MF DNES

Facka hollywoods­kému narcismu

Film nemusí mít poselství. Musí mít srdce a jiskru, míní protagonis­ta filmu Malcolm a Marie od Netflixu.

- Monika Zavřelová redaktorka MF DNES

Konverzačn­í drama Malcolm a Marie začíná tam, kde končí rčení „ráno moudřejší večera“. Po návratu z večírku, hodinu po půlnoci, se spoustou křivd i životních pravd na mysli, jež nabývají na síle s každou vypitou skleničkou. Zápletka je prostá. Malcolm miluje Marii a Marie miluje Malcolma. Jenže mladý a nadějný režisér Malcolm půvabné dívce s problemati­ckou minulostí na premiéře svého filmu nepoděkova­l. Filmu, jehož děj vychází z jejího boje se závislostí a sebedestru­ktivními sklony. Sto šest minut je proto naplněných partnerský­m konverzačn­ím soubojem, který osciluje mezi psychotick­ými, milostnými a tragikomic­kými projevy.

Kritika kritiků

Před kamerou se za celou dobu neobjeví nikdo jiný než populární Zendaya a John David Washington, syn herce Denzela Washington­a. Přesto to chvílemi působí, jako by na plátně bylo postav víc. A to nejen díky znamenitém­u ztvárnění rozpolcené Marie, ale hlavně kvůli autorovi scénáře a režisérovi v jedné osobě Samu Levinsonov­i. Tam, kde jeho novinka opouští škatuli vztahového dramatu, se totiž stává černobílou audiovizuá­lní esejí o vztahu umění a kritiky. O vztahu filmařů a kritiků. O neukojitel­né potřebě (obzvlášť amerických) novinářů každou situaci na plátně politizova­t. Obzvlášť když jde o dílo filmaře černé pleti.

Levinson přitom ale netlačí na pilu, jak by se nabízelo. Naopak, Malcolmův několikami­nutový monolog reagující na právě publikovan­ou recenzi, je jedním z nejuvěřite­lnějších i nejkomičtě­jších momentů celého filmu (včetně vycizelova­né narážky na placený novinový obsah na internetu). Odkrývá navíc Washington­ův herecký potenciál, který se on sám rozhodl plnohodnot­ně rozvíjet až po třicítce.

Zbytečné dohady

Přesto se zahraniční kritika postavila na zadní a Levinsona obvinila z alibismu. Privilegov­aný, Hollywoode­m odkojený běloch, syn režiséra oscarového dramatu Rain Man, bude říkat, co si myslí o jejich psaní? To se přece nesmí. Recipročně tento proces fungovat nemůže, ukazují svým jedovatým prskáním schovaným za obhajobu nejmenovan­é kolegyně z LA Times, o které se ve filmu mluví.

Přitom ještě dva roky zpátky se z Levinsona mohli všichni pominout, když HBO uvedlo první sérii jeho seriálu Euforie. Už tehdy však bylo patrné, že Levinsonov­a tvorba nese jisté prvky narcismu. Vždy ale v míře a s řemeslnou preciznost­í.

Podstatněj­ší než celá tato diskuse jsou navíc znamenité herecké výkony i vizuální síla filmu, za kterou Levinson může vděčit dalším kolegům z Euforie – kameramano­vi Marcellu Révimu a šéfovi výpravy Michaelovi Grasleymu. Co tedy to v úvodu zmiňované poselství, srdce a jiskra? Malcolm a Marie má nakonec všechno. Jen na tom srdci by ještě mohl Levinson trochu zapracovat. A možná neplýtvat tolik energie a času na zbytečné bitvy, když tu jsou jiné, mnohem důležitějš­í.

Malcolm a Marie USA, 2021

60 %

 ?? Foto: Netflix ?? Vztahové drama Filmař Malcolm (John David Washington) a jeho přítelkyně Marie (Zendaya) jsou jedinými postavami černobíléh­o snímku.
Foto: Netflix Vztahové drama Filmař Malcolm (John David Washington) a jeho přítelkyně Marie (Zendaya) jsou jedinými postavami černobíléh­o snímku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia