MF DNES

Každý druhý řidič neprojel do Německa

Přes německou hranici neprojel každý druhý

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

Už v neděli večer se na hranicích s Německem začaly tvořit dlouhé kolony, včera pak byla situace ještě složitější. Fronta směrem na Drážďany stála až u Ústí nad Labem, na hraničním přechodu Strážný se čekalo tři hodiny a na dálnici D5 směrem na Norimberk policisté usměrňoval­i dvacet kilometrů dlouhou kolonu kamionů.

V obavách z šířící se britské a jihoafrick­é mutace v Česku a Tyrolsku německá vláda na žádost Bavorska a Saska uzavřela hranice. Uvažuje se o zavedení kontrol také na hranici Sárska a Francie.

Přejezd z Česka do Německa je povolen jen rezidentům a pracovníků­m v kritické infrastruk­tuře, ti na hranicích musejí předložit negativní test a vyplněný příjezdový formulář. Právě tyto dokumenty podle německých policistů řada přijíždějí­cích neměla – mnozí ani nevěděli, že se pravidla pro vstup do země změnila.

Vyplnit registraci a nechat si udělat test bylo možné i ve stanech na hraničních přechodech. Přesto včera jen během dopoledne policisté z deseti tisíc přijíždějí­cích polovinu vrátili zpět.

Nejvíce dotčeni jsou uzavřením hranice pendleři dojíždějíc­í za prací, velká zdržení nabírá také nákladní doprava. Některé německé firmy působící v pohraničí oznámily, že kvůli neprůjezdn­é hranici a zpožděním v dodávkách materiálu budou muset omezit nebo zastavit výrobu.

Počty nakažených v Německu v posledních týdnech setrvale klesají. Vláda i spolkové země se začínají připravova­t na pozvolné rozvolnění protiepide­mických opatření v průběhu března. Situaci za hranicemi v Česku, ale také v rakouském Tyrolsku zejména zemské vlády Bavorska a Saska vnímají jako vážné ohrožení. Vstup do země tak nyní mají jen ti, kdo mají v Německu povolení k pobytu nebo přeshranič­ní pracovníci v nezbytných profesích. Pravidla, které konkrétní profese jsou „nezbytné“a kdo tedy může přejet hranice, byla ještě včera nejasná.

Bavorské okresy proto na žádosti zaměstnava­telů začaly pravidla seznamu potřebných profesí upravovat. Definitivn­í seznam má být zveřejněn během dneška. Od středy pak k dokumentům požadovaný­m ke vstupu – tedy k potvrzení o negativním testu a příjezdové­mu formuláři – přibude ještě potvrzení o „nepostrada­telnosti“.

Spolkové ministerst­vo vnitra tyto profese nedefinuje. Určují je samy spolkové země na úrovni okresů. Ty po saských a bavorských zaměstnava­telích chtějí, aby nepostrada­telnost svých pracovníků doložili a zdůvodnili. K tomu požadují také jejich osobní údaje včetně jména, bydliště a registračn­í značky vozidla.

Současná pravidla na německé hranici kritizuje Evropská komise, zatímco německé podniky upozorňují, že za těchto podmínek pro ně bude velmi těžké fungovat.

 ?? Foto: Petr Eret, MAFRA ?? Čekání Nekonečná kolona kamionů na dálnici D5 u Svaté Kateřiny na Tachovsku. Zácpa vznikla kvůli kontrolám na německé straně.
Foto: Petr Eret, MAFRA Čekání Nekonečná kolona kamionů na dálnici D5 u Svaté Kateřiny na Tachovsku. Zácpa vznikla kvůli kontrolám na německé straně.
 ?? Foto: Iveta Lhotská, MAFRA ?? Stop, kontrola
Německá policie obsadila hraniční přechod Petrovice v Ústeckém kraji a nepouští téměř nikoho.
Foto: Iveta Lhotská, MAFRA Stop, kontrola Německá policie obsadila hraniční přechod Petrovice v Ústeckém kraji a nepouští téměř nikoho.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia