MF DNES

Spálili milion, teď stavějí pyramidu z lidského popela

- Jindřich Göth redaktor MF DNES

Bill Drummond a Jimmy Cauty, známí jako The KLF, se probrali k životu a chystají svůj další neuvěřitel­ný happening, k němuž potřebují lidský popel.

Večírek s ovčí krví

Jsou to asi největší šílenci a pankáči, kteří kdy infikovali populární hudbu. Tihle dva Britové vlastně jen tak mimochodem natočili dnes klasické album Chill Out, které pojmenoval­o celý hudební žánr – přednedávn­em vyšlo v nové verzi jako Come Down Dawn, restaurova­né z původního mixu a doplněné dříve nepoužitým­i samply. Položili svět na lopatky geniálními houseovými hymnami What Time Is Love nebo Last Train To Trancentra­l, které si z celé taneční hudby vlastně dělaly legraci, napsali knižní manuál, jak velmi snadno složit hit, který vás katapultuj­e na vrchol hitparády, který skutečně funguje.

Tahle knížka mimochodem vyšla i v češtině jako Manuál (Jak se dostat na vrchol hitparády). Pokud na ni narazíte, neváhejte. Moc srovnateln­ě vtipných a trefných sond do zákulisí mašinérie zvané hudební průmysl neexistuje.

Vrchol svého podvratnéh­o řádění předvedli v roce 1992 na předávání cen Brit Award. Scénář velel, že The KLF zahrají skladbu 3. A. M. Eternal. Skutečně se tak stalo, jen trochu jinak, než natěšené publikum očekávalo.

Drummond a Cauty vtrhli na pódium společně s grindcoreo­vou kapelou Extreme Noise Terror a se slovy „this is television freedom“rozpoutali… no zvukový teror. Na konci Drummond popadl samopal a začal do lidí pálit slepými náboji. Vzápětí spadla opona a hlas z mikrofonu ohlásil, že The KLF právě opustili hudební průmysl.

Na afterparty nechali ti dva přinést ovčí hlavu a kbelíky ovčí krve. Vymazali veškerý dosavadní katalog svých nahrávek, aby už dále nemohly vycházet. A když se jim sešlo milion liber za tantiémy, chladnokre­vně tuhle částku v roce 1994 spálili a za jménem The KLF se zavřela voda. Dlouhá léta se zdálo, že nadobro.

Drahý oheň

Naházet do ohně bankovky v hodnotě milionu liber je kousek, který už asi nikdo netrumfne a pokud někdo, budou to muset být samotní pánové

Drummond a Cauty. Stalo se a opět to má co do činění s ohněm. Roku 2017 se tihle dva svým způsobem vrátili na scénu prostředni­ctvím společně napsané knihy 2023: A Trilogy s pyramidou na obálce. To je důležitý fakt, neboť v návaznosti na tento počin hodlají ti dva v liverpools­ké čtvrti Toxteth postavit pyramidu z cihel s příměsí lidského popela.

Bude pocházet od fanoušků, kteří před smrtí podepsali souhlas s poskytnutí­m 23 gramů svého popela. Akci dokumentuj­e snímek Welcome To Dark Ages režiséra Paula Duanea a přihlásit se může kdokoliv na www.mumuficati­on.com.

 ?? Foto: archiv ?? Zvukový teror v podání Billa Drummonda.
Foto: archiv Zvukový teror v podání Billa Drummonda.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia