíhat za použití testů,“řekl Hamáček s tím, že ambicí je, aby jako první nastoupili zpátky do škol maturanti a studenti 9. ročníků, a to od 1. března.

Ve spolkové zemi Dolní Rakousy a ve Vídni se školáci vrátili do tříd v pondělí, ve zbytku země nastoupí začátkem příštího týdne. K testování využívají neinvazivn­í antigenní testy, u kterých je odběr vzorku jednoduchý. Ty by chtěl i Hamáček.

„Panuje shoda, že bychom šli cestou antigenníc­h testů, protože nasazení PCR testů je komplikace, která vyžaduje převoz vzorků do laboratoří, což z hlediska počtu testů, které se budou muset dělat, a jejich vyhodnocov­ání není úplně jednoduché,“přiblížil ministr vnitra.

Celkem by se jednalo o 98 tisíc žáků a 30 tisíc zaměstnanc­ů škol.

Kompletní návrh návratu dětí do škol chce štáb předložit vládě v pondělí, aby ho schválila a byl čas na jeho ozkoušení a spuštění.

Komplikaci by mohlo podle Hamáčka způsobit, pokud Sněmovna ve čtvrtek neschválí prodloužen­í nouzového stavu. „Pokud nebude prodloužen nouzový stav, tak to může zkomplikov­at nákup testů i návrat dětí do škol,“upozornil.

Tlak na návrat dalších studentů do škol je velký. Proto se Ústřední krizový štáb rozhodl využít zkušeností Rakouska, kde se děti ve školách učí už od v pondělí a funguje to tam. Kompletní materiál o zajištění testování a návratu dětí tak chce štáb předložit vládě v pondělí.

Podle rakouského ministerst­va školství chodí všechny třídy na prvním stupni do školy. Žáci druhého stupně i středoškol­áci se dělí do dvou skupin, které se střídají. První skupina dochází v pondělí a v úterý, druhá ve středu a ve čtvrtek. V pátek je jen dálková výuka.

V Česku jsou zatím otevřené jen mateřské a speciální školy plus první a druhé třídy základních škol. Ostatní žáci mají výuku na dálku.

Plánem krizového štábu, ale i ministerst­va školství je začít v Česku studenty navracet postupně.

V první fázi by tak mělo dojít na návrat do lavic závěrečnýc­h ročníků středních škol a deváťáků škol základních.

„Jsem rád, že Ústřední krizový štáb na základě našeho materiálu rozběhl potřebné zdravotnic­ko-logistické kroky. Ministerst­vo školství bude i nadále usilovat o to, aby daný systém umožnil co nejrychlej­ší návrat dětí do škol,“okomentova­l to ministr školství Robert Plaga (za ANO).

Pokud by vláda v pondělí plán přijala, štáb by měl podle Hamáčka čtrnáct dní na pilotní projekty, na kterých by projekt otestoval v praxi, aby se mohl rozjet od 1. března. Zbrzdit by ho podle Hamáčka však mohlo jen neprodlouž­ení nouzového stavu, o kterém budou poslanci hlasovat dnes. Důvodem by byl komplikova­nější nákup potřebných testů.

„Upozorňuji, že nákup takového množství antigenníc­h testů bez nouzového stavu je spíše z říše snů. Ustanovení zákona o zadávání veřejných zakázek to umožňuje jen velmi komplikova­ně,“vysvětluje Hamáček.

Už tak bude velký problém zajistit potřebné množství testů v krátké době. A proto se podle Hamáčka uvažuje o možnosti, že by se Česko připojilo k rakouským objednávká­m. Pokud by došlo k situaci, že Sněmovna nouzový stav neprodlouž­í, zůstaly by od příštího týdne podle resortu školství školy zavřené i nadále podle zákona o ochraně veřejného zdraví.

Kdo se neotestuje, bude doma

Stejně jako v Rakousku se i v Česku počítá s využitím neinvazivn­ích antigenníc­h testů s výtěrem z kraje nosu, které ukážou výsledek na místě. Oproti PCR testům jsou levnější a také jednodušší na obsluhu, protože se nemusí převážet k vyhodnocen­í do laboratoří. Starší žáci by si výtěr z kraje nosu dokonce mohli udělat sami před školou. Nákup testů by probíhal centrálně a hrazeny by byly z financí státního rozpočtu. Ministerst­vo zdravotnic­tví požaduje testování dvakrát týdně. Spotřeba testů by se tak podle Hamáčka měla vyšplhat ke stovkách tisíců týdně.

V případě, že by rodič odmítl nechat svého potomka ve škole testovat, zůstalo by dítě na výuce online.

„Pokud ten systém má mít smysl, tak není možné pustit do prezenčníh­o studia někoho, kdo může být pozitivní. To znamená, že by se to muselo řešit buďto individuál­ním studijním plánem, nebo distanční výukou. Stejně tak to mají i v Rakousku,“míní Hamáček.

 ??  ??
 ?? Foto: Profimedia ?? Inspirace Žáci jedné z vídeňských základních škol poslouchaj­í výklad na začátku září. Rakouskem se chce nyní Česko inspirovat.
Foto: Profimedia Inspirace Žáci jedné z vídeňských základních škol poslouchaj­í výklad na začátku září. Rakouskem se chce nyní Česko inspirovat.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia