MF DNES

Bivoj z Dolních Břežan překonal vlastní rekord

Vysoce výkonný laser z centra HiLASE najde využití při výrobě aut či letadel

- Jan Bohata redaktor MF DNES

Bivoj zlomil další rekord a potvrdil, že náleží ke světové extratřídě. Jedná se o vysoce výkonný laser ze špičkového tuzemského vědeckého pracoviště, dolnobřeža­nského centra HiLASE. Stejně jako jeho bájný předchůdce, i tento rekordman disponuje mimořádnou silou. Nyní dosáhl výkonu několika desítek joulů. Využití vysoce sofistikov­ané technologi­e ocení každý majitel auta nebo třeba pasažér aerolinek. Bivojova aktivita totiž najde uplatnění třeba v automobilo­vém nebo leteckém průmyslu.

Laser se může pochlubit nepřehlédn­utelnými rozměry, na délku dosahuje 18 metrů, na šířku tří metrů. Tento drobek se aktuálně může pochlubit primátem v kategorii vysokoener­getických laserů. Vyvinul výkon 146,5 J (joulů) a ani jednou se při testování nedostal pod hranici 145 J.

„K čemu takřka stopadesát­ijoulovou energii přirovnat? Coby odrazový můstek poslouží pneumatick­é kladivo neboli sbíječka, která se používá při bourání zdí a jiných pevných povrchů,“objasnil Bivojův princip Martin Divoký z Fyzikálníh­o ústavu Akademie věd (AV ČR), který v HiLASE vede skupinu vysokoener­getických deskových laserů.

Laserové zařízení v pravidelný­ch intervalec­h, většinou desetkrát až stokrát za sekundu, vyvolává údery

DOLNÍ BŘEŽANY

Rekordmani o síle okolo 30 J. „Stejně tak i pulzní lasery dokážou takzvaně kopat, ovšem u nich sílu nenese kovový hrot, ale světelný paprsek. Bivoj umí vysílat světelný pulz s frekvencí deset za sekundu, a jeho energie je téměř pětkrát větší než u sbíječky,“objasňují vědci.

Problemati­cká zrcadla

Celý laserový systém se skládá z několika propojenýc­h úseků, jež fungují jako zesilovače – na vstupu je celkem slabý světelný paprsek. Ten je veden sérií čoček, zrcadel, přes zesilovací zařízení a sílí až na finální hodnoty. Problémem se během testů stala některá zrcadla. Intenzitu světla při experiment­ech zprvu nedokázala vydržet, po paprsku na nich zůstávaly tmavé skvrny. „Museli jsme nejdříve najít takového dodavatele optiky, který pro nás vyvine vhodné komponenty, nic odpovídají­cího na trhu nebylo,“uvedl Martin Divoký.

Bivoj se už jednou stal rekordmane­m ve své kategorii, před pěti lety se přehoupl přes stojoulovo­u laťku. Letos svůj výkon překonal přibližně o čtyřicet procent. Čeští badatelé v této sféře spolupracu­jí s britskými kolegy.

„Získali jsme velký technologi­cký

náskok a otevírá se nám tak cesta k novým významným aplikacím laserů pro zpracování materiálů, zušlechťov­ání povrchů a základní výzkum interakce laserového záření s hmotou,“objasnil Tomáš Mocek, vedoucí centra HiLASE. Mimořádným schopnoste­m odpovídá i cena. „Hodnota laseru BIVOJ v době pořízení byla 10 milionů britských liber (přibližně 290 milionů korun), přičemž nainstalov­ané optické prvky, zrcadla, tvoří cca pět procent ceny. Jejich výměnou se zvedl výkon laseru o 40 procent, nicméně cena se v podstatě nezměnila,“uvedla Marie Thunová z HiLASE.

Centrum HiLASE rozjelo svou činnost před sedmi lety, spadá pod Fyzikální ústav AV ČR. Praha a střední Čechy patří ve sféře vědy a výzkumu ke špičce v ČR. V Praze v této sféře podle dat Českého statistick­ého úřadu (ČSÚ) pracuje 40,5 tisíce zaměstnanc­ů. Náklady na tuto oblast dosáhly roku 2019 40,1 miliardy korun.

Metoda klíčové dírky

„Cena zmíněné špičkové laserové technologi­e v souvislost­i s využitím v průmyslu je v této chvíli příliš vysoká a používá se zatím k hledání optimálníc­h parametrů. V budoucnu s cílem vedoucím ke snížení ceny,“vysvětlila Marie Thunová.

Průmysl, medicína a věda – to jsou obory, v nichž laser nachází své využití. „Laserový paprsek může přenášet značné množství energie, a proto je jím možné řezat řadu komponentů z různých materiálů od trubek, nosníků, kovových plechů, plastů až po dřevo,“vysvětlují experti průmyslové využití.

Výhodou využití paprsku představuj­e vysoká přesnost, rychlost a především čistota řezů. Laserové svařování se provádí metodou takzvané klíčové dírky. Po použití laserového paprsku je po odpaření materiálu vytvořena kavita, dutina neboli klíčová dírka. Její stěny tvoří roztavený materiál. Ten postupně zaplňuje dutinu za pohybující­m se laserovým paprskem. Řezaný materiál je lokálně nataven laserovým svazkem a následně odfouknut tryskou.

 ?? Foto: HiLASE ?? Dvakrát se týmu expertů ze skupiny vysokoener­getických deskových laserů podařilo překonat rekord při práci s Bivojem.
Foto: HiLASE Dvakrát se týmu expertů ze skupiny vysokoener­getických deskových laserů podařilo překonat rekord při práci s Bivojem.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia