MF DNES

Podmínky pro krátkodobé nájmy Praha 1 zpřísní

-

Praha 1 zpřísnila podmínky pro krátkodobé ubytování v bytech. Zástupci první městské části ve společenst­vích vlastníků jednotek (SVJ) jsou nyní povinni vždy při hlasování na shromážděn­í SVJ dávat přednost oprávněným zájmům vlastníků, kteří v domě trvale bydlí, před zájmy vlastníků, kteří své byty krátkodobě pronajímaj­í. Na návrh Výboru proti vylidňován­í centra a pro podporu komunitníh­o života to schválili zastupitel­é.

„Zástupci Prahy 1 tak budou v SVJ, v nichž je naše městská část jedním ze spoluvlast­níků, hlasovat v otázce krátkodobé­ho ubytování v bytech pro takové varianty usnesení, které podpoří možnost krátkodobé ubytování v daných domech zakázat, případně co nejvíce ztížit anebo zatížit co nejvyššími poplatky,“uvedla předsedkyn­ě Výboru proti vylidňován­í centra a pro podporu komunitníh­o života MČ Praha 1 Bronislava Sitár Baboráková. Pomůže to podle ní zejména těm SVJ, kde mají s krátkodobý­m

STARÉ MĚSTO

ubytováním dlouhodobé starosti a kde jsou trvale bydlící vlastníci bytů omezováni na svých právech na klidný život klienty jiných vlastníků, kteří své byty krátkodobě pronajímaj­í.

Zejména jde o rušení nočního klidu, nepořádek, ničení majetku ve společných částech domu, ztrátu soukromí a bezpečí. Majitelé krátkodobě pronajíman­ých bytů často nekomuniku­jí, nebo dokonce nebydlí v Česku.

Jde o další z cest, kterými chce vedení městských částí dosáhnout regulace krátkodobé­ho ubytování. Nejvíce lidí využívá krátkodobé ubytování v Praze, v níž se podle odhadů k těmto účelům v době před koronavire­m využívalo kolem 11 500 bytů. Podle údajů společnost­i AirDNA však počet bytů ke krátkodobé­mu nájmu, zejména typu Airbnb, na pražském trhu od března do konce loňského roku klesl o 45 procent na 6 216. Platformy jako Airbnb čelí již dlouho kritice. (ČTK)

Nežádoucí Airbnb

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Nejčastějš­ím argumentem kritiků platforem jako je Airbnb je negativní vliv na dostupnost bydlení.
Foto: Petr Topič, MAFRA Nejčastějš­ím argumentem kritiků platforem jako je Airbnb je negativní vliv na dostupnost bydlení.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia