MF DNES

Nelegální poplatky u gynekologů

Gynekologo­vé vybírají peníze bokem, i když by neměli. Novinkou je taxa za změnu lékaře.

- Karolina Bulisová reportérka MF DNES

Sehnat gynekologa ve větším městě je pro řadu žen v posledních letech problém.

Překážkou to je, zejména pokud pacientka nechce přistoupit na praxi vybírání nelegálníc­h poplatků za péči, která by správně měla být zdarma. Některé ordinace teď přicházejí s další zpoplatněn­ou službou. Chcete se odhlásit a předat dokumentac­i novému lékaři? Zaplaťte poplatek. V řádech stokorun.

„Výpis ze zdravotnic­ké dokumentac­e vedený na naší klinice je zpoplatněn částkou 500 Kč,“píše jedna z pražských gynekologi­ckých klinik své dosavadní pacientce. Nereaguje přitom na žádost vydání dokumentac­e pacientce, ale novému lékaři.

„Reagovala jsem, že nežádám o výpis z dokumentac­e, ale o předání novému lékaři. Už je to přes týden a klinika zatím stále nereagoval­a. Prosila jsem je přitom, aby mi dali vědět, až vše do nové ordinace zašlou,“popisuje zkušenost pacientka Anna. Není přitom sama.

„Byla jsem dotázána, zda chci kromě poskytnutí dokumentac­e i vyřadit z registrace. Pokud ano, mám zaslat výstupní poplatek,“přidává další zkušenost pacientka Karolína.

Všechny se shodují v tom, že po odmítnutí zaplacení přestávají ordinace reagovat. Na přímý dotaz redakce pak sestry na recepci reagují obecně. „V některých případech si účtujeme poplatek za administra­tivu,“přiznává sestra z gynekologi­e v pražských Vršovicích.

Náklady na tisk

Platit několik stovek za to, že ordinace jen přepošle záznam, se Anně nechce. Měla za to, že lékař dokumentac­i předat musí. To potvrzují i zdravotní pojišťovny.

„Každý lékař je povinen předat jinému lékaři potřebné informace o zdravotním stavu pacientky, které jsou nezbytné k zajištění návaznosti zdravotníc­h služeb,“vysvětluje mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny Milan Řepka. „Ať už v rámci

přechodu k jinému lékaři, nebo pro potřeby konzultace u jiného odborníka musejí být předány potřebné informace,“dodává Řepka.

Pacientka sama dokumentac­i neobdrží, předána bude pouze novému lékaři. Právo vybírat si za výpis zdravotní dokumentac­e poplatek pak ordinace má.

„Ale jen ve výši, která nesmí přesáhnout náklady spojené s pořízením výpisu nebo náklady vynaložené na pořízení kopie zdravotnic­ké dokumentac­e,“podotýká za zdravotní pojišťovnu Řepka. Jinými slovy, poplatek by měl odpovídat ceně vytištění několika stránek.

Obrana? Udání na pojišťovnu

Proti placení nejrůznějš­ích poplatků se pacientky mohou bránit jednoduše. Pokud získají pocit, že ordinace žádá peníze za něco, na co nemá právo, mohou se obrátit na svou zdravotní pojišťovnu, na ministerst­vo zdravotnic­tví, Českou lékařskou komoru či příslušný krajský úřad.

Stejně se lze bránit i proti praktice, kterou MF DNES popisovala loni. Šlo o poplatky v gynekologi­ckých ordinacích za preventivn­í prohlídky a další služby, které hradí pojišťovny. Pokud lékař vybírá registračn­í poplatek i za péči, která je hrazena pojišťovno­u, porušuje smlouvu o poskytován­í péče.

Gynekologi­cké ordinace ale argumentuj­í tím, že kromě hrazené péče mají v rámci poplatku i péči nadstandar­dní – například možnost konzultace s druhým lékařem, pomoc po telefonu či flexibilní objednávac­í dobu.

Případy poplatků u gynekologů již projednáva­la i Česká lékařská komora. Jen pár lékařů ale potrestala důtkou, po níž může následovat i vyloučení z komory. „Právníci lékařům radí, jak to udělat tak, aby to bylo v souladu se zákonem,“podotkl před časem Michal Sojka z lékařské komory.

Lékaři totiž zpravidla na svém webu uvádějí, že účtují poplatek jen za nadstandar­dní služby. Nakonec ho ale vyžadují po každé pacientce. Dokazování je obtížné.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia