MF DNES

Magistrát označil místa pro sáňkování

- — Roman Šafhauser

Úterní vyhánění sáňkujícíc­h dětí z Petřína zvedlo vlnu kritiky na adresu městské policie i dohady o tom, kde všude se na svahu sáňkovat smí a nesmí. Mluvčí městské policie Irena Seifertová práci svých kolegů dál hájí a upozorňuje, že situace na místě byla značně komplikova­ná.

Uživatelé sociálních sítí začali sdílet informace, že většina Petřína leží na parcele 919/1, která nespadá pod vyhlášku o ochraně veřejné zeleně. Jedná se totiž podle katastru nemovitost­í o ovocný sad. A právě vyhláškou se strážníci při svém jednání oháněli. Pro pořádek: vyhláška výslovně zmiňuje zákaz zimních sportů na Petříně na parcelách 364, 917, 919/2, 922, 923. Parcely 919/1 se tedy netýká a sportovat se na ní mohlo.

MALÁ STRANA Strážníci: Přijet jsme museli

Mluvčí strážníků se ohrazuje a říká, že situaci na Petříně jednoduše museli prověřit. A to poté, co lyžaře a sáňkaře označil za problém vicepremié­r Jan Hamáček, jakkoli šlo podle Seifertové do jisté míry o zavádějící informaci. „Zákon nám jasně ukládá prověřit každé takové oznámení. V rozporu s všeobecným názorem veřejnosti si strážníci nemohou sami určovat, které oznámení prověří a které ne,“uvedla Seifertová.

„Jsme si vědomi toho, že jsou lidé už skoro rok zavření doma a nemohou vyjet do hor. Situace je emočně velmi vypjatá, nejen pro veřejnost, ale i pro nás strážníky, proto se musíme ohradit proti výrokům, že strážníci někoho šikanují,“dodala Seifertová. Zároveň upozornila, že lidé na Petříně přejížděli z míst, kde sportovat lze, tam, kde se to už

Sáňkujte zde

Jede po správné trase? nesmí. Znovu zdůraznila, že strážníci nerozdali žádnou pokutu a vše vyřešili upozornění­m na městskou vyhlášku. Ta vznikla před dvaceti lety a vedení města se nyní shoduje, že její vyznění je třeba upravit, či úplně změnit.

Zastaralá vyhláška

„Je to dvacet let stará úprava, jejíž přílohu s vymezením míst pod ochranou je nutné aktualizov­at. Od té doby máme třeba nový park U Čeňku nebo se několik parků zvětšilo, například park na Jihozápadn­ím městě,“řekl náměstek primátora Prahy pro životní prostředí a bezpečnost Petr Hlubuček (STAN). Pod omezení zimních sportů spadají hlavně lokality v centru města. Na stránkách magistrátu a Lesů hl. m. Prahy tak byly z těchto parků zveřejněny mapy s místy vyznačeným­i pro sáňkování i jiné zimní sporty. Na Petříně je to lokalita nad dětským hřištěm u pomníku Jana Nerudy, další místo je na Letné pod Hanavským pavilonem a sáňkovat se dá i ve Stromovce nedaleko planetária. Hlubuček upozorňuje, že sportovat lze i na dalších místech v Praze. „V Divoké Šárce, Hostivařsk­ém lesoparku, Kunratické­m lese a dalších lokalitách jsoupro zimní sporty podmínky ideální,“dodal. Během úterý se pro úpravu vyhlášky vyslovila řada politiků. Proti omezování sáňkování je starosta Prahy 1 Petr Hejma, náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr či primátor Zdeněk Hřib. Ten v úterním prohlášení slíbil, že vyhlášku změní.

Proti zákazu se postavily i známé osobnosti. Spisovatel Patrik Hartl na Facebooku lidi vyzval, aby v se v následujíc­ích dnech vydali na Petřín navzdory necitlivém­u zásahu městské policie. „Já nejsem moc angažovaný člověk, ale musím protestova­t, protože můj syn a dcera mají vždycky z těch pár zasněženýc­h dnů na Petříně ohromnou radost. Vyzývám ostatní tatínky a maminky, aby navzdory zásahu Městské policie šli se svými dětmi zase na Petřín pro radost sáňkovat!“napsal Hartl. S podobným záměrem vznikla na Facebooku událost s názvem Sáňkování na Petříně pod ochranou dětské police hl. m. Prahy. Do čtvrtečníh­o dopoledne se k události přihlásily stovky lidí.

Primátor Hřib označil vyhánění dětí ze svahu za nesmysl a slíbil, že vyhlášku změní.

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Co je povoleno, není zakázáno. Na Petříně přibylo místní označení, které má dětem sdělit, kde smějí sáňkovat.
Foto: Michal Šula, MAFRA Co je povoleno, není zakázáno. Na Petříně přibylo místní označení, které má dětem sdělit, kde smějí sáňkovat.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia