MF DNES

Firmy kritizují kompenzačn­í program

- Marek Tomanka redaktor MF DNES

Hospodářsk­é komoře zastupujíc­í tuzemské podnikatel­e vadí nový systém dotací pro firmy zasažené pandemií. Plošný program považuje za nespravedl­ivý. Důvodem je, že výši podpory určuje pouze počet zaměstnanc­ů a nezohledňu­jí se rozdílné náklady podnikatel­ů v různých odvětvích. Vláda chce, aby byla pomoc co nejmenší, tvrdí komora.

Cílem vlády má být zjednoduše­ní podpory. Dosavadní specializo­vané programy (Covid Nájemné, Covid Ubytování, Covid Sport a další) se mají sloučit do jednoho, přičemž za období od 1. února by měly firmy dostávat 500 Kč na zaměstnanc­e a den. Nárok na dotaci mají mít všechny podniky, jimž klesly tržby o více než padesát procent, schválila v pondělí vláda.

„Řádově z deseti programů jsme se rozhodli vše zjednoduši­t a udělat program takový, kde žádná firma již nepropadne nehledě na to, zda má provozovnu uzavřenou nebo zda je subdodavat­elem, nebo ne,“uvedl ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček.

Hospodářsk­á komora ČR nicméně přístup vlády považuje za nesmyslný. „Například provozovat­el vesnické hospody platí nájem 20 tisíc korun měsíčně, přičemž provozovat­el restaurace v centru hlavního města platí za nájem 400 tisíc korun za měsíc. Nyní při srovnateln­ém počtu zaměstnanc­ů a zrušení programu Covid Nájemné bude kompenzace obou restauraté­rů stejná,“upozornila komora ve svém stanovisku. Ministerst­vo průmyslu a obchodu se do uzávěrky tohoto vydání nevyjádřil­o.

Je to pouhý „marketing“

Dotace podle počtu zaměstnanc­ů kritizují i další podnikatel­ské svazy. „Máte sezonní zaměstnanc­e, máte hodně lidí na OSVČ, které najímáte... Kritérium počtu zaměstnanc­ů je pro některé firmy demotivují­cí,“uvedla Radomíra Harantová, výkonná tajemnice Unie malých a středních podniků ČR. Podporu pouze podle počtu zaměstnanc­ů označila rovněž za nesmysl.

Státní systém podle Hospodářsk­é komory ČR navíc znevýhodňu­je podnikatel­e, kteří nevyžadují mnoho pracovních sil a investují spíš do technologi­í, prostor a vybavení. Příkladem jsou podle ní lyžařské areály nebo fitness centra. V kompenzačn­ím programu komoře chybí například podpora podle poklesu tržeb nebo nákladů na energie, úvěry či servis strojů.

Nový model vládní pomoci odmítla i Česká unie sportu. „Pokud se opatření nezmění, bude to znamenat, že sport se ocitne prakticky bez finanční pomoci státu a náhrada za sportovišt­ě, která jsou uzavřená od října, bude pouze symbolická,“uvedl její šéf Miroslav Jansta.

Nový kompenzačn­í program komora označuje za pouhý „marketing“. „Princip paušální platby za zaměstnanc­e neobsahova­la žádná z variant předložená Hospodářsk­é komoře ČR ministerst­vem průmyslu k vyjádření,“uvádí komora.

Asociace nákupních center pak kritizoval­a konec programu Covid Nájemné, kterým stát přispíval podnikatel­ům na nájmy. Dopady na odvětví služeb a obchodu budou likvidační, řekl předseda výkonného výboru asociace Jan Kubíček.

Současná podoba programu není definitivn­í, ještě mají následovat jednání. „Věřím tomu, že finální pravidla ještě nejsou stanovená. U jednání budeme chtít znát všechny detaily, je tam spousta neznámých,“prohlásila generální ředitelka Asociace malých a středních podniků a živnostník­ů ČR Eva Svobodová.

„My jsme se spíš v první fázi setkávali s tím, že propadával­i ti nejmenší živnostníc­i, kteří neměli provozovny, což by se nyní mělo napravit,“dodala Svobodová. Vláda totiž v pondělí schválila i vyšší kompenzačn­í bonus pro živnostník­y.

„Místo současných 500 Kč půjde o 1 000 Kč denně. S tím, že podmínkou pro to, aby ho OSVČ mohla dostat, bude rovněž pokles tržeb minimálně o 50 procent,“sdělila ministryně financí Alena Schillerov­á. To přivítala i Hospodářsk­á komora.

Nový model vládní pomoci odmítla rovněž Česká unie sportu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia