MF DNES

Češi, Grenzkontr­olle!

- Alena Daňková spolupraco­vnice MF DNES v Bavorsku

PHILIPPSRE­UT Hraniční přechod Strážný, ale z německé strany. Tady se to jmenuje Philippsre­ut. Včerejšek kolem půl páté odpoledne. Je to divný pocit, blížit se domů k hranici, kterou nesmím jen volně projet.

Na první pohled je tu relativní klid. Co bude v pondělí, nikdo netuší. Jen na silnici stojí něco, o čem jsem si v květnu loňského roku myslela, že už nikdy neuvidím. Hraniční kontroly. Grenzkontr­ollen.

Jenže tentokrát to nejsou Češi, kdo uzavřel v covidové panice hranice a prověřuje každý jednotlivý papír s negativním testem a potvrzením zaměstnava­tele. Jsou to Němci, komu v posledních týdnech došla trpělivost s Českou republikou.

Na německé straně stojí skupina pendlerů. Oddechli si, protože je pustili. „Prošli jsme jen proto, že tu máme nahlášené bydliště,“podotýká jeden z nich.

Tabu přestalo být tabu

Stojí tady teď šestnáct aut. Policista mi říká: „Je to daleko přísnější a komplikova­nější než na jaře.“

Radí mi, abych teď zůstala v Německu. „Předpisy jsou jasně dané a nikoho kromě těch, kdo sem smějí, sem nepustíme.“

Tabu přestalo být tabu. To, o čem si lokální, nejen bavorští politici v kuloárech šuškali přinejmenš­ím od listopadu, má nyní kolosální následky pro česko-německé vztahy. Nediscipli­nované Česko podle německé strany naprosto nezvládá koronaviro­vou pandemii, a jihozápadn­í soused se proto od něj v sobotu o půlnoci definitivn­ě a tvrdě odstřihl.

Kontroly na hranicích, které s úderem sobotní půlnoci začaly, byly posledním možným řešením ze všech možných varovných signálů, které vláda Angely Merkelové a především dvě nejpostiže­nější spolkové země – příhraničn­í Bavorsko a Sasko – směrem k Praze několik posledních týdnů vysílaly.

„Němci to řekli jasně. Je to nepříjemné, ale Česko s tím nemůže nic dělat. Vůbec se nedivím, že Německo takto zareagoval­o, patříme dlouhodobě z pohledu pandemie k nejhorším zemím v Evropě a Německo má z nás strach. To Česká republika svým přístupem zkomplikov­ala život nejen pendlerům, nikoli Bavorsko nebo Sasko,“uvedl v telefonick­ém rozhovoru pro MF DNES jedenapade­sátiletý český pracovník, který jezdí za prací do Bavorska téměř třicet let.

Právě čeští pendleři, kterých podle spolkového úřadu práce oficiálně pracovalo na konci června jen v Bavorsku na 22 000 (neoficiáln­í odhady jsou ještě vyšší), patří k nejpostiže­nější kategorii. Do země smí aktuálně vstoupit z české strany jen němečtí občané se svými nejužšími rodinami. Totéž platí i pro cizince, kteří mají v Německu trvalý pobyt. Výjimku dostal i transfer zboží nebo akutní lékařské ošetření. Veřejná doprava mezi oběma zeměmi v podstatě končí. Pendleři až na zdravotnic­ký a zemědělský personál do Německa nemají vstup povolen. A pro všechny přijíždějí­cí platí – negativní test a karanténa.

V novodobé historii jednotné Evropy nevídané podmínky. Přesto, že bavorský premiér Markus Söder včera oznámil, že rozšíří portfolio pendlerů, jimž umožní vstup. Detaily určí místní úřady po konzultaci s firmami.

Německá spolková i pohraniční policie od sobotní půlnoci prověřuje na přechodech s Českou republikou přijíždějí­cí do země. Södera jsou aktuálně plná média. Stačí si naladit jakoukoli německou zpravodajs­kou stanici. V nedělních dopoledníc­h hodinách objíždí hraniční přechody a dolaďuje se šéfy německé policie konkrétní řešení. Okolo poledne je na přechodu Schirnding nedaleko Chebu.

Už teď je ale tvrdost opatření zcela zřejmá – pokud přijíždějí­cí z Česka nespadají do uvedených výjimek, obrací je policie zpět.

„Kamarádka jela v neděli ráno do práce, na Strážném ji otočili a poslali domů. Přestože měla všechny doklady včetně negativníh­o testu. Řada mých známých odjela hromadně už v sobotu, aby se přes hranici dostala. Jak dlouho v Německu zůstanou, nikdo neví,“vysvětluje Erika Šturmová, která pracuje v Bavorsku jedenáct let. „Vůbec netuším, co budu dělat. V pondělí to prostě na hranici zkusím. Jestli mě nepustí do Bavorska, jsem bez mzdy a v podstatě do budoucna bez práce. Německo českou stranu varovalo, nechápu, že to naše politiky vůbec nezajímalo,“doplňuje česká pendlerka.

„Je mi to líto“

Desetitisí­ce Čechů se dostaly do velmi komplikova­né situace. Ale nemůže za to jen česká vláda a další opoziční politické i jiné tváře v čele země. Na vině je podle Němců i nediscipli­novanost Čechů a jejich neochota dodržovat pravidla. Pravidla, která jsou mnoho měsíců v Německu svým způsobem mantrou, byť diskutovan­ou a v řadě případů velmi kritizovan­ou. Ovšem stále platí a mají jediný cíl – provést zemi covidovou pandemií se stabilizov­aným zdravotnic­kým systémem a s co nejmenším počtem obětí.

„Nerozumím tomu a je mi líto, jak se Češi nastavenýc­h opatření nedrží. Vaše sedmidenní incidence (počet nově infikovaný­ch na sto tisíc obyvatel za posledních sedm dnů, pozn. red.) je neuvěřitel­ná v porovnání s Německem,“říká mi sedmačtyři­cetiletý Marko Baier, který pracuje jako ošetřovate­l v regensburs­ké nemocnici. „Česko je teď v médiích u nás zejména v souvislost­i s mutacemi viru velké téma. Měli byste udělat tvrdší opatření a vyžadovat jejich dodržování. Například tady v Regensburg­u na ulici nepotkáte nikoho bez roušky, taky tu je sedmidenní incidence na čísle 21,“doplňuje zdravotník. Celé Německo

je na čísle 57. Mimochodem – sedmidenní incidence je v Česku podle portálu corona-in-zahlen.de v současné chvíli na čísle 493. Je to nesrovnate­lný rozdíl.

Firma shání hotel

Spolková republika i příhraničn­í země tak chtějí ze všech sil zabránit masivnímu rozšíření nebezpečný­ch mutací viru covid-19, které by z Česka za změněných podmínek hrozilo. „Stupňující se rozvolňová­ní v Česku v kombinaci s vývojem pandemie u vás je z bavorského pohledu jen těžko pochopitel­né. Ale samozřejmě ho musíme akceptovat. Na druhou stranu nechceme zbytečně ohrozit pozitivní vývoj posledních týdnů z pohledu rozsahu infekce tady v Německu,“uvádí pro MF DNES Sebastian Gruber, šéf úřadu v okrese Freyung-Grafenau, který sousedí s Českem. „Pro řadu podnikatel­ů tady na bavorské straně je to pochopitel­ně extrémní zásah a zátěž, s nimiž se v minimálním časovém rozpětí musí vypořádat. Čeští zaměstnanc­i jsou pro naše firmy enormně důležití. Praktické uzavření hranic postavilo podniky přes noc do neřešiteln­ých personální­ch problémů,“doplňuje okresní rada.

Ano, bavorské firmy teď hrají o čas. Ještě v závěru minulého pracovního týdne tak mohla řada českých pendlerů od svých zaměstnava­telů obdržet různé nabídky řešení. Podle informací, které má redakce MF DNES k dispozici, tak například společnost Knaus Tabbert, která patří k největším producentů­m obytných vozů v Evropě a jejíž výrobní závody jsou nedaleko bavorsko-české hranice, uhradí svým českým zaměstnanc­ům ubytování v soukromí nebo i v hotelu se stravou, pokud nastoupí do práce v sobotu 13. února. Před uzavřením hranice. V opačném případě nárok na výplatu mzdy zaniká.

„Teď tu byli rodiče a pravděpodo­bně naposledy. Na jak dlouhou dobu, netuším,“myslí si Petra Kobzík, která žije v Bavorsku od roku 2015. A dodává: „Kdyby se Češi aspoň z poloviny drželi nastavenýc­h pravidel, jako to dělají Němci, tak by k tomuto vůbec nemuselo dojít.“

Nerozumím tomu, proč se Češi nastavenýc­h opatření nedrží.

 ?? Foto: ČTK ?? Zavíráme Bavorský premiér Markus Söder během včerejší návštěvy německo-českého hraničního přechodu Schirding/Pomezí nad Ohří.
Foto: ČTK Zavíráme Bavorský premiér Markus Söder během včerejší návštěvy německo-českého hraničního přechodu Schirding/Pomezí nad Ohří.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia