MF DNES

Navalného manželka odletěla do Německa

-

Manželka uvězněného ruského opozičního předáka Navalného Julija opustila Rusko a odletěla do Německa, napsala agentura Interfax s odvoláním na svůj zdroj. Navalná odletěla z moskevskéh­o letiště Domodědovo a zamířila do německého Frankfurtu nad Mohanem. Její muž počátkem února dostal od soudu 3,5 roku vězení za zpronevěru.

Samotná Navalná se o ničem nezmínila, poslední zpráva na jejím instagramo­vém účtu je týden stará, píše ruská služba BBC. Manželka prominentn­ího kritika Kremlu se zúčastnila nedávných protestů za propuštění svého manžela a policie ji později zadržela.

Soud jí na začátku února vyměřil za účast na nepovolené demonstrac­i pokutu 20 tisíc rublů (asi 5 700 korun). Ke konci ledna bezpečnost­ní složky provedly razii v bytě, kde Navalná žila. Podle televize Dožď příslušníc­i speciálníc­h jednotek tehdy vylomili dveře.

Navalnyj se od loňského srpna léčil v Berlíně po otravě jedovatou látkou ze skupiny novičok. Tuto otravu potvrdily západní laboratoře i Organizace pro zákaz chemických zbraní. Julija Navalná zůstala s manželem během jeho léčby v Německu a vrátila se do Ruska společně s ním 17. ledna.

Opozičník tvrdí, že jeho likvidaci nařídil ruský prezident Vladimir Putin a že se ho pokusila odstranit tajná služba FSB, což Kreml popírá.

Letos v lednu se Navalnyj vrátil do Ruska, policie ho zatkla ihned na letišti a soud na začátku února změnil jeho dříve uložený podmíněný trest v délce 3,5 roku na nepodmíněn­ý.

Uvěznění vyvolalo v Rusku protesty, navzdory úředním zákazům vyšly do ulic řady ruských měst desetitisí­ce lidí, policie proti nim tvrdě zasáhla. Západní země žádají Navalného propuštění. (ČTK, iDNES.cz)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia