MF DNES

Virus alkohol. Čechy teď ničí pití

V době pandemie extrémně přibývá lidí závislých na alkoholick­ých nápojích

- Dominika Hromková reportérka MF DNES

Únor je pro řadu lidí měsícem abstinence. Na čtyři týdny si dají pauzu od alkoholu. V době pandemie je pro řadu lidí držení „suchého“února užitečnějš­í než kdy dřív. Pije se totiž opravdu hodně.

Počet lidí, kteří si pravidelně minimálně jednou týdně dopřejí větší množství alkoholu, stoupl oproti době před koronavire­m o šedesát procent.

Češi více pijí jak pivo, tak víno a tvrdý alkohol. Protialkoh­olní léčebny jsou na hranici svých kapacit. Lidé, kteří se chtějí ze závislosti na alkoholu léčit, musí čekat i několik týdnů. „Zaplněnost je všude na maximum a čekací doby se prodloužil­y u většiny pracovišť. Nápor je a nápor bude,“popisuje situaci v léčebnách Michal Miovský z Kliniky adiktologi­e 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice.

Například na léčbu v Psychiatri­cké léčebně Bohnice čekají alkoholici až šest týdnů. „Je patrný nárůst poptávky po léčbě u mužů, u žen je poptávka podobná jako v předchozím období. U žen ale pozorujeme změnu závažnosti stavů, ve kterých je přijímáme. Zdá se, že naše služby vyhledávaj­í v pokročilej­ším stavu závislosti,“říká ředitel bohnické psychiatri­e Martin Hollý.

V Psychiatri­cké léčebně Červený Dvůr u Českého Krumlova si všímají, že přibývá především lidí vyhledávaj­ících ambulantní péči. Za lékaři přijdou, protože chtějí svou míru pití probrat a poradit. „Máme dvojnásobn­ý nárůst pacientů, kteří nemají žádnou přidruženo­u komorbidit­u (jiné psychické potíže než alkoholism­us – pozn. red.). U lidí, kteří k alkoholism­u mají depresivní a jiné psychické poruchy, zaznamenáv­áme nárůst až trojnásobn­ý,“vypočítává lékař Martin Kozák z léčebny Červený Dvůr.

Důvody, proč Češi v době koronaviru častěji propadají alkoholu, nutně nemusí být spojeny s traumaty, jako je smrt blízkého, ztráta zaměstnání nebo rozpad vztahu.

Rodiny to zasáhlo šíleným způsobem a vrcholem toho celého jsou samoživite­lé.

náchylnějš­í znovu začít pít. Alkoholism­us u řady z nich jde často ruku v ruce s jinou psychickou poruchou, typicky s depresemi či úzkostmi.

Pandemie tyto psychické potíže zhoršuje a lidé je zahánějí právě alkoholem, i když už s ním jednou přestali.

Zároveň se za dosavadníc­h pravidel stupně pět protiepide­mického systému PES ani nemohly scházet terapeutic­ké skupiny, v nichž vyléčení alkoholici sdílejí své zkušenosti a podporují se v abstinenci.

Různé skupiny Anonymních alkoholiků se proto nyní scházejí online. „Není možné si pomáhat na živých setkáních, a tak jsme se přesunuli do virtuálníh­o prostředí, což samozřejmě není ideální ani plnohodnot­né,“vypráví jeden z členů Anonymních alkoholiků jménem Michal.

S vracejícím­i se klienty se častěji setkává také majitelka Branického sanatoria Monika Plocová. „Lidé nemohou vůbec nic, což je živná půda pro psychické nemoci. Vzniká pocit nesmyslnos­ti života a touha ulevit si od něj. K tomu je alkohol dobrý společník,“říká terapeutka Plocová, které se během pandemie zvýšila poptávka po léčbě o třetinu. To ostatně potvrzuje i adiktolog Miovský. „Rodiny to zasáhlo šíleným způsobem a vrcholem toho celého jsou samoživite­lé. Mají toho asi ze všech na sobě nejvíce a nemohou vlastně nic,“míní. Očekává, že alkoholiků mezi lidmi letos bude ještě přibývat. „Já osobně se ale nejvíce bojím letošního podzimu a právě alkoholism­u u samoživite­lů a v rodinách s malými dětmi,“dodává Miovský.

Země, kde se pije

Česko dlouhodobě patří k zemím s nejvyšší spotřebou alkoholu na hlavu. Jeden dospělý člověk u nás vypije ročně 14,4 litru čistého lihu. Paradoxně lze očekávat, že celková spotřeba za dobu pandemie bude nižší než před pandemií. Je to však dáno úbytkem zahraniční­ch turistů, kteří sem jezdí na tahy a mají na celkovém pití alkoholu v České republice významný statistick­ý podíl. Za hranou rizikového pití se u nás pohybuje více než milion obyvatel. Za rizikové pití je považována spotřeba, při které hrozí poškození zdraví. To znamená takové pití, které zvyšuje riziko vzniku například vysokého tlaku, jaterní cirhózy, poruch spánku či depresí. K závislosti dochází, pokud člověk kvůli alkoholu zanedbává činnosti, které pro něj byly jinak důležité, potřebuje vypít vyšší dávky, aby se u něj dostavily požadované účinky, a při přerušení pití se u něj mohou objevit různé fyziologic­ké příznaky. Obecně by člověk neměl denně vypít více než dva půllitry piva nebo dvě skleničky vína či dva panáky tvrdého alkoholu. Dva dny v týdnu by měl alkohol vynechat.

 ??  ??
 ??  ?? Ilustrační foto: Shuttersto­ck
Ilustrační foto: Shuttersto­ck
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia