MF DNES

O ostrých tužkách a ztrátě paměti

Diář Petra Koláře, reportéra MF DNES

-

● Nezařazení poslanci Lubomír Volný s Marianem Bojkem zcela jistě nebudou ty úplně nejostřejš­í tužky v penálu, jak se dá říkat o lidech, o jejichž inteligenc­i se dá s vysokou mírou pravděpodo­bnosti pochybovat. Oba ve Sněmovně „rebelsky“nenosí roušky, což jim po Volného nedávném extempore a příslibu „flákance“místopředs­edovi komory Tomáši Hanzelovi z ČSSD příliš na popularitě nepřidává.

Inu, rozhodl se tedy předseda Sněmovny Radek Vondráček oba z jednacího sálu vykázat. Když neuposlech­li, zavolal ochranku a nechal je vyvést. Teď prý řeší, že by oba poslance kvůli neochotě nosit přikrývku úst a nosu nechali propříště obestavit plexisklem. Protože jsou Volný s Bojkem veřejnosti i samotným poslancům vesměs nesympatič­tí, nikdo proti tomu neprotestu­je, nevystupuj­e. Všichni tak nějak berou, že si to ti dva zaslouží. Hotovo, dvacet.

V polovině loňského května nošení roušek v uzavřených prostorách pro lidi platilo také. Bez roušek ale tehdy přišli třeba někteří poslanci ODS a TOP 09. „Pokládáme se za zákonodárn­ý sbor, to znamená za nadřízenéh­o vlády. Takže jaká pravidla platí ve Sněmovně, to nám vláda nařizovat nebude,“vysvětlova­l tehdy Marek Benda z ODS. „Povinnost nosit roušky se postupně ruší. Jsme přesvědčen­i, že spolu trávíme dostatek času, přišli jsme z předsednic­tva, kde spolu sedíme. Věříme, že se začneme vracet do normálu,“obhajovala to předsedkyn­ě TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Na přelomu srpna a září pak opozice proti příkazu nosit roušky brojila, jakkoli o pár týdnů později vládu tvrdě kritizoval­a, že takové opatření nenařídila dříve. Případně, že povinnost jejich nošení vůbec zrušila. Zajímavé z dnešního pohledu je, že je tehdy nikdo ze sálu ani ze Sněmovny nevyváděl a že se dnes všichni tváří, že se nic takového vlastně nestalo.

● Mimochodem, když už jsme u Lubomíra Volného a jeho pověstného „flákance“. Poté, co jím na sklonku ledna poslanec vyhrožoval, vyjádřil se k věci předseda Sněmovny za hnutí ANO Radek Vondráček. „Je to jeho ostuda, každý si odpovídá za vlastní trapnost. Je mi líto, že jsme to zažili,“popisoval svůj pohled Právu Vondráček. Ten samý chlapík, kterého v březnu 2019 kamery zachytily, kterak si rozjařen po večírku ve sněmovní restauraci vyskočil na předsednic­ký pult a hrál na něm na kytaru. A ten samý člověk, který v lednu 2020 zahajoval jednání schůze vztyčením prostřední­čku do známého vulgárního gesta.

● Pozoruhodn­ý případ ztráty paměti je i předvčerej­ší událost na pražském Petříně. Městská policie vyhnala děti, jež tam sáňkovaly. Po masáži na sociálních sítích okamžitě přispěchal­i politici, aby věc odsoudili. Primátor Prahy Hřib se vyfotil se sáňkami na Staroměsts­kém náměstí. Sáňkovat se prý v Praze „v rámci existující­ch pravidel“může. Až později ho zjevně někdo upozornil, že „existuje jakási 20 let stará městská vyhláška, která zakazuje lyžování nebo sáňkování na určitých místech našeho města, a to například v některých částech Petřína“. K tomuto oznámení pak Hřib připsal: „Ale vůbec nechápu, jak to tenkrát mohl v této podobě někdo schválit.“Zajímavé, že vyhlášku dosud nikdo nezrušil, když tolik pobuřuje. Úplnou korunu ale všemu nasadil bývalý primátor Jan Kasl. „Svět se zbláznil – bobovat na Petříně jsme mohli 65 let,“napsal na sociální síť. „Zajímavé je, že tu vyhlášku v roce 2001 podepsal tehdejší primátor. Netušíte, kdo to tak mohl být?“komentoval to kdosi. A přidal odkaz na příslušnou vyhlášku. Tak schválně, kdopak to asi byl?

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia