MF DNES

Američtí studenti letos zaostávají a propadávaj­í

Taky se už těšíš do školy? Americké děti se vracejí po roce do školních lavic

- Hedvika Millerová spolupraco­vnice MF DNES v USA

VAmerice je podle současných statistik ve školách 56 milionů dětí od 5 do 18 let. Úderem loňského března ale pandemie poslala 93 procent studentů na distanční výuku. Vyděšeni byli jak učitelé, tak žáci a rodiče. Každý ale věřil, že nový školní rok začne normálně. Nezačal. Prezident Joe Biden dokonce přirovnává situaci k národnímu ohrožení. Guvernéři jednotlivý­ch států teď hromadně apelují na ředitele škol s tím, že se co nejvíce dětí musí vrátit fyzicky do školních lavic. Rozhodnutí o tom, že rodiče pošlou dítě zpět do budovy školy, je dobrovolné. Stejně jako souhlas s vakcínou proti covidu.

Nechodíme ven, jen na zahradu

Desetiletá Shirin už je kvůli pandemii na online výuce celých jedenáct měsíců. Na počítači je minimálně 4 až 6 hodin denně. Má tam všechno. Matematiku, angličtinu, dokonce i tělocvik. Úřady tady v Severní Karolíně zavřely školy v polovině března minulého roku. Zní to strašně, ale je to tak. Její otec je navíc diabetik a kvůli covidu 19 patří k rizikovým skupinám. Rodina se tak uzavřela do celoroční karantény.

„Jsme pořád doma, nechodíme vůbec ven, můžeme jen na zahradu. Rodiče ani nejdou do obchodu nakupovat, potraviny objednávaj­í online a pak nám to dovážejí lidé v krabicích a nechávají u dveří,“říká s trochou smutku. Její matka mě loni v březnu požádala, zda bych Shirin nemohla učit hru piano. Za ten rok i na displeji počítače vidím, jak se tato dívka mění. Vizuálně i mentálně. V posledních měsících je velmi unavená a dělá jí problém se soustředit. Podobně je na tom její třináctile­tý bratr.

Tato rodina je navíc v začarované­m kruhu. Matka ani otec se v nejbližší době nechystají na vakcínu, zatím žádné nevěří. Děti rozhodně do školy nepošlou, musí tedy nadále zůstat na online výuce. Budou vyčkávat. Jak dlouho? Bohužel znám v okolí hned další dvě rodiny, které si covidovou pandemii řeší tímto způsobem a po svém.

Výměna roušek s kamarády

„Jsem ráda, že se moje děti vrátí do školy, moc se na to těší ony i já. Jen si tak trochu neumím představit, jak to zvládnou celý den v roušce,“svěřuje se mi se svými obavami šestatřice­tiletá Susan, matka tří dcer ve věku 6 až 10 let. Dodává, že distanční online výuka byla velmi náročná a hlavně bez efektu. Její škola pak u mladší šestileté dcery Willow najela na kombinovan­é vyučování, dva dny v budově a tři dny na počítači.

„Jednou se mi vrátila s rouškou své kamarádky, prý si ji vyměnily kvůli designu,“a dokonce se to v její třídě stalo trendem. Jakási soutěž o to, kdo má lepší roušku a jak se jim hodí třeba k oblečení.

Paradoxně si tak děti na roušku zvykají lépe než jejich rodiče nebo učitelé. „Pod rouškou se potím, mlží se mi brýle, bolí mě z ní hlava!“stěžuje si učitelka angličtiny Jessica. Vyučuje na druhém stupni soukromé školy v satelitu města Charlotte. Na rozdíl od těch státních škol tady zařídili výuku ve třídách už na podzim. Musí se ale dodržovat přísné restrikce, roušky a rozestupy. Rodiče platí školné až 20 000 dolarů ročně. Jessica vypráví, jak často není studentům kvůli roušce rozumět, ale zároveň také potvrzuje fakt že si na ni zvykli daleko lépe než ona sama.

Bez očkování se nevrátím

S chystaným návratem do těch nejpočetně­jších státních škol upřednostn­il guvernér Severní Karolíny Roy Cooper proočkován­í učitelů a zařadil je do třetí nezbytně nutné pracovní skupiny. Vakcíny je sice dostatek, ale v den, kdy se mohli začít pedagogové registrova­t, se hroutily internetov­é sítě.

Mnoho učitelů už také oznámilo, že se bez očkování do školy nevrátí. Jsou tady ale i horší případy těch, kteří situaci psychicky nezvládli a odešli.

„Tak si to představ. Třída šestiletýc­h dětí a já je mám přes počítač učit číst, psát a počítat. Tlaky od rodičů, ředitele, nikdo na to nebyl a ani teď ještě není připravený,“vysvětluje učitelka první třídy Tracie. Je jí 45 a znám ji přes dvacet let. Vynikající pedagog. Vzdala to a ze školy odešla, nechystá se ani v blízké době vrátit a užívá si podpory v nezaměstna­nosti, která je s covidovým příplatkem vetší, než byl její plat.

Není jediná, a tak kvůli pandemii mnoho pedagogick­ých sborů přichází o kvalitní a jen těžko nahraditel­né učitele. Další raději odešli do předčasnéh­o důchodu.

Ředitelé škol začínají v Severní Karolíně otevírat třídy postupně. Podobná situace je například i v Chicagu,

Los Angeles nebo New Yorku. Na Floridě ale třeba tisíce studentů státních škol zůstaly ve školních lavicích už na podzim, výhodou je příjemné počasí.

Přes zimu není horko, mnoho učitelů si zřídilo třídu venku v provizorní­ch stanech, aby tam co nejvíce proudil čerstvý vzduch. Navíc republikán­ský guvernér DeSantis není velkým příznivcem uzávěr, a pokud to není nutné, nechává vše otevřené. Povinností je jen rouška a rozestupy.

Bude to ještě boj. Mnoho amerických studentů letos celonárodn­ě zaostává nebo propadává v povinných testech. Lokální média jednotlivý­ch států uvádějí oproti roku 2019 až třicetipro­centní rozdíly. Ředitelé škol se přitom nejvíce v online vyučování zaměřili na nejdůležit­ější předměty, jako je psaní, čtení a matematika a ve vyšších ročnících pak i biologie, chemie, fyzika nebo dějepis.

 ?? Foto: ČTK ?? Strach a zlost Většina škol, které fungují, jako třeba Dawes v Chicagu, zavedla velmi přísná opatření.
Foto: ČTK Strach a zlost Většina škol, které fungují, jako třeba Dawes v Chicagu, zavedla velmi přísná opatření.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia