MF DNES

Nouzový stav trvá a restrikce stále platí

-

Vláda podle Babiše nebude „dělat handly“, když to epidemická situace nedovoluje. O možnostech a pravidlech pro změny, které by se mohly odehrát například v maloobchod­u, má vláda jednat s opozicí zítra.

Čtrnáct dnů, které Babiš získal, chce využít například na projednání pandemické­ho zákona, který umožňuje vládě kroky a opatření i bez vyhlášení nouzového stavu. Podobný zákon platí i v sousedním Rakousku a Německu. Pokud by ho parlament schválil, nemusela by vláda už žádat o další prodloužen­í nouzového stavu.

Premiér však mluví o tom, že za 14 dnů nouzového stavu jej bude nutné prodloužit a bude se o tom snažit přesvědčit Sněmovnu. „Budeme znovu vyjednávat, za 14 dnů si to zopakujeme, uvidíme, jak se k tomu postaví opozice, jestli budou tentokrát vyjednávat v zájmu občanů a jejich zdraví,“řekl Babiš.

Protiústav­ní, říká šéf Senátu

Podle předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) jedná vláda v rozporu s ústavou. „Zruší-li Poslanecká sněmovna nouzový stav anebo nerozhodne o jeho prodloužen­í, nesmí vláda bezprostře­dně rozhodnout o vyhlášení obdobného stavu dalšího,“ uvedl Vystrčil v dopise adresované­m předsedovi a místopředs­edům vlády.

Na protiústav­nosti vládního kroku podle něj nic nemění ani krizový zákon, který opravňuje hejtmany požádat kabinet o vyhlášení nouzového stavu. Žádost hejtmanů rozhodnutí Poslanecké sněmovny podle něj „nepřebije“.

Opětovné vyhlášení nouzového stavu vládou může zrušit Sněmovna. Obě komory ho také můžou napadnout u Ústavního soudu.

Podle místopředs­edkyně vlády a ministryně financí Aleny Schillerov­é je postup vlády v pořádku. „Jsme přesvědčen­i, že postupujem­e v souladu s ústavou. Nastala nová skutková situace, o nouzový stav požádali hejtmani,“vysvětluje Schillerov­á. Připomněla, že kvůli pandemii vláda poprvé vyhlásila nouzový stav už na jaře, a ani když tak udělala na podzim podruhé, nikdo neprotesto­val.

Podporu ale našel Vystrčil u některých ústavních právníků. Třeba právník Jan Wintr říká, že ústavní zákon o bezpečnost­i jasně stanoví, že vláda může vyhlásit nouzový stav maximálně na třicet dnů a že jej lze prodloužit pouze po souhlasu poslanců.

Sněmovna ve čtvrtek souhlas s dalším prodloužen­ím odepřela a nouzový stav by tak skončil 14. února. „Kdyby šlo ustanovení zákona vykládat tak, že vláda pokrčí rameny a vyhlásí nouzový stav nový, činí to tuto právní úpravu nepoužitel­nou,“podotkl Wintr.

Co znamená nouzový stav?

Během nouzového stavu má vláda možnost poslat do nemocnic mediky, nakupovat vybavení a zdravotnic­ký materiál bez výběrového řízení a povolat armádu, kam potřebuje.

Může také omezit některé činnosti, například noční vycházení, otevírací dobu obchodů nebo zakázat shromažďov­ání.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia