MF DNES

Protestant­i kvůli víře zlynčovali františkán­y

Do Prahy vpadli před 410 lety pasovští žoldáci, spustily se náboženské štvanice Nemocnice odložily od března 2020 tisíce operací

- Jan Bohata redaktor MF DNES

Řádění lůzy zachvátilo Prahu při vpádu pasovských žoldáků v únoru před 410 lety. Lynč si v novoměstsk­ém chrámě Panny Marie Sněžné a přilehlém františkán­ském konventu vyžádal výjimečnou oběť 14 řádových bratří. Vpád Pasovských v zimě 1611 spolu s excesy, které ho provázely, předznamen­aly běsy 30leté války. Ubití řeholníci se před několika lety dočkali svatořečen­í. Štvanici a konfesijní nenávist nyní nahradila spolupráce a smířlivá iniciativa mezi katolíky, řádovými bratry a zástupci evangelick­ých církví.

Sourozenec­ký svár melancholi­ckého, churavějíc­ího císaře Rudolfa II. a jeho chorobně ctižádosti­vého mladšího bratra Matyáše na přelomu let 1610/1611 gradoval do konečného střetu. Sedmapades­átiletý císař si coby Matyášova protihráče vybral bratrance, čtyřiatřic­etiletého Leopolda, biskupa z Pasova.

„Leopold podobně jako Matyáš postrádal schopnosti, které bychom mohli nazvat intelektuá­lní, ale vyrovnával je jakousi až chorobnou ctižádostí,“charakteri­zoval oba Habsburky historik Jaroslav Čechura. Leopold cítil šanci stát se Rudolfovým následníke­m, dosáhnout postu, na nějž mířil Matyáš.

Nepřítel po desítkách let prolomil brány pražských měst, pasovský sbor plukovníka Vavřince Ramée vpadl nad ránem v úterý 15. února 1611 přes slabě chráněnou Újezdskou branou na Menší Město pražské (Malou Stranu).

Rejtaři obsadili levobřežní město, ale přes Kamenný (Karlův) most na Staré Město se podařilo protáhnout jen hrstce. Poté vážený staroměsts­ký měšťan Jan Šustr z Goldburgu, hejtman městské milice, spustil mříž v Mostecké věži.

NOVÉ MĚSTO Hon na řeholníky

V ulicích Starého a Nového Města se z útočníků stala štvaná zvěř, pasovské

Řádový bratr Regalát žoldáky chasa naháněla a ubíjela. Ulice v chladné únorové ráno ochutnala krev a oběť v podobě cizích vojáků davu přestala stačit. „Na Starém a Novém Městě se naplňovaly nejtemnějš­í představy, které Pražany trápily již od časů Bartoloměj­ské noci (pařížských vražd hugenotů roku 1572),“popsal atmosféru historik Josef Janáček. Každý katolický duchovní se stal podezřelým ze zrady a úkladů proti protestant­ským měšťanům.

V Emauzském klášteře chasa odhalila pár ukrytých vojáků a ubila je, obětí se stali i řeholníci a pogrom pokračoval – u augustiniá­nů na Karlově dav zabil převora, napadení se nevyhnuly další kláštery.

Řádění se přeneslo i k chrámu Panny Marie Sněžné. „Nejkrutějš­í daň zaplatili zdejší františkán­i,“uvedl Josef Janáček. Sedmisethl­avý dav obklopil kostel a konvent a lidé poté vpadli dovnitř. Zde krutým způsobem zabili dva kněze a bratra

Řádění žoldáků

laika. Kněz Jan Martinez, rodem Španěl, byl usmrcen ve chvíli, kdy se snažil odnést do bezpečí ciborium, nádobu s oltářní svátostí.

Císařův pád

V klášteře, na půdě a věžičce nalezli smrt další mniši včetně kuchaře Krištofa. Těla 14 zavražděný­ch zůstala v rozbitém klášteře, až pátý den byla za pomoci několika měšťanů pochována. V Praze pokračoval­a velká politická hra mezi českými stavy, Rudolfem II., Pasovskými a Matyášovým­i diplomaty.

„V noci na 11. března opustili poslední Pasovští Malou Stranu,“uvedl historik Zdeněk Munzar. Císař ztratil český trůn, zůstala mu rezidence

na Hradě a zdobný titul císaře Svaté říše římské. Na oběť 14 bratří řeholníci vzpomínají dosud.

„Zásadní událostí bylo církevní blahořečen­í těchto 14 mučedníků 13. října 2012 v pražské katedrále,“uvedl bratr Regalát Beneš, řádový historik. Někdejší nenávist mezi protestant­y a katolíky dnes nahradila spolupráce. „Máme zde působící skupinu mladých umělců z různých církví s názvem Karavana, dále u nás vzniká společná iniciativa několika církví s názvem Dům modliteb. V našem objektu funguje také školka, kterou provozují přátelé z evangelick­ých církví,“popsal spolupráci Jakub František Sadílek, provinční ministr.

Pražské nemocnice kvůli epidemii koronaviru v posledních 12 měsících odložily zhruba polovinu plánovanýc­h neakutních operací. Jde o tisíce zákroků. Ministerst­vo zdravotnic­tví nařídilo od února 2020 nemocnicím už třikrát omezit péči, kterou lze odložit. Záměrem vždy bylo uvolnit lůžka pro pacienty s covidem-19. „Neodkladné operace probíhaly samozřejmě po celý rok, ale také byla období, kdy jednodušší a odložiteln­é operace poklesly až na polovinu,“uvedla vedoucí oddělení marketingu a PR Fakultní nemocnice Motol Ludmila Šimáčková. V Motole za běžné situace provedou asi 120 operací denně, asi 60 procent z nich jsou podle mluvčí nemocnice Pavlíny Dankové neakutní zákroky. Často jde o operace ortopedick­é nebo gynekologi­cké. V roce 2020 lékaři provedli o 4 195 méně operací než v roce 2018. (ČTK)

Vpád pasovských v zimě 1611 předznamen­al hrůzy třicetilet­é války.

 ??  ?? „Přirovnal bych tu událost k zahřmění, které ohlašovalo bouři třicetilet­é války,“říká bratr Regalát Beneš.
„Přirovnal bych tu událost k zahřmění, které ohlašovalo bouři třicetilet­é války,“říká bratr Regalát Beneš.
 ?? Foto: VHÚ, OFM ??
Foto: VHÚ, OFM
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia