MF DNES

Experiment: naočkují celé město

Vědci chtějí v brazilské Serraně ověřit, nakolik může vakcinace zastavit šíření koronaviru.

- Jiří Sládek redaktor MF DNES

BRASÍLIA Malé brazilské město Serrana se brzy změní ve zkušební laboratoř. První svého druhu na světě. Většina z jeho 30 tisíc obyvatel starších 18 let by měla projít hromadnou vakcinací proti koronaviru. Vědci tak chtějí vysledovat, zda se tím zamezí šíření nákazy.

Účast na studii výzkumného ústavu Butantan je dobrovolná, nikoho k ní nebudou nutit. Vyloučeny z ní budou třeba těhotné ženy či lidé, kteří si stěžují na horečku či jiné příznaky onemocnění.

Vnitrozems­ká Serrana, která se nachází v nejlidnatě­jším brazilském státu Sao Paulo, by měla zdravotník­ům nabídnout poznatky, jaké budou dopady důsledné vakcinace na celou populaci.

Město bylo zvoleno záměrně. Koronaviru­s, zejména jeho výrazně nakažlivá brazilská mutace, se tam v poslední době rychle šířil, město má zhruba dvojnásobn­ě víc nakažených, než je průměr zbytku země. Už 52 lidí tam nákaze podlehlo. Serrana vyhovuje projektu i příhodnou velikostí populace.

„Sledujeme vývoj pandemie a snažíme se zjistit, nakolik je vakcína účinná při omezování šíření nákazy,“vysvětlil Dimas Covas, šéf ústavu Butantan, podle kterého dosavadní studie zkoumaly spíše účinnost vakcín.

Manévr ve vojenském stylu

Ve zmíněné studii bude využita vakcína Coronavac, kterou vyvinula čínská farmaceuti­cká firma Sinovac. Vědci s ústavu Butantan se podíleli na její výrobě i na klinických zkouškách účinnosti vakcín. Ta se pohybovala pouze okolo 50 procent, což je ve srovnání s konkurencí málo.

Brazilští vědci ale mají podezření, že účinnost přímo „v terénu“se bude od klinických hodnot lišit. Hlavním cílem rozsáhlého experiment­u nicméně bude ověřit, jaké jsou dopady očkování na šíření viru.

Podle Dimase Covase bude studie tím přínosnějš­í, čím větší počet lidí se do masové dobrovolné vakcinace zapojí.

Pro město to znamená velký logistický manévr ve vojenském stylu. V osmi školách budou zřízena rozsáhlá očkovací centra.

Pro účely studie byla Serrana rozdělena na čtyři obvody, které byly barevně rozlišeny. V každém z nich bude probíhat očkování v jiném týdnu, vždy od středy do neděle.

Jako první dostanou vakcínu obyvatelé zelené oblasti, vakcinace první dávkou proběhne ve dnech 17. až 20. února. Následují lidé ze žluté oblasti, které čeká to samé od 24. do 27. února. Šedá oblast přijde na

řadu od 3. do 6. března a modrá oblast od 10. do 13. března. Další očkovací dávka bude vždy následovat po čtyřech týdnech, takže celá akce skončí v polovině dubna.

První spolehlivé výsledky studie by měli brazilští vědci zveřejnit už zhruba za tři měsíce.

Prezident akci nepodpořil

Pro největší latinskoam­erickou zemi budou tyto výsledky velmi důležité. Coronavac je zatím jedinou vakcínou, která se v Brazílii vyrábí a je k dispozici ve velkém množství. Chystá se rovněž výroba vakcín od firmy AstraZenec­a. S očkováním začala Brazílie v polovině ledna a zatím očkovací látku obdržely čtyři miliony z celkových 212 milionů obyvatel země.

Situace přitom zůstává kritická. Dosud se nakazilo 9,4 milionu obyvatel, to znamená třetí nejvyšší počet na světě. S počtem 229 tisíc úmrtí na covid je Brazílie druhá, hned po Spojených státech.

Prezident Jair Bolsonaro se staví rezervovan­ě ke všem restriktiv­ním opatřením, která mají zastavit pandemii. Očkovací kampaň nepodpořil, k vakcínám se vyjadřoval skepticky. Vakcinace má naopak podporu mnohých guvernérů brazilské federace, kteří stojí v první linii boje s pandemií.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia