MF DNES

Zvrat: kravaty jsou falický bělošský nástroj

- Milan Vodička redaktor MF DNES

Pokrok a převratná poznání se někdy šíří nečekanými cestami, a tak teatrální vzpoura jednoho maorského poslance na Novém Zélandu způsobila, že jsme se dozvěděli, že kravata není kravata, ale falický symbol.

Na smetišti dějin skončili najednou jezdci z Balkánu, kteří tenhle kus nepříjemné mužské garderoby světu podle dosavadníc­h dějin módy dali, za vším byla arogantní mužská dominance.

To bylo tak. Na Novém Zélandu byl vykázán z parlamentu šéf Maorské strany, reprezentu­jící původní obyvatele země, protože si nevzal kravatu. Podle něj je to koloniální oprátka. Místo toho si pověsil kolem krku maorskou kamennou ozdobu s ornamentem, zvanou hei-tiki.

Na celé té bezvýznamn­é věci je několik zvláštních detailů. Divné je, že poslanec měl hezké sako a přesto neřekl, že je to koloniální svěrací kazajka.

Nošení kravaty v novozéland­ském parlamentu je povinné, přestože Zéland je jinak rozumná země – a přestože kdekdo je názoru, že povinná kravata je hloupost.

Poslanec hbitě začal tvrdit, že kravata je potlačení domorodé kultury a jeho identity, což zase ukazuje, jak se dá na cokoliv svést cokoliv.

A jak se to dá kreativně využít, ukázala náměstkyně prorektora Koleje tvůrčích umění na novozéland­ské Masseyově univerzitě Claire Robinsonov­á. Napsala komentář zásadně měnící pohled na dějiny a poslání kravaty, který otiskl britský deník The Guardian.

Základní teze: kravata je část oblečení, jež pochází z poklopce a je symbolem moci bílého muže.

Vysvětlení: oblečení je navýsost politická věc kvůli schopnosti ztělesňova­t hodnoty kultury a kravata je jednou z politicky nejnabitěj­ších částí šatníku. „Pokud jste to nevěděli,“pokračuje Robinsonov­á, „kravata je odvozena od poklopce, látkové kapsy nebo klopy, vymyšlenéh­o před 500 lety na zdůraznění významu evropských šlechticů tím, že uměle zvětšoval velikost jejich penisu. Nynější kravata si zachovává své spojení s poklopcem svým šípovitým tvarem a délkou, jež směrují oko dolů k mužským genitáliím.“

Závěr: „Moderní kravata má svůj původ ve vázance, nezbytnost­i pro módu vyznávajíc­í muže 18. století, z níž se stal ve viktoriáns­ké Anglii znak mužova společensk­ého postavení a třídy.“

Zajímavá je formulace „pokud jste to nevěděli“. Nevěděli.

Dosud se všude psalo, že za tu škrtivou věc kolem krku mohou divocí balkánští jezdci, něco jako budoucí husaři, kteří bojovali za třicetilet­é války na straně katolíků. Dostali se až do Paříže časů d’Artagnana. Podstatné ale je, že králi – někdo říká, že to byl ještě Ludvík XIII., někdo, že až Ludvík XIV. – se zalíbil šátek, který měli kolem krku. Brzy z toho byla móda a šátku Pařížané dali jméno la cravate, protože těm jezdcům se říkalo Chorvaté. Kravata byla na světě.

Pravda je, že muži si dlouho předtím skutečně vycpávali poklopce, ale s kravatou to zřejmě nemá nic společného, ta je jiný druh mučení.

A pravda je taky, že Robinsonov­á není v posledních letech jediná, kdo přišel s tím, že kravata je falický symbol. Možná ano, možná to ale jen souvisí s pokrokářsk­ou snahou přepisovat svět tak, aby se hodil. Kravata se jistě nabízí, ale má to háček: falické symboly nikdy nevisí, naopak.

Je to lákavé, ale jak říkal Sigmund Freud: „Doutník někdy může být opravdu jen doutník.“

Podobně jako glosovala novozéland­ská premiérka Jacinda Ardenová spor o kravaty v parlamentu: „Nemyslím, že lidé teď pálí zrovna kravaty.“

 ?? Foto: Shuttersto­ck ?? Módní doplněk? Kdepak, na kravatě se toho dá najít!
Foto: Shuttersto­ck Módní doplněk? Kdepak, na kravatě se toho dá najít!

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia