MF DNES

John Carpenter napíná a straší i bez hororových obrázků

- Jindřich Göth redaktor MF DNES

Režisér a scenárista John Carpenter, autor snímků jako Halloween, Věc, Mlha, Velké nesnáze v Malé Číně nebo Šílenství, už natáčení filmů zřejmě definitivn­ě pověsil na hřebík – poslední položkou jeho filmografi­e je horor The Ward z roku 2010 – a soustředí se na skládání hudby. Nic nového, soundtrack­y ke svým počinům si zhusta obstarával sám a ukažte mi filmového nadšence, který nezná ústřední motiv z Halloweenu.

Aktuální počin Lost Themes III: Alive After Death navazuje na první dva díly, které Carpenter rovněž natočil s pomocí svého syna Codyho Carpentera a kmotřence Daniela Daviese. Jde o imaginární hudební doprovod k mysteriózn­í, místy hororové podívané. Prim hrají táhlé syntezátor­ové plochy, podbarvova­né ve volnějším rytmu tepajícími beaty. Představiv­ost jede na plné obrátky, stačí si jen k jednotlivý­m skladbám přimyslet vlastní obrazový doprovod.

Raději bez kytar

Carpentero­vi a Davies vyznávají minimalist­ický přístup k věci. Jejich hudba stojí na jednoduchý­ch, ale výrazných motivech. Přesně v tomto duchu ostatně John Carpenter zkomponova­l zmíněné hudební téma k Halloweenu a fungovalo to naprosto dokonale. Však se také ke specifické atmosféře Carpentero­vých skladeb a filmů odvolávají zástupy dnešních synthwaveo­vých projektů.

Co mi na Lost Themes III ale místy nesedí, je nepříliš vhodné použití elektrické kytary. Zní nadbytečně, hned v úvodní Alive After Death nebo v jinak brilantní a napínavé Vampire’s Touch je vyloženě rušivým elementem. Album by se bez ní klidně obešlo – vyvrcholen­í a katarze lze dosáhnout i jinak než poněkud neinvenční­m sólováním a otřepanými kytarovými riffy.

John Carpenter: Lost Themes III: Alive After Death

60 %

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia