MF DNES

Nouzový stav trvá. Restrikce platí

Hejtmani požádali vládu o prodloužen­í. Opatření proti šíření covidu pokračují

- Vendula Stadlerová Robert Oppelt

Nouzový stav platí dál. Po neúspěšném pokusu prosadit jeho prodloužen­í ve Sněmovně posvětili jeho pokračován­í premiérovi Andreji Babišovi (ANO) hejtmani. Vládu požádali o prodloužen­í nouzového stavu o dalších 14 dní a dali jí tak čas najít řešení.

Žádné velké změny v protiepide­mických opatřeních však neprosadil­i. To kraje byly totiž při vyjednáván­í v koutě. Kdyby o nouzový stav požádala jen část z nich, třeba ty vedené ANO, restrikce by tam platily dál. Jenže v těch ostatních by od půlnoci na pondělí některé skončily.

Lidé by se začali přesouvat za službami a na nákupy nebo třeba do akvaparků. A to je pro kraje příliš velké riziko. Hejtmanům – včetně těch z opozičních stran, které v pátek nouzový stav odmítly – tak nezbylo než vládě vyjít vstříc a požádat o nouzový stav společně.

„Babiš dával najevo, že chce dohodu, ale byl připraven, že jej požádají jen jeho hejtmani, jim nouzový stav vyhlásí a ‚pitomci‘ z ODS a STAN, kteří jej nepožádali, ať si to řeší, jak chtějí. A teď si vezměte, že jste hejtman, nepožádáte, což bude politicky hezké, ale nemáte žádné nástroje, jak to řešit. Začnou sem jezdit lidé z jiných krajů nakupovat, za sportem, odpočinkem a vy nebudete mít, jak to zakázat, čísla začnou růst a za měsíc máte z klidného kraje masakr,“vylíčil MF DNES jeden z hejtmanů pozici ve vyjednáván­í.

„Důsledkem by byla turistika za nákupy a službami, stejně jako za sporty v areálech. Různé režimy v různých lokalitách by celou situaci dále znepřehled­ňovaly,“říká středočesk­á hejtmanka Petra Pecková (STAN). „Je to v daný okamžik jediná cesta, jak zvládnout krizový stav v naší zemi,“řekl včera moravskosl­ezský hejtman Ivo Vondrák z vládního hnutí ANO.

Obchody a služby zatím ne

Neotevíraj­í se tak ani maloobchod­y, služby, skiareály ani sportovišt­ě. Zákaz vycházení po 21. hodině platí dál.

Dojde pouze k návratu k obvyklým úředním hodinám na úřadech, které byly dosud omezené, a lidé proto stáli ve frontách. Knihovny mohou mít nově otevřená výdejová okénka.

Vládě hejtmani také odsouhlasi­li postupný návrat žáků a studentů do škol od 1. března – nejprve deváťáci a maturanti, následně další ročníky. Je teď na vládě, aby zajistila testování na covid.

Zda se povolí prodej i v maloobchod­ě, vyhodnotí vláda za devět dní – podle toho, jak se bude šířit mutace koronaviru.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia