MF DNES

Ester je dokonalá v tom, jak se neustále soustředí

Ví všechno o všech bolístkách Ester Ledecké. A fyzioterap­eut Michal Lešák dělá vše pro to, aby česká lyžařka trpěla co nejméně

- Matěj Tomíček reportér MF DNES v Cortině d’Ampezzo

Nikdo nezná tělo české lyžařské šampionky lépe než Michal Lešák. To on jej po každém závodě „spravuje“. To on dokázal před třemi týdny nemožné, kdy dal Ester Ledeckou po těžkém pádu v Crans Montaně dohromady natolik, že mohla o den později znovu závodit.

Fyzioterap­eut s přezdívkou Méďa je mužem, na nějž Ester Ledecká spoléhá, když ji něco pobolívá. Spolu tráví i na mistrovstv­í světa v italské Cortina d’Ampezo dlouhé hodiny. I ve dnech, kdy se kvůli počasí nezávodí.

Jak udržujete Ester Ledeckou připraveno­u na závod, když se neustále odkládá?

Když už jsme na kopci, jako třeba v úterý před super-G, je fajn, když ještě zůstaneme v zázemí – v Team Hospitalit­y. Tam je v teple, může se v klidu připravova­t a nemrzne na startu jako ostatní holky, které už třeba jsou svlečené v kombinézác­h.

Musíte s tělem poté jinak pracovat, když za sebou nemá ten závodní stres?

Trochu jiné to pochopitel­ně je, když závodní jízda neproběhne, protože výkon je to velký a pak se s únavou pracuje jinak. Pokud se nezávodí a Ester odjede jen pár volných jízd, je to jiné, protože i psychická únava je jiná. Normálně se celý den soustředít­e na závod a pak přijde uvolnění.

Teď ne, pořád se čeká. Ale Ester je v tomhle dokonalá, zvládá to a dokáže se neustále soustředit.

V nabité sezoně musí být každá hodina drahá. Když se závody ruší a přesouvají, dá se to k něčemu využít?

Určitě, pro nás je plusem každá hodina navíc, kdy má Ester čas sama pro sebe, nebo je se mnou, s trenéry u videa. To všechno se počítá. Když se závod neodjede, získává tím čas na přípravu na další dny.

Kolik místa v hotelu máte vyhrazeno na regeneraci?

Naštěstí máme pro sebe celé jedno patro, takže prostoru máme dost. Mezi pokoji máme jednu hezkou velkou místnost, ze které jsme udělali tělocvičnu a fyzioterap­ii, kluci (trenéři) tam pak ještě mají prostor na rozbor videa.

Přístrojů na regeneraci vozíte celou zimu spoustu. Máte na mistrovstv­í světa něco navíc?

Nemáme, všechno je stejné. I tady máme ty samé věci, co na všech Světových pohárech. Jak říkala Ester, i kdybychom přijeli na okresní přebor, vezli bychom stejné vybavení.

Kolikrát denně s tělem Ester Ledecké pracujete?

Ráno máme asi dvacetimin­utovou rozcvičku ještě na hotelu, na kopci je celá jenom trenérů. Před startem závodu přijde ještě krátká rozcvička na zahřátí a odpoledne jsme spolu zase na hotelu třeba hodinu a půl.

Na čem v tu dobu nejčastěji pracujete?

Pokud ji něco zrovna bolí, tak na tom. Pokud je všechno v pořádku, dáváme si jen takové regeneračn­í cvičení – strečink, šlapání na kole.

Letos vaše svěřenkyně neabsolvov­ala tolik přechodů z lyží na snowboard a zase zpátky. Je to znát i na jejím těle? Je méně unavená?

To ne. Každé léto má dobrou přípravu s mamkou a letos ji měla taky. Všechno se povedlo, a i kdyby bylo více snowboardo­vých závodů, bude méně těch lyžařských, času na regeneraci by měla stejně. Povedlo se nám najít takový režim, kdy už ke konci ledna nebývá tolik unavená. Teď má dost síly i do druhé poloviny sezony i pro mistrovstv­í světa.

 ?? Foto: ČTK ?? Stará se Michal Lešák pečuje o Ester Ledeckou.
Foto: ČTK Stará se Michal Lešák pečuje o Ester Ledeckou.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia