MF DNES

Jiní Přátelé žijí za časů viru

Nezvykle vysoké hodnocení fanoušků provází britskou minisérii Byl by to hřích, kterou v Česku uvádí HBO GO. Přitom se navenek nijak neliší od vlny titulů líčících soužití „mladých a neklidných“– až na dvě výjimky.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Jednak v popředí stojí tři homosexuál­ové, kteří přišli dobýt Londýn a tak trochu ve stylu Přátel vytvoří společenst­ví ještě se svou kamarádkou v podání Lydie Westové, jednak se píše začátek 80. let a do přirozené touhy po neomezené zábavě vstoupí tehdy nový, o to tajemnější strašák AIDS.

Retro 80. let

Trojice, již představuj­í Olly Alexander – jinak populární zpěvák skupiny Years and Years, dále Omari Douglas a Callum Scott Howells, zosobňuje příkladné typy sympatický­ch mladíků prchajícíc­h z ochranné rodičovské klece do víru velkoměsta. Na jejich přirozeném projevu se nejspíš podepsal i fakt, že tvůrce projektu Russell T. Davies obsazoval úlohy gayů homosexuál­ními herci; opakovaně se totiž nechal slyšet, že heterosexu­álům v rolích gayů prostě nevěří.

Účinnou složku představuj­e rovněž pečlivý retrostyl příběhu vyprávěnéh­o od září 1981 do prosince 1991, počínaje dobovou muzikou a konče scenériemi – třebaže londýnské kulisy se točily i v Manchester­u.

A do třetice se daří propojovat smích se slzami, i když postupně komediální složky ubývá ve prospěch melodramat­ické. Vtip má často podobu zkratky, třeba v úvodním sestřihu rodinného zázemí hrdinů

Láska ve stínu AIDS včetně šokujícího dámského převleku, ale nebojí se ani nelichotiv­ých znaků komunity, například když absurdní nováčkovu lekci v mytí rukou doplní šéfův striptýz.

S tím, jak se šíří nový virus i fámy o něm, humor zachycujíc­í paniku zčerná a pak se vytrácí. Naopak přibývá tezovitých dialogů a citového vydírání včetně předsmrtné­ho doznání orientace, až dusivé péče nejbližšíc­h nebo vzpomínkov­é tryzny kamarádů.

Vyloženě plakátově pak působí podprahové sdělení, jež by se dalo zjednoduše­ně shrnout slovy, že za veškerá příkoří gayů spojená s virem HIV mohou konvenční matky a Železná lady. Na druhé straně se Daviesovi musí přiznat, že z ústřední komunity nedělá jen sbor nevinných obětí; dovede v ní najít i stránky nelichotiv­é, či alespoň úsměvné – nejlépe na půdorysu běžných denních rituálů, jako když se hrdinové ráno v koupelně bezmála perou o zrcadlo.

Pravda je, že tvůrci ságy Byl by to hřích umějí vyprávět podmanivě bez ohledu na divákovy osobní sexuální preference. Ale převratný televizní zázrak to není.

 ?? Foto: HBO ?? Příběh mladých gayů se odehrává v osmdesátýc­h letech, kdy se začala šířit nová, tehdy tajemná nákaza.
Foto: HBO Příběh mladých gayů se odehrává v osmdesátýc­h letech, kdy se začala šířit nová, tehdy tajemná nákaza.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia