MF DNES

Vakcínu chce jen polovina lidí, změnit to má kampaň

- Dominika Hromková reportérka MF DNES

Ano, nechám se naočkovat. Takový postoj má k vakcíně proti koronaviru zhruba polovina Čechů. Dalších 40 procent neví nebo zastávají spíše negativní názor. Každý desátý se pak očkovat vůbec nechce. Vyplývá to z průzkumu společnost­i Nielsen Admosphere pro iniciativu Cesta ven sdružující reklamní agentury, jež se nyní budou podílet na vládou financovan­é kampani na podporu očkování.

Výzkum rovněž ukázal, že jsou pro očkování spíše muži než ženy. To se shoduje i s dalšími průzkumy, třeba v zahraničí, které byly zaměřené na ochotu nechat se očkovat. Například průzkum populárně-naučného časopisu National Geographic mezi dvěma tisíci Američany

ukázal, že ženy jsou k vakcíně skeptičtěj­ší. Podle tohoto průzkumu bylo pro očkování 69 procent mužů a 51 procent žen.

A záleží i na věku, čím jsou lidé mladší, tím jsou k vakcinaci zdrženlivě­jší. „Aktivní populace v mladším produktivn­ím věku spíše nad očkováním váhá,“upozorňuje Hana Huntová, ředitelka Sdružení agentur pro výzkum trhu a veřejného mínění. Nejméně vakcínu chtějí lidé mezi 25 až 34 lety.

Lékaři i marketingo­ví experti se shodují, že za nezájmem lidí o očkování jsou především dezinforma­ce šířící se po internetu a chybějící osvětová kampaň. Ministerst­vo zdravotnic­tví společně s vládou na začátku ledna zveřejnilo dokument „Mediální a informační podpora“. Jeho hlavním cílem je přesvědčit širokou veřejnost k očkování.

Po více než měsíci se ale zatím žádná větší kampaň neobjevila. Posledním

pokusem byla půlmiliono­vá spolupráce s influencer­y na sociální síti Tik Tok, která skončila neúspěchem. „Kampaň na podporu očkování bude plně připravená ve chvíli, kdy bude jasné, že bude k dispozici dostatek vakcín pro širokou populaci,“hájí zdržení mluvčí ministerst­va zdravotnic­tví Barbora Peterová.

Odborníci namítají, že další prodleva může jen posílit důvěru lidí v dezinforma­ce. „Je pravda, že vakcín je relativně málo, a chápu, že by bylo problemati­cké vyzývat k očkování, když není čím,“říká předseda České vakcinolog­ické společnost­i Roman Chlíbek. „Avšak z mého pohledu je chyba, že neprobíhá alespoň kampaň vysvětlují­cí, v čem jsou vakcíny výhodné, jak člověka ochrání a proč jim mají důvěřovat,“dodává.

„Absence jakékoliv vysvětlova­cí kampaně o důležitost­i očkování je selháním ministerst­va zdravotnic­tví a celé vlády. Výsledkem takových chyb je nezvládnut­í epidemie,“nešetří kritikou prezident České lékařské komory Milan Kubek. Už dříve se nechal slyšet, že chybějící kampaň a dezinforma­ce jsou důvodem, proč se nechce očkovat ani část zdravotník­ů.

Úřad vlády nyní vybral k přípravě kampaně iniciativu Cesta ven. Zaplatí jí za to 3,5 milionu korun. Výsledkem budou mediální výstupy či komunikace na sociálních sítích. První fáze se soustředí na odstraňová­ní obav. „Zhruba za čtyři až pět týdnů jsme schopni kampaň udělat,“uvedl včera Marek Hlavica z iniciativy Cesta ven a podotkl, že i podle něj tady taková kampaň měla být dřív. Teprve druhá fáze kampaně vybídne k samotnému očkování. Hlavním sloganem bude „Udělejme tečku za koronavire­m“.

S přispěním Alžběty Šimkové

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia