MF DNES

Seniory povolávali k očkování jako dobrovolní­ky

- Václav Janouš reportér MF DNES

Očkovací centrum v Táboře hledá jako dobrovolní­ky seniory. Takhle je lákal leták, který sliboval za dvanáctiho­dinovou šichtu stravenku na oběd a bagetu k večeři. A jako bonus pak přednostní očkování proti koronaviru.

Když se o poněkud partyzánsk­é akci dozvěděl hejtman kraje Martin Kuba a MF DNES, místní rada seniorů a radnice nábor stoply.

První senioři už se chtěli hlásit. Věřili, že se tak dostanou co nejrychlej­i k vakcíně. Hejtman Jihočeskéh­o kraje Martin Kuba ale nad nabídkou kroutil hlavou. Dobrovolní­ků je podle něj dostatek a takový postup s ním nikdo nekonzulto­val.

Leták rozesílal předseda Městské rady seniorů v Táboře na jihu Čech Jaroslav Kupsa. „Informoval jsem jen členy, že se shání dobrovolní­ci, kteří by pracovali u vstupu a výstupu z očkovacího centra. První paní se mi přihlásila, další mám rozjednané,“řekl Kupsa. „Samozřejmě je pro ně zajímavé, že budou přednostně očkovaní,“popisuje Kupsa. Ten se chtěl sám také přihlásit.

V letáku, který má MF DNES k dispozici, se Kupsa odkazoval na krizového manažera města Oldřicha Semráda. Ten také tvrdí, že Tábor má dobrovolní­ků nedostatek, proto hledá seniory. „Sháněli jsme i třeba studenty, ale nejsou. Nebo mají čas třeba jen dvě hodiny denně. Senioři by tam pomáhali u vstupů a výstupů,“řekl MF DNES Semrád.

TÁBOR Hejtman: Není to dobrý nápad

Kupsův plán ale zarazil hejtmana Martina Kubu. „Vůbec o tom, že se něco takového děje, nevím a nikdo to se mnou nekonzulto­val. Já bych se cestou, že budeme oslovovat seniory, rozhodně nevydával. Nepřijde mi to šťastné. Dobrovolní­ků ale máme dostatek. Okamžitě se starostů zeptám, jestli někde je nedostatek dobrovolní­ků, dokážeme to hned řešit,“prohlásil hejtman Kuba.

Kde se v Táboře plán oslovovat seniory a nabízet jim přednostní očkování vzal, není úplně jasné. Včera o „náboru“nevěděl ani starosta města Štěpán Pavlík. „Dobrovolní­ky se stávají i úředníci radnice, k dispozici jich máme padesát, k tomu pak ještě síť dobrovolní­ků z jarní vlny koronaviru a bylo mi řečeno, že takto to stačí,“reagoval Pavlík. Okamžitě začal obvolávat podřízené.

Po půl hodině se ozval s tím, že žádní senioři se hlásit radnici nemají. Leták už ale koluje mezi důchodci. „Máme dvě stě lidí v registru a na parkoviště k řízení dopravy budou potřeba maximálně dva. Dva lidi zajistíme vlastními silami. Rád bych to tímto dementoval,“reagoval starosta Pavlík. Předseda rady seniorů Jaroslav Kupsa včera sám svou aktivitu zastavil.

„Dneska to ruším. Nikoho nevyzývám ani nenabádám,“řekl MF DNES Kupsa.

Nad oslovování­m seniorů jako dobrovolní­ků se pozastavuj­í i lidé z jiných očkovacích center po celé republice. MF DNES na třiceti místech zjišťovala, jak očkování organizují a kde dobrovolní­ky shánějí. Nikde nevyužívaj­í důchodce – už proto, že jsou rizikovou skupinou.

„Využíváme své zaměstnanc­e a vypomáhají studenti z fakulty nebo studenti zdravotnic­ké školy. Tím, že očkovací centrum vzniklo v léčebně dlouhodobě nemocných, tak i tito zaměstnanc­i,“odpověděla mluvčí Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Tereza Romanová.

Zlínská nemocnice zase jako dobrovolní­ky vybírá lidi, kteří měli v minulosti zkušenosti s prací ve zdravotnic­tví. „Očkovací centrum máme zajištěno nyní svými lidmi. Spolupracu­jeme s praktickým­i lékaři, studenty a případně můžeme oslovit veřejnost, která například dříve ve zdravotnic­tví pracovala,“řekl mluvčí Egon Havrlant.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia