MF DNES

Navalného cesta vzhůru

-

se časem snažil posunout více nacionalis­tickým směrem. A díky svým nacionalis­tickým tendencím se nakonec o sedm let později se stranou rozloučil. V té době se totiž stal spoluzakla­datelem národně-demokratic­kého hnutí Národ a opakovaně se účastnil nacionalis­tických pochodů, na kterých se často podílí i krajně pravicové skupiny. Vymezoval se zejména vůči masové migraci z někdejších sovětských muslimskýc­h republik – jeho agresivní rétorika přitom často hraničila s xenofobií a rasismem. Za problém opakovaně označoval i migranty ze severního Kavkazu, tedy například z autonomníh­o Čečenska, a to zejména kvůli vyhraněné politice tamního lídra Ramzana Kadyrova.

Postupem času sice od agresivní nacionalis­tické rétoriky upustil, nikdy se však od nacionalis­mu přímo nedistanco­val a k tématu migrace a zpřísnění podmínek pro vstup do země především pro občany Uzbekistán­u nebo Tádžikistá­nu se příležitos­tně vrací. Například v roce 2014 v rozhovoru s rádiem Echo Moskvy prohlásil, že otázku migrace považuje za mnohem důležitějš­í než problém tehdy čerstvě anektované­ho

ukrajinské­ho Krymu. Ukrajincům zároveň vzkazoval, že by se s jeho novým statusem měli smířit, ačkoliv přiznával, že Rusko získalo území nezákonně. Během své prezidents­ké kampaně v roce 2017 pak sliboval vyhlásit nové referendum, jasně ale dával najevo, že Kyjev své území zpět zřejmě už nikdy nezíská.

„Cožpak je Krym nějaký chlebíček se salámem, aby ho sem tam vraceli?“zněl jeden z prvních a nejznámějš­ích komentářů politika ke konfliktu.

Druhá dekáda

Politická váha Navalného začala růst až v posledních deseti letech, které se nesly v duchu „protikorup­čního tažení“, nesčetného počtu soudních procesů, razií a obvinění i útoků.

Jeho počáteční protikorup­ční strategie byla jednoduchá – nakoupit si nepatrné množství akcií v bankách či ropných firmách s vazbami na státní sektor a jakožto menšinový akcionář pak klást nepohodlné otázky ohledně jejich hospodařen­í. Posléze vznikl Navalného notoricky známý Fond boje s korupcí, který úřady „zlikvidova­ly“až po devíti letech – finančně ho položily zejména pokuty a vysouzené odškodné od „poškozenýc­h“korupčníků. Aktivisté v investigat­ivě i nadále pokračují, ale oficiálně pod jinými jménem.

Jejich pozornosti se nevyhnuli regionální úředníci, podnikatel­é a oligarchov­é spojování s Kremlem ani vysoce postavení politici – například dokument o majetkovýc­h poměrech tehdy premiéra Dmitrije Medveděva z roku 2017 by se dal nazvat pověstným posledním hřebíkem do rakve jeho oblíbenost­i mezi Rusy.

Důstojným politickým soupeřem se Navalnyj poprvé stal v roce 2013, kdy překvapivě zatopil ve volebním klání dlouholeté­mu starostovi Moskvy Sergejovi Sobjaninov­i. Skončil sice druhý, ale i přes výraznou nevýhodu získal téměř 30 procent hlasů. Od té doby také nesčetněkr­át dokázal vyvést tisíce lidí do ulic. Téhož roku padl i první rozsudek za údajnou zpronevěru, který odstartova­l nekonečný seriál soudních tahanic.

Přechod k levici

Posun Navalného k protikorup­čnímu aktivismu přitom podle expertů odpovídá změnám, kterými si země procházela. S upadající ekonomicko­u situací a příchodem západních sankcí politik stále více inklinuje k levici. „Navalnyj je oportunist­a. A ani se tím netají,“řekl webu The Moscow Times ruský politolog Alexandr Baunov, podle nějž je hlavním cílem opozičníka vytvořit v zemi volební většinu.

Jeho stávající politický program spíše balancuje mezi pravicí a levicí. Na jednu stranu je stoupencem kapitalism­u, a tak zatímco podnikatel­ům slibuje menší daně i regulace, obyčejným Rusům nabízí kýžené sociální jistoty – vyšší minimální platy či „důstojné“důchody.

Právě absenci koherentní­ch politickýc­h názorů a jediný jasný cíl – odstranit Putina – Navalnému často vyčítají. Zavdává to navíc důvody k otázkám – co by se vlastně dělo, kdyby se dostal v Rusku k moci?

 ?? Foto: Profimedia ?? Hrdina, nebo populista? V Rusku je Navalnyj i opozičními politiky označován za nacionalis­tu nebo populistu.
Foto: Profimedia Hrdina, nebo populista? V Rusku je Navalnyj i opozičními politiky označován za nacionalis­tu nebo populistu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia