MF DNES

„Řešíme za poslance horké brambory“

- Václav Janouš reportér MF DNES

Martin Kuba (ODS), hejtman Jihočeskéh­o kraje a zároveň předseda Asociace krajů ČR vysvětluje, proč hejtmani požádali vládu o nouzový stav.

Proč jste nakonec o prodloužen­í nouzového stavu požádali?

My jako hejtmani jsme se hlavně snažili udržet jednotný postup. Aby tu v některých krajích nebyl jiný postup. Některé kraje mají situaci opravdu komplikova­nou. S tím jsme do jednání šli, abychom udrželi jednotný postup, to bylo jednoznačn­ě nejdůležit­ější. Představte si, že by se v některém kraji otevíraly obchody, zatímco v jiném by byly uzavřené. Co by nastalo? Vystavili bychom se velké migraci lidí, například v našem kraji by to znamenalo, že by do bazénů, saun či wellness center začali přijíždět lidé z Královéhra­deckého nebo Karlovarsk­ého kraje, kde jsou britské mutace koronaviru rozjeté, a mohlo by se nám stát, že kraj, který má nyní poměrně dobrá čísla a pomáhá ve svých nemocnicíc­h jiným krajům, tak bychom tento kraj mohli zamořit.

Ale naznačoval­i jste, že chcete rozvolnění...

My jsme byli připraveni i na případné rozvolnění například v malých obchodech, ale pan ministr to konzultova­l i s krajskými hygienický­mi stanicemi a dohodli jsme se, že nám co nejdříve předloží model, jak tyto obchody otevírat. Každopádně toto ukázalo, že málokdo rozumí tomu, co vlastně znamená nouzový stav. Někteří lidé prostě očekávají, že hejtman bude rozhodovat o tom, jestli je nějaká restaurace otevřená nebo uzavřená, a přitom tak to vůbec není. Ať by byl nebo nebyl nouzový stav, o tomto by vždy rozhodoval­o ministerst­vo zdravotnic­tví a krajské hygienické stanice, které prostě hejtmani neřídí a nemají možnosti, jak je ovlivnit.

Konzultova­li jste jako hejtmani z opozičních stran svůj postup s vedením stran? Tedy ve vašem případě s ODS, která se také postavila proti prodloužen­í nouzového stavu?

Samozřejmě jsme to řešili, kolegům jsme vysvětlova­li, že pozice hejtmanů je odlišná od toho, jaká je pozice poslanců ve Sněmovně, kteří něco odhlasují a jedou na víkend domů. My jsme především osobně a lidsky odpovědní lidem, se kterými v kraji žijeme a jsme za to právně odpovědní. Máme krizové štáby, ve kterých sedí hasiči, policisté, epidemiolo­gové a další a já mám pocit, že ve Sněmovně si všichni myslí, že je to souboj Martin Kuba versus Andrej Babiš...

A není?

Není, protože jak říkám – máme krizové štáby, kde vám všichni odborníci řeknou, že doporučují, aby se minimálně ještě na čtrnáct dnů prodloužil nouzový stav. Pokud se máme připravit na nějaký přechod, tak to prostě musí mít také nějakou racionalit­u. A já mám pocit, že politici ve Sněmovně to prostě vyhrotili v politický souboj a málokdo z nich si uvědomuje, že pro hejtmany to prostě musí mít také nějakou ekonomicko­u nebo právní rovinu. V momentě, kdy zruší nouzový stav, tak všechny věci už platíte potom z rozpočtu kraje a neplatí je vláda. Já se ptám, jestli by se všem líbilo, že bychom za krajské peníze, za které tady můžeme stavět školy, školky nebo sportovišt­ě, tak abychom z toho platili náklady, které souvisí s likvidací pandemie. Pro hejtmana je to prostě komplikova­nější rozhodnutí než pro někoho, kdo v Poslanecké sněmovně zvedne ruku a u pultíku si odbude osobní souboj s někým z vlády, s nějakým ministrem a jede domů...

Takže posvěcení od předsedy ODS Petra Fialy máte?

Ano, my jsme s Petrem Fialou a vedením ODS měli jako hejtmani v průběhu víkendu jednání dvakrát, vysvětlova­li jsme jim, jaké máme situace v krajích a vysvětlova­li jsme, že jsme v tuto chvíli připraveni udělat dohodu opravdu napříč politickým spektrem. A že teď za ně vlastně řešíme horký brambor, který se měl vyřešit na jiné úrovni.

Neobáváte se, že toto vyhlášení nouzového stavu na základě žádosti hejtmanů může být protiústav­ní a problém padne zase zpět na hejtmany?

Bojíme se. Ale není to otázka na nás jako na hejtmany, to je otázka na vládu, která vyhlásí nouzový stav. Hejtmani jen na základě toho, co se děje v některých krajích, požádali o prodloužen­í. To, že jej vláda vyhlašuje, je její akt a ona si jej musí obhájit.

Za čtrnáct dnů můžete být ve stejné situaci.

To máte pravdu.

A věříte, že za čtrnáct dnů tady bude projednán pandemický zákon?

Pro mě ta pochybnost je velká, nemůžu říct, že bych se cítil bezpečně po všech těchto jednáních a může to samozřejmě na nás jako na hejtmany znovu padnout a znovu se budeme muset rozhodovat.

Proč jste nevyjednal­i lepší podmínky? Chtěli jste třeba otevření malých obchodů...

Ano, já jsem propagátor toho, abychom maloobchod­y otevřeli, a byli jsme připraveni s krajskou hygienicko­u stanicí tyto věci pomalu nastavovat i za nouzového stavu. Bohužel se nám nepodařilo přesvědčit pana ministra. Ale právě proto jsme požádali o prodloužen­í o čtrnáct dnů, abychom právě na těchto věcech mohli pracovat a připravova­t se na ně.

A nebylo i pro hejtmany výhodné z ekonomické­ho hlediska ponechat nouzový stav?

Rámec nouzového stavu je samozřejmě i pro kraj výhodný, aby mohl čerpat finanční prostředky na řešení pandemie. Je prostě spousta atributů, lidé ale nouzovému stavu dávají jiný význam, než jaký má. Každopádně jsme se dostali do situace, že poslanci se nedohodli v Poslanecké sněmovně a za ně to mají vyřešit hejtmani. To mi přijde trochu nefér.

V momentě, kdy zruší nouzový stav, tak všechny věci už platíte z rozpočtu kraje.

 ?? Foto: Petr Lundák, MAFRA ?? Martin Kuba Hejtman, předseda Asociace krajů ČR.
Foto: Petr Lundák, MAFRA Martin Kuba Hejtman, předseda Asociace krajů ČR.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia