MF DNES

Všichni na brusle Mráz s krásným počasím vylákaly Čechy na rybníky a nádrže

- Robert Oppelt reportér MF DNES

Česko má za sebou pravděpodo­bně nejstudeně­jší víkend letošní zimy. Od poloviny týdne se začne oteplovat a výhled meteorolog­ů na příští týdny s návratem silných mrazů už nepočítá.

Nejníže, pod minus 30 stupňů Celsia, klesly teploty včera ráno v Krušných horách. Nejvíce mrzlo v Jelení na Karlovarsk­u, kde bylo podle místní automatick­é stanice před osmou hodinou ráno téměř minus 32 stupňů.

Pokud by údaje automatick­é stanice byly potvrzeny, šlo by o dosud nejnižší teplotu v této zimě v Česku. „Stanice má výpadek, takže přesnou hodnotu nyní nelze určit. Z údajů blízkých stanic měla nejnižší teplotu Rolava, kde bylo minus 28,4,“řekl Josef Cink z Českého hydrometeo­rologickéh­o úřadu (ČHMÚ).

Teploty pod -20 stupňů Celsia byly včera naměřeny i na dalších stanicích, v Šindelové na Sokolovsku bylo až 25 stupňů pod nulou. Také ve větších městech včera ráno silně mrzlo. Karlovy Vary měly na letišti asi minus 18 stupňů Celsia, podobně jako v Chebu, ještě o stupeň chladněji bylo v Sokolově.

Velmi chladné nedělní ráno hlásila i Šumava. Na Rokytské slati naměřili včera ráno meteorolog­ové minus 30,6 stupně stupně. Na Jezerní slati bylo minus 29,8 stupně, na Březníku minus 29,9 stupně. Podle meteorolož­ky Evy Plášilové z českobuděj­ovické pobočky ČHMÚ mají mrazy pokračovat do dneška, pak by se mělo mírně oteplit.

Daleko za rekordy

Přestože je letošní únor chladnější než v několika předchozíc­h letech, do označení rekordní má daleko. Za nejstudeně­jší únor je považovaný ten z roku 1929.

„Nejnižší naměřená teplota tehdy byla -42,2 °C v Litvínovic­ích u Českých Budějovic. Čtyřicítka byla naměřena rovněž ve Valašském Meziříčí, a to rovných -40,0 °C,“uvedl meteorolog Pavel Jůza. Tomu se teploty letos nepřiblíži­ly.

Silné mrazy s teplotami až pod minus 12 stupňů Celsia v Česku potrvají asi do noci na zítra. Ve většině republiky má být velký mráz ještě dnes dopoledne a na východě země i odpoledne. Vyplývá to z výstrahy, kterou vydal ČHMÚ.

Velké mrazy byly v Česku po celý minulý týden, kdy na některých místech rtuť opakovaně spadla až pod zmíněných minus 30 stupňů.

Aktuální výstraha před mrazy platí pro většinu České republiky, v Olomouckém, Zlínském a Moravskosl­ezském

kraji bude silně mrznout asi až do půlnoci.

Meteorolog­ové varovali, že lidem hrozí prochladnu­tí nebo i omrznutí nechráněný­ch částí těla. Lidé by proto neměli zapomenout, pokud půjdou ven, obléci si raději více vrstev a vzít si vhodné boty.

Už zítra se podle meteorolog­ů zřejmě oteplí. „V pondělí večer a v noci na úterý bude přes naše území přecházet od západu okluzní fronta, v úterý přes den a večer teplá fronta,“oznámil meteorolog­ický ústav.

Podle předpovědi se zítra přes den teplota na jihozápadě země dostane až na dva stupně nad nulou. Ve středu teploty v Česku mohou vystoupat až na plus čtyři stupně Celsia, začátkem následujíc­ího týdne až plus deset stupňů. V dalších týdnech se teploty přes den očekávají nad nulou.

 ??  ?? Na čerstvém vzduchu Pražané si užívají nedělního odpoledne
na Kyjském rybníku. Foto: Michal Šula, MAFRA
Na čerstvém vzduchu Pražané si užívají nedělního odpoledne na Kyjském rybníku. Foto: Michal Šula, MAFRA
 ?? Foto: Ondřej Bičiště, MAFRA ?? Mrazu navzdory Ani velmi chladné počasí neodradilo včera otužilce od koupele v jezeře Milada na Ústecku.
Foto: Ondřej Bičiště, MAFRA Mrazu navzdory Ani velmi chladné počasí neodradilo včera otužilce od koupele v jezeře Milada na Ústecku.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia