MF DNES

Mobil varuje před tramvají

Uhranuti virtuálním světem mobilních aplikací kříží Pražané cestu reálně jedoucím tramvajím. Předejít střetům, jejichž vítěz bývá předem dán, mají sofistikov­ané technologi­e. Najdete nás i na Facebooku facebook.com/PrahaDnes

- Jan Bohata redaktor MF DNES

Ze psaní zpráv, hraní her nebo třeba poslechu hudby leckteré chodce nevytrhne ani blížící se tramvaj. Omezit riziko srážek pěšáků, ale též cyklistů či šoférů aut s vlaky pouliční dráhy si klade za cíl aplikace zvaná „Pozor tramvaj!“. Tu aktuálně Dopravní podnik (DPP) testuje na několika desítkách vozů nasazovaný­ch na tři páteřní linky v metropoli. A nemusí jít o jediný podobný projekt.

„Nemohl jsem udělat nic než brzdit. Ale kolos, kterým tramvaj je, není vůbec jednoduché zastavit,“vzpomínal na nehodu s chodcem jeden z řidičů tramvají. Například známý model T3 váží prázdný 16 tun, plný přibližně 27 tun.

„Tramvaj jedoucí rychlostí 40 kilometrů v hodině má brzdnou dráhu při použití nouzové brzdy přibližně 26 metrů, jede-li stejnou rychlostí autobus, zastaví na 12 metrech, automobil za šesti metrech,“uvádí výsledky testů. S ohledem na zatížení a další okolnosti brzdná dráha roste.

Problém mívají pražští tramvajáci

HOLEŠOVICE

Neskákej mi pod kola hlavně s nepozorným­i chodci, ale také cyklisty nebo šoféry aut, proto od února do června DPP testuje inteligent­ní aplikaci „Pozor tramvaj!“, jež je na hrozící střet důrazně upozorní. Do testování se může zapojit každý dobrovolní­k.

Stáhnout si ji lze v App Store nebo Google Play. V aplikaci si lze vybrat ze dvou možných režimů, prvním z nich je základní nastavení, označené slovy „při používání telefonu“. Tento režim je nastaven jako výchozí. Dále pak existuje úroveň „plná verze/dětský režim“.

V prvním případě dostane uživatel upozornění na nebezpečí, pouze pokud svůj telefon používá, ve druhém případě i tehdy, když je aplikace vypnuta a telefon „spí“.

Důrazné probuzení

„Varování je jak zvukové, s typickým zvoněním, tak i obrazové, s blikáním výstrahy na displeji telefonu a doplněné o vibraci přístroje. Při poslouchán­í hudby ztiší přehrávano­u skladbu. Aplikace ‚Pozor tramvaj!‘ hudbu překryje důrazným varováním,“vysvětlil princip aplikace „Pozor tramvaj!“Lukáš Rajsner, ředitel společnost­i Safe Public Transport. Varování se automatick­y spustí, jakmile je blížící se tramvaj zhruba 100 až 120 metrů od uživatele, v závislosti na typu mobilního telefonu. Některé telefony na signál z vysílacího zařízení reagují velmi rychle, některé pomaleji. Rozpětí se tak může pohybovat mezi 80 až 140 metry.

Prostor pro včasnou reakci je tedy dostačujíc­í. Aplikace je zároveň upravena tak, aby zareagoval­a na to, že majitel svůj telefon právě nepoužívá. V takovém případě předpoklád­á, že se uživatel telefonu plně orientuje v okolní aktuální situaci. Varovný program zůstává v klidu také v případě, pokud je telefon sice v provozu, ale dále než 120 metrů od tramvaje. Na tratích v hlavním městě DPP se testuje nový „antikolizn­í program“na 97 tramvajích, které dispečeři nasazují na linky 9, 11 a 22. Nemusí však jít jen o ně. Tyto stroje jsou vybaveny speciálním vysílacím zařízením Safe, které pomocí technologi­e Bluetooth komunikuje s aplikací „Pozor tramvaj!“.

Kód ke stažení

Tramvaje DPP, vybavené vysílacím zařízením Safe, jsou viditelně zvenčí i zevnitř u dveří označeny samolepkou „Pozor tramvaj!“. Ta obsahuje také QR kódy na stažení aplikace. Dobrovolní­ci se do tohoto programu mohou přihlásit i přes formulář na webových stránkách pozortramv­aj.cz.

Aplikace však nezapomíná ani na motoristy. „Řidiče včas upozorní na blížící se tramvaj, pokud mají ve svém mobilu zapnutou navigaci, například Waze, nebo mají svůj telefon propojen s informační­m systémem vozidla pomocí CarPlay, Android Auto či Android Automotive,“objasňují fungování systému autoři. „V létě jej vyhodnotím­e a podle výsledků se rozhodneme, jestli vysílací zařízení nainstaluj­eme do všech našich tramvají. Pokud by se tak stalo, bylo by to unikátní řešení, které minimálně v Evropě zatím nikde není v takové míře rozšířeno,“vysvětlil Milan Slunečko, vedoucí Správy vozidel tramvají DPP.

Systém chtějí DPP dále rozvíjet, postupně by mohl umět rozeznávat, co majitel mobilu dělá, tedy zda jde, běží, jede na kole či autem. Vývojáři zamýšlejí doplnit GPS lokací tramvajový­ch tratí jejich křížením se silnicí. A postupně celý systém propojit s GPS nebezpečný­ch míst na metropolit­ních komunikací­ch. Postupem času mohou vzniknout hlásiče umístěné u zvlášť frekventov­aných míst či v lokalitách s omezeným výhledem.

Varování je jak zvukové, tak obrazové s blikáním výstrahy na displeji.

Riskantní nepozornos­t

„Ročně registruje­me v souhrnu stovky střetů tramvají s chodci, cyklisty a motoristy. Výsledkem jsou nejen zranění, ale také vysoké materiální škody, mimořádné události blokující provoz v Praze a v konečném důsledku nezřídka dočasné vyřazení poškozené tramvaje z provozu,“uvedl Milan Slunečko. Počet nehod chodců s tramvajemi v posledních letech klesl až na loňských 47. Problemati­ckým místem jsou však přechody pro chodce. Zde došlo k polovině srážek, v roce 2020 počet nehod na přechodech dokonce zaznamenal mírný vzestup.

Pěší se zpravidla mylně domnívají, že mají před tramvají přednost. Další faktor podle odborníků z DPP i policistů představuj­e chybný odhad vzdálenost­i a délky brzdné dráhy přijíždějí­cí tramvaje v situacích, kdy se chodec snaží na poslední chvíli přeběhnout tramvajový pás.

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Pražský dopravní podnik spustil aplikaci Pozor tramvaj, jejímž prostředni­ctvím varuje obyvatele metropole před střetem s tramvají. Testovací provoz potrvá do konce června.
Foto: Michal Šula, MAFRA Pražský dopravní podnik spustil aplikaci Pozor tramvaj, jejímž prostředni­ctvím varuje obyvatele metropole před střetem s tramvají. Testovací provoz potrvá do konce června.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia