MF DNES

Noví „Assangeové“v Minsku

Dva Bělorusové, kteří protestova­li proti vládě, žijí už pět měsíců na švédské ambasádě.

- Jelizaveta Nestercova redaktorka MF DNES

„Vše je v pořádku, další komentáře poskytovat nebudeme,“vzkazoval médiím naposledy v prosinci Vladislav Kuzněčik. Společně se svým otcem Vitalijem se od září ukrýval před pronásledo­váním policie kvůli účasti na protestech proti běloruském­u prezidento­vi Alexandru Lukašenkov­i na švédském velvyslane­ctví v Minsku. Po pěti měsících se situace nelepší – jak nyní potvrdilo švédské ministerst­vo zahraničí, muži zůstávají ve svém „úkrytu“doteď.

Stockholm tak má rázem místo jednoho Juliana Assange – muže, který se před švédskými úřady sedm let schovával na velvyslane­ctví Ekvádoru v Londýně – hned dva. Setrvání obou Bělorusů na ambasádě zadělalo na nemalý diplomatic­ký bolehlav: oběma mužům hrozí ve vlasti stíhání za údajný střet s policisty, vyvézt muže ze země ale zatím není možné.

Nedobrovol­ný azyl

Otec a syn zaklepali na dveře švédského velvyslanc­e v Minsku počátkem loňského září. Do metropole přijeli po protivládn­ích demonstrac­ích v rodném Vitebsku, nedaleko ruských hranic na severu země, s cílem zažádat na ambasádě o politický azyl. Policie ve Vitebsku jen několik dní před jejich útěkem brutálně zasahovala proti účastníkům poklidných protestníc­h akcí. Vladislavo­vi se ale podařilo svého otce, kterého policisté bili a nastříkali mu do očí slzný plyn, z davu vytáhnout a oba se zatčení „jako zázrakem“vyhnuli.

Když muži zazvonili na dveře velvyslane­ctví, zástupci diplomatic­ké mise je nejdříve přijmout odmítli s tím, že ambasáda nemá pravomoc udělovat politický azyl. Bělorusové se proto rozhodli přeskočit plot kolem sídla švédských diplomatů a několik hodin zůstávali na parkovišti, než je zaměstnanc­i nakonec pustili do budovy.

„Svého rozhodnutí nelitujeme. Neměli jsme na vybranou,“zdůvodňova­li muži v jediném rozhovoru, který loni poskytli ruské redakci webu Deutsche Welle. Na ambasádě mají k dispozici jednu místnost s vlastní koupelnou a toaletou, pračkou, mikrovlnno­u troubu a rychlovarn­ou konvicí či činkami na posilování.

Několik týdnů po jejich útěku policie zahájila stíhání Kuzněčikov­ých, které viní z násilí vůči příslušník­ovi bezpečnost­ních složek. Za to jim hrozí až šest let za mřížemi.

Bezvýchodn­á situace

Švédské úřady se kvůli ubytování obou mužů dostaly do nelehké situace. Na jednu stranu se Kuzněčikov­i dostali na území velvyslane­ctví nelegálně, což vytváří nebezpečný precedens do budoucna, kdy by se k podobnému postupu mohli uchýlit i další lidé na útěku. Podle ochránců lidských práv však zároveň Švédsko nemůže vydat muže běloruským činitelům bez bezpečnost­ních záruk.

Východiske­m by mohlo být zřejmě jen zprostředk­ování odjezdu obou mužů ze země. Povolení by si ale muselo vyjednat Švédsko u běloruskýc­h úřadů. Stockholm se k incidentu vyjadřuje zdrženlivě.

Kromě uvěznění se oba muži bojí surového zacházení a mučení, jakého se běloruské bezpečnost­ní složky dopouštěly na protivládn­ích demonstran­tech. Řada Bělorusů proto po vlně vládního násilí utekla do zahraničí.

 ?? Foto: Profimedia ?? Azyl Švédské velvyslane­ctví v Minsku, kde nyní žijí dva běloruští občané.
Foto: Profimedia Azyl Švédské velvyslane­ctví v Minsku, kde nyní žijí dva běloruští občané.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia