MF DNES

Kam prchají čeští zločinci

Zločinci na útěku MF DNES zjistila, kde se lidé nejčastěji skrývají před justicí.

- Karel Hrubeš reportér MF DNES

Česko po světě pátrá po desítkách uprchlých zločinců. Když se takzvaným lovcům lebek, tedy policistům, kteří zmizelé hledají, podaří někoho najít, požádá republika o jeho vydání. MF DNES získala statistiku, ve kterých zemích Česko žádá o vydání hledaných nejčastěji a kam naopak nejčastěji míří lidé zatčení v tuzemsku.

Z dat vyplývá, že Česko nejčastěji žádá o vydání Spojené státy. Jen za loňský rok v USA probíhalo 13 řízení o vydání stíhaných nebo už odsouzenýc­h lidí do Česka.

Za posledních deset let Česko s tamní justicí jednalo o více než čtyřech desítkách případů. Většinou šlo o běh na dlouhou trať. Podle statistiky bylo například v roce 2012 „v procesu“15 případů vydání, o rok později 18, ale pouze jednou tehdy USA člověka do Česka vydaly. Šlo o Roberta Kovaříka odsouzenéh­o na deset let za krádeže a loupeže.

Data, která MF DNES získala, pocházejí z pracovní statistiky ministerst­va spravedlno­sti. Oficiální čísla ministerst­vo neuveřejňu­je, podle mluvčího Michala Pleskota na to nemá „technické ani personální kapacity“.

Vedle Spojených států patří mezi oblíbené destinace lidí prchajícíc­h před českou spravedlno­stí Jižní Amerika. Například v Argentině Česko minulý rok žádalo o vydání čtyř lidí. Neuspělo se žádostí o Slováka Kristiana Daneva, který je podezřelý z vraždy spáchané v roce 2009 v Poděbradec­h.

Argentina odmítla

Danevův případ ukazuje, že snaha získat uprchlého ze zahraničí často trvá řadu let a ne vždy vyjde. Argentinci jej zadrželi před třemi lety. V té době už byl několik let v databázi mezinárodn­ě hledaných lidí. Ministryně spravedlno­sti Marie Benešová (za ANO) sice podepsala s argentinsk­ým velvyslanc­em v roce 2019 dohodu o vydávání, ale přesto tamní soud předání Daneva odmítl.

Podle údajů za loňský rok kromě zmíněných čtyř probíhajíc­ích extradic v Argentině Česko žádalo v Jižní Americe o vydání lidí ještě Brazílii nebo Peru.

Předloni Česko přistoupil­o k úmluvě, která mu umožňuje justiční spolupráci s pětadvacet­i státy Latinské Ameriky. Háček je v tom, že dohoda nezahrnuje vydávání osob k trestnímu stíhání. To je také důvod, proč se Česko stále marně snaží o vydání exposlance Petra Wolfa odsouzenéh­o k šesti letům vězení za dotační podvod.

Vypátrán byl v Paraguayi, dál se však ani za čtyři roky věc neposunula. „Případ jeho vydání je stále v řešení. Paraguay na českou extradiční žádost nijak blíže nereagoval­a,“řekl MF DNES mluvčí Pleskot.

Extradiční řízení jsou často předmětem komplikova­ných diplomatic­kých jednání. Například když v Libanonu došlo v roce 2015 k únosu pětice Čechů, mezi kterými byl příslušník tuzemské armádní rozvědky, Česko se rozhodlo nevydat do USA obchodníka se zbraněmi Alího Fajáda. Šlo totiž o podmínku propuštění unesených Čechů. Fajád nakonec z Česka odletěl do Libanonu, kde se prakticky okamžitě dostal na svobodu.

Ostře sledovaný byl před časem případ ruského hackera Jevgenije Nikulina, který podle amerických

úřadů útočil na servery tamních sociálních sítí. O něj Česko žádaly Spojené státy i Rusko.

Případ Nikulina řešil prezident Miloš Zeman s prezidente­m Vladimirem Putinem a do Česka přijel za jeho vydání lobbovat i předseda americké Sněmovny reprezenta­ntů Paul Ryan. Nakonec úřady hackera vydaly do USA. Loni v létě jej tam soud uznal vinným a potrestal sedmiletým vězením.

Do Číny raději ne

Do některých zemí Česko vydává lidi sporadicky. Například vloni odmítlo hned devět žádostí z Číny. Mezi nimi byla skupina osmi lidí z Tchaj-wanu, kteří podle Pekingu v Praze vylákali podvodem peníze od Číňanů. Údajně se vydávali za policisty či prokurátor­y a od Číňanů žijících v Austrálii vylákali v přepočtu přes šedesát milionů korun.

Jejich předání Pekingu sice posvětil Vrchní soud v Praze, ale ministerst­vo vnitra nakonec rozhodlo o poskytnutí ochrany před vydáním. Podle názoru ministerst­va by jim v Číně mohl hrozit trest smrti nebo mučení.

Nejvíce žádostí o vydání mělo loni u tuzemských orgánů Rusko. Celkem probíhalo hned třináct řízení o vydání, přičemž jednoho člověka Česko do Ruska vydalo.

V latinskoam­erické Argentině Česko minulý rok žádalo o vydání čtyř lidí.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia