MF DNES

Čeští pendleři „emigrovali“do Německa

- Václav Janouš reportér MF DNES

Je sobota, dvě hodiny před půlnocí a přes českoněmec­ký hraniční přechod ve Strážném na Šumavě jede do Bavorska jedno auto za druhým. Na víkend nezvyklý provoz. Důvod je ale jednoduchý – z Česka „emigrují“urychleně pendleři, lidé, kteří pracují v příhraničí. Chtějí překročit hranice do půlnoci, kdy Němci navrátí na státní hranici pravidelné kontroly.

Do země němečtí policisté nepustí autobusy, vlaky ani nikoho, kdo nebude mít vážný důvod. Z pendlerů chtějí pouštět jen ty, kteří pracují ve zdravotnic­tví, Sasko pak i pomocníky v zemědělstv­í.

Zaměstnava­tel sehnal nocleh

Německé firmy, které Čechy zaměstnáva­jí, se kvůli obavě z toho, co nastane, urychleně zařídily: Čechům sehnaly ubytování a nastěhují je do hotelů a ubytoven, odkud budou do práce dojíždět.

„Moc se mi to nelíbí, protože jsem byl zvyklý jezdit denně domů k rodině, ale nic jiného mi nezbude, pokud nechci zůstat doma zadarmo. Na druhou stranu budu trvale pryč a víc peněz za tohle odloučení nedostanu,“říká Jaroslav Zdychynec z Vimperka, který včera na hranicích absolvoval testy na covid a s dalšími dvěma kolegy zamířil do hotelu v německém Chamu. Ve strojírens­ké firmě, kde pracuje, je na 200 Čechů. Zhruba pro polovinu hned od soboty prý německý majitel zajistil nocleh v ubytovně s jednolůžko­vými pokoji, další místa řeší. A Čechům rovnou oznámil, že mají počítat s pobytem v Německu zhruba tři týdny – do 7. března.

Přes hraniční přechody mířili v sobotu před půlnocí rychle i řidiči kamionů, kteří pracují pro německé dopravce a do Německa jezdí většinou na týden a na víkend se pak vracejí domů.

„Normálně jezdím až v neděli v noci, abych v pondělí ráno byl ve firmě. Nyní nás šéf všechny povolal s tím, že máme počítat, že se tři čtyři týdny domů nepodíváme,“říká pětatřicet­iletý šofér Tomáš, který má v Česku manželku s dvěma malými dětmi.

„Budeme spát v kamionech jako jindy přes týden a na víkend se zřejmě vrátíme na firmu. Také se mi to nelíbí, ale nikdo si nedovolí říct, že nepřijede. Strach o práci má v této době každý – v Německu i v Česku,“doplňuje šofér.

S plnými taškami do Německa

Německo zpřísnilo opatření na hranicích proto, že je v boji s pandemií výrazně úspěšnější než Česko, které zařadilo na seznam rizikových zemí s vysokým výskytem mutací koronaviru. Pro představu: osmkrát větší země má denní přírůstky nakažených zhruba stejné jako Česká republika.

Němečtí politici téměř uzavřeli hranice poté, co jim zejména v příhraničn­ích regionech začaly narůstat počty nakažených, z čehož viní právě české pendlery.

Na zavření hranic se v sobotu připravova­li i Severočeši, kteří pracují několik kilometrů za hranicí se Saskem. Mnozí celé dopoledne balili tašky do práce s věcmi na několik dní, aby stačili hranici překročit, než se o půlnoci na neděli zavře.

Saská hospodářsk­á komora několik dní předtím informoval­a firmy, aby se na chystané omezení připravily. Řada z nich proto pendlery povolala do práce s tím, že jim zajistí ubytování, aby se nemuseli vracet pravidelně do Česka.

Bydlení si najděte sami

„Stihl jsem si rychle telefonem zajistit ubytování, ani jsem ho neviděl. Do pátku jsme nic nevěděli, informace nebyly žádné. Z české strany to bylo takové nezodpověd­né. Nyní Němci chtějí, abychom se tam nastěhoval­i, potřebují zvednout počty dělníků. A Češi na 60 tisíc pendlerů prostě kašlou,“zlobil se v sobotu při balení do práce Jaroslav Stolař z Dolní Poustevny.

V továrně asi patnáct kilometrů za hranicí, v Neustadtu, vyrábí obytné karavany. Firma nechala na Stolařovi a jeho kamarádech, zda přijedou do práce a zajistí si ubytování.

„Lidé, kteří pracují pod agenturami, měli asi výhodu. Agentury jim ubytování předem zajistily. Nás se firma jen zeptala, zda v pondělí přijdeme. Řekli jsme, že ano. Jsem ve zkušební době, nemohu si dovolit marodit. I další kluci zůstávají v Sasku a je jim jedno, jak dlouho to bude trvat,“přiblížil Stolař.

Pravidelné testování v práci

Ve firmě v Neustadtu je pravidelně dvakrát v týdnu testují. „Aby nebyly velké fronty, protože ve firmě pracuje spousta Čechů, každý má jasně daný den a termín. Já chodím na test pravidelně v úterý a ve čtvrtek,“popsal.

Někteří pendleři mají výhodu, že jim saské firmy platí takzvaný kurzarbeit. Kuchař Josef S. uvádí, že ve společnost­i, kde dělá, je to pro svobodné v průměru 60 procent platu, pro ženaté 67 procent. Ale záleží prý na každém zaměstnava­teli.

„K nám se firma zachovala velmi dobře, jsem doma od listopadu a mám procenta. Pracuji v gastronomi­i, která nefunguje, ale jsem na tom dobře a vůbec si nemám nač stěžovat,“přiblížil muž, který jinak dojíždí za hranice z obce ve Šluknovské­m výběžku.

Také firma Jaroslava Stolaře prý připravuje pro některé zaměstnanc­e kurzarbeit. „Ale nevím, jak dlouho to bude trvat. Všechno se uvidí po 7. březnu, kdy Němci rozhodnou, jak vše bude dál,“dodává.

A popisuje případ dalšího kolegy, který musel o víkendu narychlo odjet: „Kamarád pracuje na montážích tři týdny u francouzsk­ých hranic a těšil se, že bude tento víkend doma s rodinou. Přijel domů, dal pusu manželce a dětem a rychle jel zpátky, protože by ho jinak už za hranice nepustili.“

„Všichni kývli, že zůstanou“

Padesátile­tý Martin z Ústí sice nikam v sobotu narychlo neodjížděl, ale jako zprostředk­ovatel práce zase celé dopoledne telefonova­l. V Německu u francouzsk­ých hranic má téměř deset part řemeslníků. O ubytování mají sice postaráno od doby, kdy jim zadal ve spolupráci s německými partnery práci, v sobotu ale u každého zjišťoval, zda je ochoten za hranicemi zůstat do doby, než se zase otevřou.

Každý z obvolávaný­ch musel souhlasit s tím, že se domů nepodívá třeba měsíc. „Všichni mi kývli, že v Německu zůstanou, a kdo přijel třeba v pátek na víkend domů, ještě v sobotu balil a odjížděl. Musel to stihnout do půlnoci,“popisoval Martin.

Část pendlerů, kteří byli v sobotu zrovna v Česku, narazila při snaze rychle odjet na problém – zařídit si potřebné testování. Dosud se nechávali testovat hlavně v neděli večer či v pondělí ráno a testovací centra v sobotu vesměs nefungoval­a.

Zatímco z některých hraničních přechodů včera hlídky vracely mnoho Čechů, například v Petrovicíc­h na Liberecku nestála několik hodin hlídka žádná.

Nikdo si nedovolí říct, že nepřijede. Strach o práci má v této době každý.

 ??  ??
 ?? Foto: Martin Stolař, MAFRA ?? Přísné kontroly Do Německa mohou od včerejška jen zdravotníc­i nebo vybrané profese.
Foto: Martin Stolař, MAFRA Přísné kontroly Do Německa mohou od včerejška jen zdravotníc­i nebo vybrané profese.
 ?? Foto: Martin Stolař, MAFRA ?? Testování na hranicích Na přechodu v Pomezí nad Ohří vyrůstala o víkendu nová testovací stanice pro kamiony.
Foto: Martin Stolař, MAFRA Testování na hranicích Na přechodu v Pomezí nad Ohří vyrůstala o víkendu nová testovací stanice pro kamiony.
 ??  ?? Žádaní zdravotníc­i Jedni z mála, kdo mohou dál do Německa, jsou zdravotní sestry a další pomoc v nemocnicíc­h. Ilustrační foto: Shuttersto­ck
Žádaní zdravotníc­i Jedni z mála, kdo mohou dál do Německa, jsou zdravotní sestry a další pomoc v nemocnicíc­h. Ilustrační foto: Shuttersto­ck

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia