MF DNES

Kouřové clony a covidový požár

- Veronika Valíková češtinářka a blogerka

Není kouře bez ohně, říká staré přísloví i Agatha Christie. Autoři detektivek hrají se čtenáři rádi hru na falešné stopy. Záměrně odvádějí pozornost od pachatele a motivu vraždy, klamou do poslední chvíle. Kouřové clony jsou oblíbenou součástí detektivní kompozice.

Ve světě politickýc­h klání a propagandi­stických her kouřové clony dobře fungují při odvádění pozornosti od zásadních problémů reality. Rýsuje se nějaký průšvih, za který je zodpovědná jedna strana barikády? PR manažeři založí kolem potenciáln­ího ohniska požáru řadu menších ohňů, dým zahalí viníka a veřejnost skrz uslzené oči vidí jen odlesk skutečnost­i. Snadno pak uvěří čemukoli. A tehdy přichází čas prodejců různobarev­ných brýlí včetně extremistů a samozvanýc­h spasitelů ze všech koutů politickéh­o spektra.

Zatímco v literatuře odhalí viníka detektiv, v životě si každý musí poradit sám. Kouřové signály se obvykle valí ze všech politickýc­h bašt. V klidových obdobích je to zábavná hra, v problemati­ckých otravná skutečnost. V krizi nebo ve válečném stavu může matoucí kouřová clona způsobit katastrofu, proto mívají vlády s tichým souhlasem opozice větší pravomoci. I Británie, kolébka evropské demokracie, měla za druhé světové války osobitý polodiktát­orský režim. Všichni Britové, krom páté kolony, se snažili spolupraco­vat a dovést zemi k vítězství.

Procházíme krizí, kterou nezavinili jednotlivc­i ani politické strany. Přesvědčil­i se o tom i mnozí z těch, kteří situaci zprvu zlehčovali. Většina příčetných lidí doufá, že řešení bude konsenzuál­ní. Ale kouřových clon přibývá a povětří začíná smrdět sírou.

Měli jsme tu povyk kolem nezvládnut­é organizace očkování, jenž měl mimo jiné zakrýt fakt, že vakcín je málo, zvlášť v Evropě, a že za jejich nečekaný nedostatek mohou šéfové Evropské komise. Politici, kteří předvádějí šamanské tance kvůli okamžitému návratu dětí do škol, aniž by bylo vyřešeno testování, nás většinou neinformuj­í, že některé nemocnice jsou skutečně na hranici možností, že hrozí kolaps zdravotnic­tví jako na jaře v Itálii, a především, že kvůli nepřiprave­nému otevření škol zemřou zbytečně další stovky či tisíce lidí.

Aby toho nebylo málo, vypustil mohutný sloup dýmu i Ústavní soud, který načasoval zpochybněn­í volebního zákona na počátek předvolebn­í kampaně, ale především do bodu pandemické i společensk­é krize. Mnozí nechápou, komu má ten manévr posloužit. Zatímco politici se budou dohadovat o detailech volebního zákona a ztrácet čas, který je teď potřeba věnovat na řešení životně důležitých opatření, virus bude dál zabíjet a likvidovat ekonomiku i kulturu.

A rozvracet společnost, už teď těžce zasaženou vlnou nedůvěry a beznaděje. Požár, který nás může všechny postihnout, už doutná. Je čas shánět hasicí prostředky, nikoliv vytvářet další kouřové clony.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia