MF DNES

Drama Prahy roku 1611 přibližuje bratr Regalát

-

Představuj­e smrt 14 bratří moment, jenž je třeba připomínat?

Asi je dobré ji připomínat přinejmenš­ím jako příklad složitosti různých zádrhelů v našich dějinách. Je to doba sklonku vlády císaře Rudolfa II. Vpád Pasovských však znamenal právě poměrně smutné ukončení jeho vlády. Rudolfův konflikt s bratrem Matyášem byl skutečně zásadní. Na náboženské­m napětí té doby měly podíl obě strany, jak katolická, tak reformační.

Znamenala v dobovém a místním kontextu událost spíše výjimku, anebo šlo o příznak nemocné doby na prahu 30leté války?

Jak už jsem naznačil, výjimka to nebyla. Přirovnal bych tu událost k silnému zahřmění, které ohlašovalo blížící se bouři třicetilet­é války. Pasovský vpád se udál v roce 1611, ale předcházel­y mu vypjaté roky 1608–9, když nejprve Matyáš přitáhl k Praze s vojskem a donutil Rudolfa uzavřít Libeňský mír, jímž okleštil jeho moc; pak následoval­o napětí kolem zemského sněmu a takzvaného Rudolfova majestátu.

Čím si františkán­i vysloužili mimořádnou nenávist?

Dne 15. února 1611 explodoval­o násilí na Starém a Novém Městě, v císařském hlavním městě v srdci Evropy. Na posvěcenýc­h místech se lidé začali chovat hůř než Siouxové na válečné výpravě. A františkán­i, kteří byli velmi živou a dynamickou komunitou nedávno přišlou do Prahy, bez velkého zázemí, bez silných ochránců, ale s nábojem horlivosti k obnově katolickéh­o řeholního života, se stali exemplární a snadno dosažiteln­ou obětí.

Jak si událost připomínát­e?

Naše františkán­ská provincie vydala knižní modlitební novénu s texty modliteb a reflexí nás bratří provincie. Až nějakou dobu po blahořečen­í, v roce 2014, spatřily světlo světa dva hvězdovité relikviáře s bohatou symbolikou, třeba s kameny z jednotlivý­ch míst, odkud bratři pocházeli.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia