MF DNES

Hattrick zn. DMK. A Sparta dál ožívá

Kouč Vrba ve Spartě rychle našel tahouna. Švéd Karlsson stihl pět gólů za dva zápasy.

- David Čermák fotbalový reportér MF DNES

Není to zase tak dlouho, co dával góly jen ve třetí lize Štěchovicí­m nebo Rakovníku. Vypadalo to, že je pro sparťanské áčko odepsaný, že zamrzne v týmu B a vysvobodí ho jen přestup.

Jenže věci nabraly úplně jiný spád.

Po roce a čtvrt je David Moberg Karlsson tím, kdo fot- balovou Spartu táh- ne. A pod novým kou- čem Pavlem Vrbou to platí ještě víc než pod jeho předchůdce­m Václavem Kotalem.

„David je hráč, který baví lidi. V útočné fázi je výjimečný,“chválil včera Vrba poté, co Sparta v dramatické­m zápase doma přetlačila Kar- vinou 4:3.

Pořád chvílemi působila nejistě, navíc si sama zavařila, když musela po vyloučení Trávníka dohrávat o deseti. O výsledek se třepala až do závěrečnýc­h vteřin, ale směrem dopředu se na její hru dívalo hezky – především díky Karlssonov­i, autorovi hattricku.

Jako by švédský čertík v krutých mrazech, které mu mohou připomínat domovinu, pookřál.

Tytam jsou časy, kdy ho kouč Jílek opomíjel a opakovaně kritizoval: „Čekám od něj daleko víc. Chybí mu agresivita. Musí se odrazit od běžeckého výkonu.“

Pod Kotalem ožil a pod Vrbou přímo září. Jeho premiéru proti Olomouci zachránil dvěma proměněným­i penaltami, včera z pravého křídla zakončoval jako zkušený hroťák – tři střely, tři góly!

A jaké! Při každém Karlsson dokázal, že umí v koncovce přemýšlet. Neplašil, nezmatkova­l, kromě rychlých nohou pokaždé zapojil rozum.

První trefa z přímého kopu byla nejmazaněj­ší: počkal, až karvinská zeď povyskočí, a s lehkou tečí poslal balon pod nohama soupeřů k tyči. Tak jako to kdysi uměl třeba Brazilec Ronaldinho.

Druhý gól? Zase žádný stres: do poslední chvíle kudrnatý Švéd čekal, pak gólmana Bolka chytře přehodil obloučkem.

A třetí? Náběh za obranu, hlava nahoře, umístěná střela k tyči.

Sparta vedla 4:2, Karlsson cítil, že má splněno, tak ukázal k lavičce mlýnek a požádal o střídání.

Kouč Vrba mu ukázal pět vztyčených prstů a nařídil: „Vydrž ještě pět minut!“

Bez Karlssona si teď Spartu skutečně těžko představit. Ale proč to tak nebylo vždy?

Že jsou jeho dravost a práce s míčem na českou ligu výjimečné, to bylo poznat hned poté, co před dvěma lety přišel jako velká posila z Norrköping­u. Když poprvé naskočil na Letné, hned zapsal gól a přihrávku, fanoušci si ho oblíbili.

Jenže u trenérů narážel, protože do bránění se mu nechtělo. Vrba zatím úspěšně hledá kompromis: „Když David využije svých předností a bude táhnout tým jako teď, tak nemusíte tolik tlačit, aby byl důsledný v jiných věcech.“

Co asi chlapík, jehož dlouhé jméno fanoušci rádi schovávají pod zkratku DMK, ukáže příště?

 ?? Foto: Michal Růžička, MAFRA ?? Pal! David Moberg Karlsson si připravuje míč ke střele. Sparťan nastřílel Karviné hattrick.
Foto: Michal Růžička, MAFRA Pal! David Moberg Karlsson si připravuje míč ke střele. Sparťan nastřílel Karviné hattrick.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia