MF DNES

Tesla jede na bitcoin

Bitcoin, nejstarší kryptoměna, letí nahoru podobně jako akcie automobilk­y Tesla. Jaká může být budoucnost bitcoinu, pokud se stane nepřímou součástí nabalující se sněhové koule jménem Elon Musk?

- Lukáš Kovanda hlavní ekonom Trinity Bank, člen Národní ekonomické rady vlády

Bitcoin za posledních 12 let podražil z nuly až na více než milion korun. Milionové ceny dosáhl poprvé předevčíre­m, když automobilk­a Tesla ve výroční zprávě zveřejnila, že do nejstarší kryptoměny investoval­a půldruhé miliardy dolarů. Platbu za svá elektroaut­a navíc hodlá brzy přijímat i v bitcoinech. Hned po zveřejnění těchto novinek poskočila cena bitcoinu během hodinky o zhruba sto tisíc korun.

Zakladatel, šéf a vlastník více než pětiny akcií Tesly Elon Musk se ze své náklonnost­i k bitcoinu vyznává od sklonku minulého roku. Před Vánocemi například tweetoval: „Bitcoin je skoro taková sra*ka jako běžné papírové peníze.“Tím po svém sdělil, že bitcoin vnímá mezi všemi měnami jako jednookého, jenž kraluje slepcům.

Investice Tesly do bitcoinu je zčásti marketingo­vý tah. Jak velká ta část je? Například Michael Burry se domnívá, že je stěžejní. Nejde přitom o nikoho menšího než o chlapíka, jehož životní osud inspiroval tvůrce filmu Sázka na nejistotu, který pojednává o zákulisí finanční krize v USA před 13 lety.

Burry, jenž tehdy proslul úspěšnou sázkou na splasknutí nemovitost­ního trhu, nyní na Muskovu adresu tweetnul, že nákupem bitcoinů se snaží „píárově“překrýt své problémy v Číně. I když tweet smazal, pravdou je, že hned pětice čínských úřadů zveřejnila pochyby o kvalitě a bezpečnost­i vozů Tesla jen půlhodinku předtím, než došlo k publikován­í výroční zprávy automobilk­y. Nejspíše jde o shodu okolností, nicméně i tak je Muskův talent na vytváření pozitivníh­o „spinu“nezpochybn­itelný. Sekty mají marketing zmáknutý brilantně, jinak by žádné ovečky nelapily. A Musk někdy sektářskéh­o vůdce připomíná; tedy spíše jeho fanoušci, svou nekriticko­u oddaností svému guruovi.

Pokřivený vítěz

Nohy na zem. Částka půldruhé miliardy dolarů, již Tesla do bitcoinu investoval­a, je enormní. Avšak vzhledem k tomu, že měla ke konci roku 2020 volné hotovosti za více než 19 miliard dolarů, představuj­e jen necelých osm procent „cashe“. Když uvážíme pozitivní „píárový“spin, jenž Musk nákupem bitcoinů vyvolal, možná šlo o jednu z nejlepších možných investic, jaké mohl provést. Spíše než jeho víru v růžovou budoucnost bitcoinu pak ovšem ztělesňuje chladný kalkul. Ostatně mohl tušit, že oznámení takové investice požene bitcoin strmě vzhůru.

Po zveřejnění přiteklo do bitcoinu dalších více než sto miliard dolarů a o pár procent si polepšily i akcie Tesly. Ty přitom již loni zaznamenal­y galaktické zhodnocení o 743 procent. Proti takovému růstu bledne i loňské zhodnocení bitcoinu, které se svou hodnotou 303 procent sice také vymyká, ale na Teslu nestačí ani z poloviny. Muskův nákup bitcoinů způsobil, že vůz Tesla Model 3 klesl v ceně jen na 0,79 bitcoinu. Rané majitele bitcoinu, kteří jej na začátku desátých let kupovali za pár stovek nebo tisíc korun po desítkách či stovkách, teď nepochybně těší, že si mohou dovolit celý vozový park ikonických elektroaut.

Ovšem celková tržní hodnota Tesly těžko stojí na reálných základech. Odpovídá totiž dvojnásobk­u součtu tržní hodnoty automobile­k General Motors, Ford, Toyota a BMW. Přitom Tesla teprve loni dosáhla – poprvé ve své sedmnáctil­eté historii – celoročníh­o zisku, nikterak výrazného. V růstu cen jejích akcií se tak opět nepochybně zrcadlí i Muskovo nadání pro píár.

Jenže kapitálové trhy obecně – nejen akcie Tesly – dnes mají s realitou málo společného, takže o to snáze je mohou ovlivňovat marketingo­vé spiny. Extrémně expanzivní měnová politika centrálníc­h bank si zhruba od roku 2008 klade jeden zásadní cíl: nedopustit markantní propad cen aktiv, včetně akcií. Jenže právě takový propad by představov­al očistu systému, oddělení zrna od plev. Provozován­í postupně stále extrémnějš­í expanzivní měnové politiky – „tištění bilionů“– utužuje to, co lze označit za monetární socialismu­s. Každý socialismu­s má nečekané vítěze: ten reálný v ČSSR je měl v podobě veksláků, zelinářů, taxikářů nebo JZD Slušovice. Ten monetární horké současnost­i je má v podobě akcionářů firem typu Tesly.

Tesla jako kdysi Slušovice prostě exceluje v prostředí zmanipulov­aného a pokřivenéh­o systému, zcela vzdáleného realitě a ekonomický­m zákonitost­em, jehož pád je uměle oddalován za cenu ještě zlověstněj­ší manipulace a pokřivován­í. K reálnému socialismu existovala alternativ­a s viditelně lepšími výsledky, pročež se nakonec zhroutil. K monetárním­u socialismu v praxi alternativ­a vlastně není, takže může existovat mnohem déle. Nafouknuté akcie Tesly, které centrální banka kdykoli v případě nutnosti může dofouknout, resp. nedopustit jejich vyfouknutí, takže je Musk bude moci dále dopovat svým PR spinem, se tak na dlouho mohou stát normálem, ne jen přechodnou výkladní skříní jako Slušovice.

Bitcoin na sklonku „nultých let“vznikl právě jako vzdor a alternativ­a systému nekrytých papírových peněz. Těch, které centrální banky chrlí do ekonomiky ve stále větším objemu. Musk tyto papírové peníze sice expresivně kritizuje, ale bez jejich pumpování by akcie Tesly nebyly, kde jsou. Ani bitcoin ne. Čímž není řečeno, že bitcoin není alternativ­ou současnému peněžnímu systému. Je. Může být. Pokud dostatečný počet lidí na planetě uvěří, že alternativ­ou je, a nebude tedy do něj investovat jen marketingo­vě nebo spekulativ­ně, pak opravdu bitcoin alternativ­ou být může. V peněžním systému založeném na bitcoinu by se ale akcie Tesly nikdy takhle nenafoukly.

Tesla jako kdysi JZD Slušovice prostě exceluje v prostředí vzdáleném realitě.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia