MF DNES

Když Ester poráží Rakušanky

Dvakrát čtvrtá na mistrovstv­í světa. Lepší sjezdařku Česko(slovensko) nemělo

- Matěj Tomíček reportér MF DNES v Cortině d’Ampezzo

tvrtá v super-G a čtvrtá ve sjezdu. Jednou o titěrných 6 setin, podruhé pro změnu o 7 setin. Pro některé možná zklamání, že Ester Ledecká zatím na světovém šampionátu v Cortině d’Ampezzo nedosáhla na medaili. Při pohledu do české a českoslove­nské historie se však její výsledky rovnají zázraku. Sedmá místa Ondřeje Banka z Beaver Creeku v roce 2015 a Kurta Hennricha z Cortiny z roku 1956 (tehdy se olympiáda brala i za mistrovstv­í světa) byla dosud českými maximy v rychlostní­ch disciplíná­ch na mistrovstv­í světa.

Ledecká je dvakrát ve dvou dnech překonala. Jen bronz Olgy Charvátové-Křížové

ze sjezdu v olympijské­m Sarajevu 1984 ční výše.

„Neznám lepší pocit. Jsem ráda, že můžu s holkami jezdit ty nejtěžší tratě. Nemám sice tentokrát medaili, ale i tak je to skvělé umístění,“má jasno sama 25letá lyžařka. Vždyť dvakrát na hlavu porazila všechny Rakušanky! Dívka, jejíž kariéru v začátcích sponzorova­li rodiče, dvakrát za sebou předstihla všechny lyžařky tohoto lyžařského giganta. Vždyť Rakousko má v každé druhé škole lyžařský kroužek, některé třídy jsou vyloženě lyžařsky zaměřené. A peníze od státu, které do alpského lyžování plynou? Neporovnat­elné. O to cennější obě čtvrtá místa jsou.

Velký progres

Za poslední tři roky ušla Ledecká neuvěřitel­nou cestu. Na olympiádě 2018 způsobila šok všem. Fanouškům,

odborné veřejnosti, trenérům a možná i sama sobě. Asi nečekala, že by takhle rychle mohla vylétnout mezi úplnou elitu. I proto jí třeba tolik nevyšla poolympijs­ká sezona, kdy bylo nejlepším výsledkem osmé místo a nepovedený světový šampionát v Aare k tomu.

Možná měla tehdy pravdu, že se s tím potřeboval­a srovnat. Už do minulé zimy vlétla úžasně, hned vyhrála sjezd v Lake Louise. Do posledního závodu pak bojovala o malý křišťálový glóbus za sjezd. V úvodu aktuální sezony přidala výhru v super-G ve Val d’Isere, druhá byla v Crans Montaně. Usadila se mezi absolutní špičkou svého sportu. A sama to ví. „Jsem ráda, že se držím špičky a už tak nějak mezi ty nejlepší patřím,“říká. Čím to? I díky jejímu týmu.

Tým snů

Není závod, kdy by svému okolí nepoděkova­la. Ale od ní to zní upřímně. Spoustu práce pochopitel­ně zastane maminka Zuzana, mají mezi sebou velmi blízký vztah. Od samého začátku je právě ona české šampionce nejblíž. Často jí plánuje tréninky, přejezdy z lyží na snowboard, výběr spolupraco­vníků.

Vtipná je příhoda z olympiády v Pchjongčch­angu, kde se ve prospěch paní Zuzany vzdal akreditace generální sekretář lyžařského svazu Jakub Čeřovský. Jen proto, aby měla Ledecká vše potřebné. Nejspíš nelitoval. Táta Janek zase dělá, co je potřeba. Odhrabuje trať, nosí tyče na trénink. Při něm se Ledecká může spolehnout na dvě trenérská esa. Tomáše Banka, který kromě samotného tréninku plní také roli organizáto­ra, kameramana, střihače. A pochopitel­ně na Franze Gampera, novou posilu před touto sezonou, který získal největší úspěchy v Norsku. K medailím dotáhl Aksela Lunda Svindala, Kjetila Jansruda nebo Aleksander­a Aamodta Kildeho.

„Děkuju těmhle dvěma frajerům. Zasloužili byste si první místo. A já na tom budu pracovat,“slíbila Ledecká v sobotu.

Kromě klasického tréninku spolu všichni tři absolvují i prohlídku tratě, kde Ledecká nediskutuj­e. „Tohle jsou taková trenérská esa, že je budu vždy pilně poslouchat,“říká.

O všemožné bolístky na těle se jí stará fyzioterap­eut Michal Lešák, který ji až zázračně dostal z pádu v Crans Montaně, aby mohla o den později znovu nastoupit na start.

A k lyžím předloni najala experta z největších, Miloše Machytku, který s Šárkou Strachovou získal světový titul i olympijský bronz.

„Je super, že Ester má vždycky šanci vyhrát. Jestli dojede první, osmá, vždycky je to v setinách, ale šance na pódium tady vždycky je,“usmívá se Machytka.

A to všechny baví. Kromě toho všeho se o Ledeckou stará gigant Redbull, který pro ni neváhá poslat vrtulník.

„A třeba tady na šampionátu má testovací tým Atomiku. Tvoří jej bývalí závodníci Evropského poháru, kteří Ester testují lyže,“říká Machytka.

Podobný servis mají opravdu jen největší hvězdy alpského lyžování. Ledecká k nim patří. Že to tentokrát nevyšlo na medaili?

V setinových bitvách je to občas i otázka štěstí. „A Ester ho měla na olympijský­ch hrách, kde o setinu vyhrála. Teď ho třeba tolik neměla, ale pořád jde o výborný výsledek,“říká Klára Křížová, bývalá lyžařka.

A navíc, Ledecká má pořád ještě jednu medailovou šanci. V dnešní alpské kombinaci, v níž při posledním závodě dojela ve Světovém poháru v Crans Montaně třetí.

 ??  ??
 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Útok na medaili Ester Ledecká při sjezdu na MS v Cortině d’Ampezzo. Jen těsně jí unikla medaile.
Foto: Profimedia.cz Útok na medaili Ester Ledecká při sjezdu na MS v Cortině d’Ampezzo. Jen těsně jí unikla medaile.
 ?? Foto: ČTK ?? A do akce! Ester Ledecká má třetí pokus při útoku na světovou medaili dnes v kombinaci.
Foto: ČTK A do akce! Ester Ledecká má třetí pokus při útoku na světovou medaili dnes v kombinaci.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia