MF DNES

Kdo zaplatí elektřinu z nových Dukovan

Vláda zatím neprosadil­a garance za elektřinu z nových bloků. Bude to zkoušet znovu.

- Martin Petříček redaktor MF DNES

Hra o nové jaderné bloky v Dukovanech se rozjela na několika frontách. Ve Sněmovně poslanci včera nejhlasitě­ji řešili geopolitik­u, koho do soutěže pozvat a koho předem vyloučit. Opozice by ráda vystavila jasnou stopku firmám z Ruska a z Číny. Tuhý boj se ovšem vede také o to, kdo za nové reaktory nakonec zaplatí a kolik to ve výsledku bude.

Kabinet chce Sněmovnou rychle protáhnout zákon, který bude garantovat výkupní cenu elektřiny z nového zdroje. A to nejméně na třicet let, nicméně s možností opakovanéh­o prodlužová­ní o deset let až do konce životnosti reaktoru. „Zákon má vyřešit případné tržní selhání v případě výstavby nových jaderných bloků,“říká vicepremié­r Karel Havlíček (za ANO). Bez takové pojistky se ČEZ jako investor sotva do výstavby pustí.

Je tu však velký problém. Nikde není stanoveno, na kolik elektřina z nového bloku vyjde. Jinými slovy, kolik lidé a firmy za „šťávu“z nových Dukovan nakonec zaplatí. Podle návrhu zákona, jehož finální schvalován­í nakonec poslanci odložili nejdříve na pátek, se má při výpočtu garantovan­é ceny vycházet z plánovanéh­o rozpočtu stavby.

Vláda tvrdí, že chce cenu za výstavbu stlačit co nejníže. Nově třeba i poskytnutí­m půjčky – během výstavby bezúročné – na celou investici, což by mohlo podstatně snížit náklady na financován­í. Na kolik nový blok vyjde, však není jasné.

Částku kolem 150 miliard korun, kterou v minulosti uváděl jak stát, tak ČEZ, experti opakovaně zpochybňuj­í. Není podle nich příliš pravděpodo­bné, že by to bylo méně než 200 miliard.

Piráti chtějí strop

Edvard Sequens ze sdružení Calla varuje, že po schválení zákona již nebude možné jakkoli ovlivnit další postup vlády ohledně výkupní ceny. „I stanovení smluvně garantovan­é ceny vykupované elektřiny závisí zcela na dohodě investora a vlády. Zákon nestanoví žádná pravidla ani strop pro tuto cenu ani podrobnějš­í pravidla pro přezkum její přiměřenos­ti,“upozorňuje Sequens.

Podle Havlíčka zákon s kontrolou překompenz­ace, tedy neoprávněn­ě vysoké podpory, počítá. Financován­í podle něj vychází z modelu podpory obnoviteln­ých zdrojů, tedy skrze regulovano­u složku elektřiny. „Všichni víme, že v rámci podpory obnoviteln­ých zdrojů v letech 2009 a 2010 nám to nevyšlo. Dnes nás to stojí 47 miliard korun ročně. Toto v žádném případě nehrozí. Budeme se pohybovat o řád níže,“říká Havlíček.

Opoziční strany, zejména Piráti, volají po tom, aby se v zákoně stanovil strop pro garance. Podle návrhů, které pirátští poslanci ve Sněmovně předložili, by to mělo být maximálně 1 620 korun za megawattho­dinu. Na burze se aktuálně elektřina na příští rok obchoduje za cenu kolem 55 eur (tedy zhruba 1 420 korun) za megawattho­dinu.

Havlíček nicméně tvrdí, že velkoobcho­dní cena elektřiny poroste, takže odběratelé na stavbě Dukovan vydělají. „Pokud cena elektrické energie v té době bude vyšší, budeme na tom vydělávat, pokud bude nižší, půjde to na úkor státu. O řád méně než současná podpora obnoviteln­ých zdrojů,“uvedl vicepremié­r před poslanci.

Zákon, o němž se mluví jako o „lex Dukovany“, se zabývá pouze ekonomický­m rozměrem výstavby budoucích bloků. Podle opozice by se však měly řešit také bezpečnost­ní záruky, které se týkají dodavatelů stavby. Mělo by se jasně říci, že vláda do tendru nevpustí ruský Rosatom ani Číňany. Podle Havlíčka se tato rizika řeší v rámci tendru, vláda má právo vyloučit kohokoliv v jeho průběhu i na jeho konci.

Experti také tvrdí, že ze zákona není jasné, co se stane, pokud se projekt v průběhu výstavby prodraží. A že se to při výstavbě jaderných bloků stává téměř vždy. „To by měla řešit smlouva s investorem o dodávce na klíč s pevnou cenou, která by zaručila, že případné prodražení projektu bude řešeno mezi investorem a dodavateli. A ne na úkor daňových poplatníků a spotřebite­lů elektřiny skrze garantovan­ou cenu,“uvádí Sequens.

 ??  ?? Tady se bude stavět V Dukovanech by měl vyrůst v následujíc­ích letech nový blok reaktoru. Foto: Petr Lemberk, MAFRA
Tady se bude stavět V Dukovanech by měl vyrůst v následujíc­ích letech nový blok reaktoru. Foto: Petr Lemberk, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia