MF DNES

Němci a Brusel ve sporu o hranice i vakcíny

-

Strach z mutací koronaviru je sice pochopitel­ný, zavírání hranic ale situaci nijak neřeší. V rozhovoru s listem Augsburger Allgemeine to řekla evropská komisařka pro zdravotnic­tví Stella Kyriakidis­ová. Návrat k Evropě zavřených hranic jako loni v březnu podle ní není správným krokem. V rozhovoru eurokomisa­řka bránila také očkovací strategii EU.

„Strach z mutací koronaviru je pochopitel­ný. Ale přesto je pravdou, že se virus nedá zastavit zavřenými hranicemi,“řekla eurokomisa­řka v rozhovoru, který list Augsburger Allgemeine zveřejní ve svém pondělním vydání. „Proti mutacím pomáhá důsledné očkování a dodržování hygienický­ch pravidel. Považuji za chybné, že se opět vracíme k Evropě zavřených hranic jako v březnu 2020,“dodala.

Německo od půlnoci oficiálně obnovilo stálé hraniční kontroly na pomezí s Českou republikou a rakouskou spolkovou zemí Tyrolsko.

Kritiku EU již v sobotu odmítl německý ministr vnitra Horst Seehofer. „Na hranicích s Českem a Rakouskem bojujeme proti zmutovaném­u viru. Evropská komise by nás měla podporovat, a ne nám lacinými radami házet klacky pod nohy,“řekl. V rozhovoru s deníkem Bild kritizoval Seehofer Brusel i kvůli obstaráván­í vakcín, při kterém podle něj udělala „dost chyb“.

Kyriakidis­ová ale unijní očkovací strategii označila za úspěšnou. Před deseti měsíci podle ní nikdo nevěřil, že se tak rychle vyvine vakcína. „Je tedy nesprávné tvrdit, že jsme udělali jen chyby,“řekla listu Augsburger Allgemeine.

Podle eurokomisa­řky bude do konce června k dispozici 300 milionů dávek tří vakcín, které byly dosud schválené pro použití v EU. „Tento počet se ještě zvýší, až se k tomu přidá vakcína Johnson & Johnson,“řekla. „Navzdory překážkám jsme čas nepromarni­li.“(ČTK)

BRUSEL

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia