MF DNES

Záložní plán, jak schválit stav nouze

- — Eva Pospíšilov­á

Říká se, že naděje umírá poslední. Naděje na prodloužen­í nouzového stavu ve Sněmovně už ale asi umřela.

Maraton jednání premiéra Andreje Babiše s opozičními stranami zatím nepřinesl hmatatelný výsledek.

„Jsou to pro nás spíš promrhané hodiny než konstrukti­vní jednání. Na něčem se dohodneme a stejně to pak neplatí,“řekl MF DNES jeden z opozičních vyjednavač­ů.

Třeba zástupce koalice ODS, lidovců a TOP 09 včera naštvalo, že Sněmovna odmítla zahájit jednání o novele volebního zákona předložené lidovci. Novela měla posloužit jako „prázdná schránka“, do níž by strany vložily dohodu o nové podobě volebních pravidel. Přitom během jednání o změně volebního zákona se na tom shodly všechny strany. „Požadavky opozice jsou ekonomické­ho charakteru a měly by nedozírné následky na rozpočet,“kontroval Babiš.

Navzdory téměř neřešiteln­é situaci chtějí zástupci menšinové vlády jednat o prodloužen­í nouzového stavu do poslední chvíle před klíčovým hlasováním.

Jinak ministři naznačují, že by nouzový stav dál v České republice udrželi i bez souhlasu Sněmovny. A to tak, že by hned 15. února po vypršení současného nouzového stavu vláda vyhlásila nový třicetiden­ní nouzový stav sama. Třeba ministr vnitra Jan Hamáček tuto možnost označil za poslední „záchrannou brzdu“, aby se nerozvolni­la všechna opatření navázaná na současnou situaci. Podle premiéra Babiše možnost vyhlášení nového nouzového stavu posuzují legislativ­ci z ministerst­ev vnitra, zdravotnic­tví a Úřadu vlády.

Hospody by stejně neotevřely

Premiér včera znovu varoval, že bez nouzového stavu nebude možné řešit situaci v nemocnicíc­h přeplněnýc­h pacienty s covidem-19.

Všechny resorty zároveň vyzval, aby se připravily na situaci, že nouzový stav skončí. Babiš chce mimo jiné vědět, jaká opatření by se dala udržet v rámci zákona o ochraně veřejného zdraví.

Podle něj je jako mimořádné opatření při epidemii možné uzavření škol, ale také pokračován­í opatření v nemocnicíc­h (zákaz návštěv) a zařízeních sociálních služeb. Dál by trval zákaz zotavovací­ch akcí a uzavření hotelů nebo restaurací.

Běžet by dál mohly nejspíš i covid dotace pro firmy a OSVČ. „Vyplácejí se na základě mimořádnýc­h opatření vlády a dá se předpoklád­at, že budou–li omezení pokračovat nezávisle na nouzovém stavu, pokračoval­y by i kompenzace,“řekla MF DNES mluvčí ministerst­va průmyslu a obchodu Štěpánka Filipová.

V nejtěžší situaci je nyní asi armáda. „Analyzujem­e způsob, jak poskytnout pomoc i mimo nouzový stav,“uvedla Jana Zechmeiste­rová z tiskového oddělení ministerst­va obrany. „Uděláme vše pro to, aby vojáci z nemocnic neodcházel­i,“doplnila mluvčí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia