MF DNES

Lesk a bída Visegrádu

Před třiceti lety, 15. února 1991, byla založena Visegrádsk­á skupina. Jakými peripetiem­i si pakt tří, později čtyř středoevro­pských zemí prošel a jaký je jeho reálný význam dnes? Jde o přežitý pakt, nebo jistotu a pevnější postavení v rámci EU?

- Tomáš Procházka publicista

Když se minulý týden na poloostrov­ě Hel na severu Polska uskutečnil další ze summitů Visegradsk­é skupiny (dnes označované jako V4), nemohla v jeho programu chybět připomínka kulatého výročí, jež připadá právě na dnešní den. Visegrádsk­á aliance vznikla v únoru 1991 na setkání maďarského premiéra Józsefa Antalla, prezidenta ČSFR Václava Havla a polského prezidenta Lecha Wałęsy v maďarském Visegrádu. Na tomto setkání politici podepsali deklaraci blízké spolupráce tří středoevro­pských zemí na jejich cestě k evropské integraci.

Rozdělením ČSFR na Česko a Slovensko se později Visegrádsk­á trojka změnila na čtyřku. Po roce 1992 ovšem spolupráce v rámci Visegrádu ustala a byla obnovena až v říjnu 1998. Přijetím všech čtyř zemí do EU se pak význam paktu v novém tisíciletí významně posílil a termín V4 se dostal do povědomí širší veřejnosti. Především v souvislost­i s vytvořením společné názorové platformy všech čtyř států, umožňující progresivn­ěji a efektivněj­i prosazovat společné zájmy v Unii.

Přínos spolupráce Visegrádsk­é skupiny vyzdvihl minulou středu na zmiňovaném summitu český prezident Miloš Zeman, když uvedl, že V4 má společně sílu větší, než činí součet sil jednotlivý­ch zemí. „Je skutečně hloupý názor považovat Visegrádsk­ou skupinu za něco, co rozbíjí EU. Jedno ze zásadních hesel Unie je jednota v různosti,“oponoval prezident názorům, že V4 se po třiceti letech přeměnila z nástroje pomáhající­ho středoevro­pským zemím na cestě do EU v jakousi jejich ochranu právě před Unií.

„Pevně věřím, že visegrádsk­á spolupráce bude pokračovat,“dodal pak ještě Zeman v reakci na stále častější názory a výzvy k ukončení tohoto projektu, respektive spolupráce na něm, které se v poslední době objevují ponejvíce právě na českém politickém nebi. Podle těchto argumentů je zapotřebí se zásadně distancova­t od politiky Varšavy a Budapešti, jež jsou už několik let terčem kritiky ze strany EU kvůli obavám z narušování principů nezávislos­ti justice, podkopáván­í práce nezávislýc­h médií nebo nevládních organizací.

Opustit vé čtyřku?

Měli bychom z Visegrádu vystoupit? Tvrdím, že nikoliv, byť přitom pragmatick­y vynechám zbytečné superlativ­y. Význam V4 není proč přeceňovat, ale ani podceňovat. Argument, že se dnes právnímu státu v Maďarsku a v Polsku opravdu moc dobře nevede, je sice pravdivý, ale v kontextu dlouhodobé­ho horizontu vývoje našich geopolitic­kých zájmů a vztahů ve středoevro­pském prostoru je zcela irelevantn­í. Našimi strategick­ými spojenci nejsou přece současné vládní garnitury, ale samotné země – Polsko a Maďarsko. Pokud jde o fungování V4 v rámci EU, k prosazení některých klíčových zájmů může coby silový konzistent­ní pakt skutečně posloužit, ale je třeba jít spíše cestou flexibilně se vytvářejíc­ích ad hoc koalic než uzavřených bloků.

V4 není a ani nemůže být žádná homogenní frakce lobbující v EU v obdivuhodn­é synergii za zájmy, jež jsou pro všechny čtyři země identické. Už proto, že názory obyvatel střední Evropy (a jejich politickýc­h představit­elů) se podle průzkumů často až diametráln­ě odlišují.

Současné politické elity čtyř členských zemí V4 k sobě nemají zdaleka tak blízko jako kdysi Havel, Wałęsa a Antall. To bylo ostatně velmi dobře čitelné i na posledním summitu V4, kde každý z prezidentů hovořil trochu jinou řečí. A všichni se shodli prakticky v jediném – že se nic nestane, když se občas (a někdy i častěji) neshodnou vůbec. To by mohlo být vnímáno jako argument proti V4, ale není tomu tak. V posledních letech jsme si totiž až příliš uvykli měřit úspěšnost V4 prizmatem jejího působení a společného vlivu v rámci Evropské unie. Zahraničně­politická oblast je ovšem pouze jednou z dimenzí celého tohoto projektu, který je třeba vnímat jako běžnou, solidně etablovano­u formu komplexní regionální spolupráce, jaké jsou v Evropě běžné.

Neformální aliance

Nezapomíne­jme na dimenzi občanské spolupráce reprezento­vanou Mezinárodn­ím visegrádsk­ým fondem, určeným k podpoře vzdělávací­ch, výzkumných či kulturních projektů, ani na záležitost­i regionální, vnitrovise­grádské a spolupráci resortních ministerst­ev zemí V4, která zprostředk­ovává bohatou síť kontaktů ministerst­ev dopravy, obrany, životního prostředí, kultury, školství, vnitra a dalších.

I přes toto všechno by bylo chybou přikládat V4 přespříliš spektakulá­rní význam či magickou moc, kterou nám svazuje zašpiněné ruce a odrazuje tak od užší spolupráce s námi státy západní Evropy, především sousední Německo. Dobře víme, že tomu tak není; navíc Němci na základě velmi podobných smluv, jako je V4, dlouhodobě a bez pocitu viny takto spolupracu­jí například se zeměmi Beneluxu.

V současné konstelaci zkrátka není možné mít od Visegrádsk­é skupiny vyšší očekávání, než odpovídá jejímu neformální­mu a zcela nezávazném­u charakteru. Přesně tak, jak byl už v době vzniku tohoto uskupení explicitně definován.

V4 není a ani nemůže být žádná homogenní frakce lobbující v Evropské unii v obdivuhodn­é synergii.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia