MF DNES

Vrba: Chválím kluky, jak se v utkání zvedli

- — Miloslav Novák

Dva zápasy, dvě vítězství, sedm vstřelenýc­h branek. „To je plus. Máme šance, dáváme góly, soupeře přestřílím­e,“pochvaluje si nový trenér sparťanský­ch fotbalistů Pavel Vrba. Ale ne všechno je na startu jeho angažmá skvělé. „Hodně gólů dostáváme, to je špatně.“

Minule v Olomouci 3:2, včera proti Karviné 4:3. V obou duelech pod Vrbou sparťané prohrávali

„Oba zápasy byly podobné, v závěru hektické. Proti Karviné jsme si to zavinili sami,“říkal Vrba.

PRAHA Znovu vám nevyšel vstup do utkání. Proč? Našel byste i v tom podobnost s minulým zápasem v Olomouci?

Ne ne, na Sigmě to bylo jiné. Domácí byli agresivní, vysoko nás napadali, nedali nám prostor a my jsme se s tím nedokázali vyrovnat.

A s Karvinou?

Za to mohly spíš naše nepřesnost­i, ztráceli jsme jednoduché balony. Musíme se poučit a snad to příště bude lepší. Měli jsme hodně ztrát, soupeř dobře kombinoval, byl lepší a zaslouženě vedl. Ale zase musím pochválit naše hráče, jak se zvedli a otočili to. Když jsme byli v jedenácti a dali čtvrtý gól, vypadalo to, že zápas dohrajeme v klidu. Ale přišlo vyloučení a dostali jsme se do situace, že jsme se obávali o výsledek. Nakonec jsme ten závěr zvládli takticky dobře.

V ofenzivě vás drží švédský záložník Karlsson. V Olomouci dal dva góly, proti Karviné hattrick. Je to přesně ten typ hráče, s kterými rád pracujete?

U těchto hráčů jde hlavně o to, jestli využijí svých předností. Když pak mužstvo táhnou, tak ani tolik netlačíte na to, aby byli důslednějš­í v jiných věcech. Pokud bude dál výjimečný v útočné fázi, bude nám pomáhat k výsledkům, tak není důvod něco měnit. On i na tréninku ukazuje kvalitu a individuál­ní schopnosti. To je hráč, který baví lidi.

Před zápasem jste musel udělat dvě vynucené změny ve středu zálohy, při rozcvičení se zranil pravý obránce Sáček. Mohlo se právě tohle podepsat na úvodních rozpacích? Například středopola­ř Souček hodně kazil, byl nervózní, ale pak přihrál na dva góly.

Pravda, v úvodních dvaceti minutách působil trochu nejistě. Když bude hrávat víc, tak se mu to stávat nebude, sebevědomí sbíráte v zápasech. Pak ten začátek smazal a jeho

Emoce výkon vyrostl. Hrál velmi dobře.

Stejně tak to zvládl Wiesner, který měl začít na lavici. Souhlasíte?

Není optimální měnit hráče patnáct minut před výkopem. Ale tady se ukazuje, co už jsem říkal, že Sparta má dostatečně široký kádr. Ano, Wiesner to zvládl dobře.

Pro příští zápas ve Zlíně jste přišel o kapitána Dočkala, který dostal čtvrtou žlutou kartu, a vyloučenéh­o Trávníka. Je to komplikace?

Změn je hodně, není to ideální, zvlášť když si mužstvo zvyká na něco nového. Vrátí se nám zase mladší Krejčí a doufám, že i Pavelka. Máme možnosti a kvalitu, že ty absence mužstvu tolik neublíží.

A nevypadne vám starší z Krejčích, který kvůli faulu brankáře Bolka nedohrál ani poločas?

Ne, nestřídal kvůli tomu střetu. U Ládi je hlavní problém s kotníkem

Během týdne jste odskočili Jablonci o šest bodů. Je to rozhodujíc­í v boji o druhé místo?

Jablonec má zápas k dobru, i když je to se čtvrtým Slováckem. Já jsem přišel do Sparty s tím, že věřím, že mužstvo může hrát základní skupinu evropských pohárů. To jsou zápasy, které vás posouvají dál.

 ?? Foto: Michal Růžička, MAFRA ?? Sparťanský kouč Pavel Vrba se snaží udílet pokyny hráčům během včerejšího vítězného utkání s Karvinou.
Foto: Michal Růžička, MAFRA Sparťanský kouč Pavel Vrba se snaží udílet pokyny hráčům během včerejšího vítězného utkání s Karvinou.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia