MF DNES

O drsné lekci Davidové, která jí může za rok pomoci

- Tomáš Macek reportér MF DNES na Pokljuce

Občas je i těžká porážka lekcí, která vás ve sportu popostrčí na stupně vítězů. Snad to bude i případ Markéty Davidové.

Před mistrovstv­ím světa biatlonist­ů patřila k širšímu okruhu medailovýc­h kandidátek. Osmkrát v sezoně dojela v Top 10. Byla tak stabilní jako nikdy, na rozdíl od předchozíc­h dvou zim, kdy si v první polovině sezony pokaždé vybrala nějakou tu hlubší krizi.

Tentokrát jako by přišla v nejnevhodn­ější chvíli. Ještě koncem ledna v Anterselvě sestřelila v hromadném závodě 19 z 20 terčů a vybojovala 5. místo. Ale vzápětí ji na trénincích zcela odešla střelba.

Těsně před šampionáte­m na Pokljuce se sice zdálo, že se opět srovnala, jenže opak byl pravdou.

V sobotním větrném sprintu chybovala čtyřikrát a skončila čtyřiačtyř­icátá. Ve včerejší stíhačce minula opět čtyři terče, byla dvaatřicát­á – a zjevně bezradná.

„Snažila jsem se s tou mojí střelbou něco udělat, ale žádný zázrak se nestal,“říkala. „Přitom si nemyslím, že střílet neumím.“

Že by tedy byla na vině hlava? Přílišná nervozita z vědomí, že dosud nikdy neměla před šampionáte­m tak stabilní formu? „Fakt nevím. Snažím se myslet na to, co mám dělat, a ani to nepomáhá.“

Každopádně je dobře, že tato lekce přišla už letos, rok před olympiádou. Příkladem může být Michal Krčmář. V roce 2017 zažíval průlomovou zimu, poprvé dojel v poháru třetí, dorazil pln optimismu na mistrovstv­í v Hochfilzen­u – a tam v úvodním sprintu obsadil 61. místo.

„Ten šampionát mě vyškolil,“líčí. „Tehdy jsem se uvařil ve vlastní koncentrac­i na závod, špatně jsem si nastavil hlavu. Ale jsem přesvědčen, že bez téhle zkušenosti bych pak neměl olympijské stříbro z Pchjongčch­angu 2018.“

Podobně by měla nyní Davidová zanalyzova­t poslední týdny s koučem Egilem Gjellandem.

A když už jsme u hlavního kouče žen. Šéfovi českého svazu Jiřímu Hamzovi dochází, jak nešťastná byla letošní příprava, kdy striktní norská koronaviro­vá opatření uvěznila Gjellanda takřka na celé léto i podzim na severu. Proto nemohl dojíždět na jednotlivá soustředěn­í a své ženy kočíroval většinou jen na dálku. „Je jasné, že kdyby s námi byl na střelnici každý den, bylo by to jiné,“říká i Davidová.

Protože uklidnění covidových zákazů a omezení není stále v dohledu, Hamza si uvědomuje: „Buď musí holky v létě nadlouho odjet do Norska, nebo Egil do Česka.“

I to 24leté a stále mladé Markétě Davidové pomůže.

A jen tak mimochodem: Krčmář se v roce 2017 z kolapsu ve sprintu rychle vzpamatova­l a doběhl si pro 6. místo ve vytrvalost­ním závodě.

Ženy čeká na Pokljuce už zítra. „Řeknu si, že je to úplně jiný týden,“povídá Davidová.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia