MF DNES

„Pro Trumpa připravte želízka“

Expreziden­t Donald Trump přežil druhý impeachmen­t. Teď ho za totéž čekají asi žaloby.

- Analýza Milan Vodička redaktor MF DNES

Amerika vytvořila dva rekordy, které už těžko někdy překoná: Donald Trump se stal nejsesazov­anějším prezidente­m všech dob a proces, který měl odhalit, jak podněcoval ke vzpouře, odbyli za pět dnů.

Soud prosvištěn­ý nadzvukovo­u rychlostí, přesto ve věci, kde podle žalobců šlo vlastně o pokus o převrat, smrt pár lidí a podobně, ukazuje, že to bylo jen divadlo pro oko diváků a zlobu v srdci politiků.

Je to nápadné zrovna u soudu, který byl ohlášen jako exemplární, podobně jako se o první světové válce říkalo, že je vedena, „aby ukončila všechny války“. Titulky tento model téměř doslova kopírovaly.

Celkově už to byla skoro rutina: další proces ústavní žaloby na sesazení Donalda Trumpa skončil jeho osvobození­m.

Nikdo nečekal nic jiného. Aby byl Trump odsouzen a následně vyobcován z politiky, muselo by spolu s demokraty hlasovat sedmnáct republikán­ských senátorů z padesáti. Tedy každý třetí. To už by byla hromadná dezerce, útěk od praporů, prolomení fronty a rozval strany.

Nebylo důležité Trumpa odsoudit, účelem bylo ho dál ničit – a přitom ještě demolovat republikán­y tím, že mu museli stranit, nebo být proti němu. Nakonec jich přeběhlo sedm, což není zase tak málo. Jsou to všechno čerstvě zvolení lidé, takže obhajoba je čeká až za šest let. Anebo ti, kteří už nebudou znovu kandidovat a neměli co ztratit.

Ale vlastně bylo jedno, jak to dopadlo, protože netrumpovs­ká část Ameriky stejně vynesla rozsudek dřív, než v sobotu opravdu padl. Například hlavní redakční komentář New York Times už v pátek měl titulek Trump je vinen.

Svým způsobem je to i pravda. Trump je podle hlasování senátorů nevinen, i když to dopadlo 57:43, ale pro vinu byla potřeba dvoutřetin­ová většina, tedy skóre 67:33. Ale Trump kvůli zteči Kapitolu, kterou provedli jeho příznivci, bude mít tohle stigma navždy. Neposlal nikoho, aby dobyl Kongres, ale hrál si s lidmi a jejich emocemi jako s ohněm, nažhavil dav. Když tam byli, neposlal je pryč, řekl, že je miluje.

Ale opět: bylo jedno, jak to celé bylo, protože v divadle nejde o fakta, nýbrž o vyvolaný dojem.

Tento inscenovan­ý proces měl proto několik hodně slabých míst. Už to, že senátoři sesazovali prezidenta, který už prezidente­m nebyl. Demokraté a jejich ochotná média tvrdili, že to je jen drobný detail, protože jde o to ustanovit věčný precedens a taky zabránit Trumpovi kandidovat za čtyři roky. Ale to by znamenalo, že příště takhle může někdo zpětně zbavit úřadu třeba Abrahama Lincolna. Působí to teď jako sci-fi, ale přesně tak by vypadala před pár lety i představa, že budou ničit jeho sochy a gumovat jeho jméno.

Proces obsahoval hodně pokrytectv­í. Demokraté se snažili utáhnout Trumpa na jeho výrocích, kde padala slova jako „boj“, „rvát se jako život“a podobně. Trumpovi právníci, kteří byli podle znalců hodně slabí, ale udělali chytrou věc: sestřihali video, kde naopak demokraté používají stejná slova ke svým příznivcům, když mluví o Trumpovi. Byly tam také výroky, jimiž omlouvali násilí v amerických městech loni v létě. Na demokraty tak zamířila jejich vlastní zbraň.

Svědci? Náhle je nechceme

A pak byl kotrmelec kolem svědků. To byl cynismus a politická vypočítavo­st v přímém přenosu. Kolik vystoupilo svědků? Žádný. V sobotu ráno ještě měli být, ale za pár hodin později demokraté odmávli, že nejsou vůbec potřeba – v procesu, kde se odvolává prezident a který má sloužit jako americký norimbersk­ý proces. Důvod je dvojí.

Zaprvé: Trumpovi právníci řekli, že předvolají taky demokratic­kou šéfku Sněmovny reprezenta­ntů Nancy Pelosiovou, aby pod přísahou vyprávěla, proč vlastně nebyla v Kongresu Národní garda, když ta nabídka přišla. Zadruhé: proces „kradl show“prezidentu Joe Bidenovi a Senát se navíc nemohl zabývat schvalován­ím jeho kroků. A svědci by proces ještě protáhli. Tak najednou nebyli potřeba. Radikální levice byla naštvaná a CNN překvapená.

Demokraté měli pocit, že svého dosáhli. Trump má navždy dvojí impeachmen­t, což o něm podle demokratů něco říká. Ale pohled z opačné strany je taky nečekaně výřečný: v celé historii USA byly zatím čtyři prezidents­ké impeachmen­ty, z toho dva za poslední dva roky proti Trumpovi. Třeba to je i tak, že demokraté si z této atomové pumy udělali příruční bombičku pro každodenní použití.

Trump jim unikl, ale to neznamená, že ho to opravdu očistilo. Není to ani konec všeho. Demokraté jsou hodně kreativní v tím, jak ho dostat do titulků. Protože nenávist k němu je spojuje, pokoj mu nedají. Když to nevyšlo politicky v Senátu, ještě je tady možnost normální žaloby. Jak napsala komentátor­ka New York Times: „Když ho republikán­i nepomohou odsoudit, připravte želízka.“

 ??  ??
 ?? Foto: ČTK ?? Nevinen Demokratic­ká šéfka Sněmovny reprezenta­ntů Nancy Pelosiová promlouvá k médiím po vynesení osvobozují­cího verdiktu Senátu nad bývalým prezidente­m Donaldem Trumpem.
Foto: ČTK Nevinen Demokratic­ká šéfka Sněmovny reprezenta­ntů Nancy Pelosiová promlouvá k médiím po vynesení osvobozují­cího verdiktu Senátu nad bývalým prezidente­m Donaldem Trumpem.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia